Visul oricarui iubitor de ciocolata este sa se trezeasca dimineata si sa descopere ca aceasta placere a sa este, de fapt, buna pentru sanatatea lui! Ei bine, expertii din domeniul sanatatii vin cu tot mai multe dovezi care arata ca, daca este consumata in cantitati moderate, ciocolata, in special ciocolata neagra, ofera o multime de beneficii organismului uman.

Iata 5 motive sa incluzi in dieta zilnica acest aliment delicios:

1.Contine o cantitate semnificativa de antioxidanti.

Oxigenul pe care il respiram permite organelor noastre sa functioneze, dar in acelasi timp declanseaza producerea unui numar mare de radicali liberi care ataca structurile corpului. Cacao contine un numar mare de substante antioxidante care capteaza sau neutralizeaza radicalii liberi responsabili de oxidare. Ciocolata neagra are o cantitate de antioxidanti de 4 ori mai mare decat ceaiul negru, de 3 ori mai mare decat ceaiul verde si de 2 ori mai mare decat vinul rosu. Flavonoidele si mineralele (zincul, manganul si cuprul) din cacao sunt deosebit de active in neutralizarea radicalilor liberi.

2.Scade tensiunea arteriala.

Consumul a 6 grame de ciocolata neagra, aproximativ doua patratele, ajuta la reducerea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu publicat in revista Jama. Pe baza rezultatelor, consumul unei astfel de cantitati de ciocolata ar diminua tensiunea sistolica cu trei unitati si tensiunea distolica cu doua unitati.

Studiul a implicat 44 de adulti intre 56 si 73 de ani a caror tensiune medie a fost de 14 cu 8. Dupa o dieta de 18 saptamani, cu 6 grame de ciocolata neagra pe zi, cei mai multi dintre ei au prezentat o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. Predilectia pentru tensiune arteriala crescuta a scazut de la 86% la 68%.

Potrivit autorilor studiului, acest rezultat ar fi legat de prezenta puternica a antioxidantului polifenol.

3.Ciocolata are un efect anti-stres.

Ciocolata neagra si ciocolata cu lapte contin 112 mg, respectiv 60 mg de magneziu la 100 de grame.

Pentru a combate stresul si anxietatea, nimic nu poate fi mai bun decat cresterea consumului de magneziu. Numeroase studii confirma faptul ca acest mineral este un element major in prevenirea consecintelor negative ale stresului, avand de asemenea o mare capacitate de a aduce reduceri substantiale concentratiilor plasmatice ale cortizolului in sange.

Deficitul de magneziu duce la pierderea energiei. Aceasta lipsa poate fi simtita in diferite moduri: epuizare, oboseala cronica, fatigabilitate la efort, etc. Lipsa energiei are adesea consecinte psihologice deoarece creeaza anxietate. Cand te simti bine, ai mai multa incredere in tine si, daca apar probleme, ai energia necesara pentru a le rezolva.

Diverse studii au aratat, de asemenea, ca dieta bogata in magneziu reduce probabilitatea aparitiei unui atac de cord, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si reduce probabilitatea aparitiei diabetului de tip 2.

In plus, dieta bogata in magneziu ar putea avea un efect benefic asupra prevenirii si dezvoltarii osteoporozei la femeile aflate la menopauza.

4.Ciocolata este recomandata in timpul sarcinii.

Potrivit unui studiu publicat in revista Epidemiology, ciocolata neagra protejeaza femeile in timpul sarcinii. Consumata in cantitati moderate, ciocolata reduce cu 69% riscurile de dezvoltare a unei preeclampsii, o complicatie a hipertensiunii arteriale.

5.Ciocolata este buna pentru colesterol.

Ciocolata neagra poate proteja organismul impotriva colesterolului rau. Datorita flavonoidelor cu proprietati antioxidante, nivelul de colesterol rau este redus, iar producerea de colesterol bun este favorizata. In plus, vitamina B3 continuta in ciocolata ajuta la reducerea infundarii arterelor.

Spread the love