„Efectul whoosh” este un termen pe care îl folosesc oamenii care urmează o dietă ketogenică sau keto pentru a descrie pierderea în greutate aparent bruscă.

Ideea din spatele acestui efect este că atunci când o persoană pierde grăsime, celulele adipoase pierd grăsime, dar se umple cu apă. Cei care urmează dieta keto susțin că această apă este eliberată prin urină sau diaree. Prin urmare, atunci când corpul elimină acest exces de grăsime și apă, acesta va fi considerabil mai slab.

Ce spune știința despre „efectul whoosh”

Când corpul arde grăsimi, celulele adipoase nu se umplu cu apă. Celulele adipoase sau țesutul gras depozitează excesul de energie, iar atunci când corpul arde mai multe calorii decât are nevoie, excesul de grăsime este expulzat și celulele adipoase se micșorează.
De fapt, atunci când o persoană pierde în greutate, corpul transformă cea mai mare parte a grăsimii în dioxid de carbon, pe care o persoană îl elimină atunci când respiră. Deși corpul transformă un procent mult mai mic în apă, nu există niciun motiv să credem că celulele încep să se umple cu apă.

„Efect Whoosh” ceea ce oamenii spun că ar putea experimenta poate fi pentru că pierd în greutate prin eliminarea apei. Dacă corpul se deshidratează, începe să stocheze apă, situație în care oamenii se pot simți mai balonați sau mai grei decât de obicei. Odată ce o persoană bea suficientă apă, va pierde excesul de greutate cauzat de apă, care poate apărea ca o scădere vizibilă în greutate.

Keto, Dietă, Nutritive, Gustare, Vitamină, Carne

Ce este dieta ketogenică

Dieta keto constă în consumul de alimente bogate în grăsimi și care conțin o cantitate moderată de proteine ​​și limitează numărul de carbohidrați (nu consumați mai mult de 50g de carbohidrați pe zi).

O dietă keto tipică ar putea include: carne (atât carne slabă, cât și carne bogată în grăsimi, cum ar fi slănina), ouă, avocado, nuci, semințe, tofu, ulei de măsline, ulei de palmier sau de nucă de cocos, untură de porc, unt de cacao, cantități mici de anumite fructe, cum ar fi fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza și spanacul, alte legume, cum ar fi ciupercile, broccoli și ardeii.

Prin limitarea carbohidraților și creșterea aportului de grăsimi, schimbă combustibilul pe care corpul îl folosește pentru energie. Carbohidrații furnizează organismului glucoză, pe care o folosește pentru energie. Într-o dietă keto, organismul nu obține suficiente carbohidrați pentru energie, ceea ce înseamnă că folosește un alt combustibil – substanțe chimice numite cetone. Acestea sunt produse hepatice derivate din grăsimile depozitate.

Când corpul începe să utilizeze cetone pentru energie în loc de glucoză, corpul intră într-o stare de cetoză. Aceasta înseamnă că organismul arde grăsimile ca sursă principală de energie. Această dietă ajută la scăderea în greutate, iar medicii pot recomanda, de asemenea, dieta keto ca instrument medical pentru a ajuta persoanele cu epilepsie să-și gestioneze simptomele.

Cât de sigură este dieta Keto?

O persoană poate experimenta o scădere bruscă și vizibilă în greutate cu ajutorul dietei ketogene, dar există și anumite riscuri asociate cu această dietă. Experții spun dieta keto nu este potrivit pentru persoanele care:

 • au boli pancreatice
 • aveți boli de ficat
 • au probleme cu tiroida
 • au în prezent o tulburare alimentară sau au avut-o în trecut
 • aveți o boală a vezicii biliare sau nu aveți vezică biliară
 • aveți boli de rinichi
 • sunt însărcinate sau alăptează.

Chiar și pentru persoanele fără boli de bază, dieta keto poate provoca reacții adverse. Deoarece implică consumul multor grăsimi saturate, dieta keto poate crește nivelul colesterolului rău (LDL) din organism, precum și riscul bolilor cardiovasculare.
Efectele secundare pe termen scurt ale unei diete keto pot include simptome asemănătoare gripei. De exemplu, o persoană poate experimenta:

 • dureri de stomac sau stomac deranjat
 • durere de cap
 • obosit
 • ameţeală
 • probleme de somn
 • confuzie
 • iritabilitate.

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați le poate permite celor care sunt pe ea să facă față schimbărilor de dispoziție și lipsei de concentrare, deoarece creierul are nevoie de zaharuri pentru a funcționa corect. Restricția carbohidraților poate însemna că o persoană nu mănâncă suficiente fructe, legume sau cereale integrale, astfel încât să nu primească suficiente fibre. Lipsa de fibre poate provoca constipație și alte probleme intestinale.

Reducerea fructelor și legumelor poate duce, de asemenea, la deficiențe nutriționale. Persoanele care urmează o dietă keto pot avea un conținut scăzut de vitamine și minerale, cum ar fi: vitamina A, vitamina C, vitamina K, acid folic, seleniu, magneziu, fosfor, vitamine B.

Riscurile pe termen lung ale dietei keto includ pietre la rinichi și boli de ficat. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi și proteine ​​poate suprasolicita aceste organe și poate agrava bolile existente.

Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/the-woosh-effect?
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-ketogenic-diet

Spread the love

Tags