“Sunt atat de stresat!” Cu totii auzim acest lucru foarte des in ziua de azi. O intalnire importanta la locul de munca, aflarea unei vesti mai putin bune, necesitatea de a cheltui o suma mai mare decat ne-am permite, toate acestea pot declansa sentimente intense de teama ce nu pot fi controlate. Si, uneori, aceasta teama trece la anxietate, o tulburare psihica ce iti poate da viata peste cap.

Iata 5 lucruri pe care toata lumea trebuie sa le stie despre anxietate:

1. Corpul tau stie ca esti anxios, chiar daca mintea ta nu.

Uneori nu suntem constienti ca avem anxietate. Dar chiar daca mintea ta constienta nu o recunoaste, corpul tau o face. Unele simptome fizice ale anxietatii includ tensiunea musculara si sindromul intestinului iritabil. Un psihoterapeut specializat in munca minte-corp te poate ajuta sa iti sincronizezi creierul si corpul si sa descoperi ce iti provoaca anxietatea.

2. Frica poate fi confundata cu anxietatea.

Cand te simti anxios, corpul tau elibereaza hormoni care pot provoca simptome fizice ale anxietatii, cum ar fi ritm cardiac crescut si transpiratie crescuta. Simptomele de anxietate sunt frecvente atunci cand apar ganduri de viitor. In acele momente in care gandirea legata de viitor determina adesea un sentiment de frica, majoritatea oamenilor vor deveni in mod natural speriati sau panicati. Frica poate provoca anxietate si viceversa. Data viitoare cand esti speriat sau anxios, incearca sa faci o scurta plimbare si sa respiri aer curat. Exercitiile fizice ajuta semnificativ la reducerea simptomelor de anxietate si functioneaza grozav impreuna cu tratamentul recomandat de psihoterapeut.

3. Te simti anxios in jurul altor oameni? Probabil ca ai anxietate sociala.

Acasa, anxietatea ta dispare. Dar cand esti in preajma altor oameni sau cand apare un eveniment in care trebuie sa interactionezi cu altii sau sa vorbesti public, anxietatea ta este amplificata. Daca iti petreci zilele de dinainte de o petrecere gandindu-te la fiecare lucru mic care ar putea merge prost sau daca eviti sa mergi la acea petrecere de frica sa nu spui ceva gresit, este posibil sa ai anxietate sociala. Simptomele includ dureri de stomac, dureri musculare, ritm cardiac accelerat si senzatia ca toata lumea te judeca.

How to Calm Your Climate Anxiety - The New York Times

4. Daca anxietatea ta nu dispare niciodata, este posibil sa ai tulburare de anxietate generalizata.

Toata lumea se simte anxioasa din cand in cand. Este un raspuns tipic la evenimentele stresante. Dar daca te simti anxios tot timpul si ai frecvent simptome precum neliniste, dificultati de concentrare si insomnie, este posibil sa ai tulburare de anxietate generalizata. Daca anxietatea te impiedica sa iti traiesti viata normal, ar trebui sa cauti ajutorul unui psihoterapeut.

5. Este important sa ceri ajutorul unui specialist in psihoterapie.

Daca ai realizat ca suferi de anxietate, este important sa apelezi la un psihiatru, acesta fiind un medic specializat in diagnosticarea si tratarea tulburarilor de anxietate. Tulburarile de anxietate nu trebuie sa te defineasca, iar ajutorul unui specialist iti va permite sa inveti cum sa le gestionezi.

Spread the love

Tags