proprietăți antiinflamatorii

În funcție de intensitate și caz, inflamația poate fi benefică sau dăunătoare. Ne poate proteja de infecții, dar, în același timp, inflamația cronică poate duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea anumitor boli.

Din fericire, există multe alimente cu proprietăți antiinflamatorii dovedite. Iată câteva:

1. Boabe

Boabele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. În plus, conțin antioxidanți numiți antociani, care au un efect antiinflamator și pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Corpul uman produce anumite celule de apărare care mențin sistemul imunitar funcționând corect. Consumul acestor fructe de padure poate stimula producerea acestor celule.

2. Pește gras

Peștele gras este o sursă excelentă de proteine ​​și acizi grași omega-3 EPA și DHA. Deși multe varietăți de pește conțin acizi grași omega-3, peștii grași sunt printre cele mai bune surse, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul.

Acizii grași omega-3 reduc inflamația din organism, ceea ce poate duce la sindrom metabolic, boli de inimă, diabet și boli de rinichi. Organismul metabolizează acești acizi grași în compuși numiți rezolvine și proteine, care au un comportament antiinflamator. În plus, mai multe studii recente arată că consumul frecvent de somon sau suplimentele EPA și DHA pot reduce nivelul proteinei C reactive, care este un marker inflamator.

3. Broccoli

Broccoli este o legume crucifere extrem de nutritive. În plus față de aportul bogat în nutrienți, cercetările arată că un aport susținut de legume crucifere este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și cancer. Acest fenomen poate fi justificat de bogăția în antioxidanți a acestor legume, care luptă împotriva inflamației.

4. Avocado

Avocado este considerat un super aliment deoarece este bogat în substanțe nutritive precum potasiu, magneziu, fibre și grăsimi monoinsaturate. În plus, avocado conține carotenoizi și tocoferoli, care sunt asociați cu un risc mai mic de cancer.

Sursa foto Wikimedia

5. Ceai verde

Probabil ați auzit că ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi pe care le puteți bea. Ceaiul verde reduce riscul de boli de inimă, cancer, boala Alzheimer, obezitate și alte boli cronice.

Cele mai multe beneficii ale ceaiului verde pentru sănătate se datorează conținutului de antioxidanți, în special epigalocatechin-3-galat (EGCG). EGCG inhibă inflamația prin reducerea producției de citokine pro-inflamatorii și deteriorarea acizilor grași din interiorul celulelor corpului.

6. Ardei

Ardeii sunt bogați în vitamina C și antioxidanți care au un puternic efect antiinflamator. Unul dintre cei mai frecvenți antioxidanți, quercetina, poate reduce un marker specific al stresului oxidativ la persoanele cu sarcoidoză, o boală inflamatorie. În plus, ardeii conțin acid sinaptic și acid ferulic, care pot reduce inflamația, dar pot încetini procesul de îmbătrânire.

7. Ciuperci

Deși există mii de soiuri diferite de ciuperci în întreaga lume, doar câteva sunt comestibile și comercializate. Ciupercile sunt sărace în calorii și bogate în seleniu, cupru și toate vitaminele B. În același timp, conțin fenoli și alți antioxidanți care oferă protecție antiinflamatorie.

8. Strugurii

Strugurii conțin antociani, care pot ajuta la reducerea nivelului de inflamație din organism. În plus, antocianinele pot reduce riscul anumitor afecțiuni, inclusiv boli de inimă, diabet, obezitate, boala Alzheimer și unele afecțiuni oculare.

Strugurii sunt, de asemenea, printre cele mai bune surse de resveratrol, un compus cu multe beneficii pentru sănătate.

9. Curcuma

Curcuma este un condiment cu o aromă și culoare puternice, adesea folosit în preparatele indiene. A primit mai multă atenție în ultimul timp datorită conținutului de curcumină, un nutrient cu un puternic caracter antioxidant.

Curcuma poate reduce inflamația asociată cu anumite boli, inclusiv artrita și diabetul. Consumul unui gram de curcumină pe zi, în combinație cu piperina, poate duce la o scădere drastică a markerului inflamator al proteinei C-reactive, în special la persoanele cu sindrom metabolic.

Cu toate acestea, este dificil să obțineți aportul zilnic necesar de curcumină consumând turmeric, motiv pentru care este încurajată alegerea suplimentelor alimentare pe bază de curcumină și piperină.

10. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este o sursă de grăsime extrem de sănătoasă. Este bogat în acizi mononesaturați, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Mai multe studii leagă consumul de ulei de măsline extravirgin cu un risc mai mic de boli de inimă, cancer cerebral și alte afecțiuni grave.

Efectul antioxidanților prezenți în uleiul de măsline a fost comparat, din punct de vedere antiinflamator, cu cel al pastilelor de ibuprofen.

11. Ciocolată neagră și cacao

Ciocolata neagră este delicioasă, bogată și satisfăcătoare. De asemenea, este bogat în antioxidanți care reduc inflamația, precum și riscul asociat cu multe boli cronice, dar și cu îmbătrânirea prematură.

Flavanolii din ciocolata neagră sunt responsabili de efectele antiinflamatorii și protejează celulele endoteliale, care acoperă arterele, sub parametrii normali de funcționare.

Este important să optați pentru o ciocolată neagră cu un conținut de cel puțin 70% cacao pentru a vă bucura de beneficiile sale pentru sănătate. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât ciocolata este mai sănătoasă.

12. Roșii

Roșiile sunt un superaliment bogat în vitamina C, potasiu și licopen, un antioxidant cu proprietăți antiinflamatorii remarcabile. Licopenul poate fi deosebit de benefic în reducerea nivelului de compuși pro-inflamatori găsiți în diferite tipuri de cancer.

Mai mult, cercetările arată că consumul susținut de suc de roșii poate reduce semnificativ nivelul markerilor inflamatori la femeile supraponderale și obeze.

Amintiți-vă că, gătind roșiile în ulei de măsline, puteți beneficia de o cantitate crescută de licopen absorbită de organism. Deoarece face parte din familia carotenoidelor, cel mai bine este absorbit de organism împreună cu o sursă de grăsime.

13. Cireșe

Cireșele sunt delicioase și foarte bogate în antioxidanți, cum ar fi antocianine și catechine, care luptă împotriva inflamației. Deși cireșele amare au fost studiate mai intens în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, chiar și cireșele dulci oferă multe beneficii.

Cercetările sugerează că consumul a aproximativ 300 de grame de cireșe pe zi poate reduce nivelul markerului inflamator al proteinei C-reactive și poate rămâne scăzut timp de aproximativ 28 de zile după ce opriți consumul de cireșe.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatoire-foods#TOC_TITLE_HDR_6

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *