Cercetări recente sugerează că majoritatea dietelor duc la scăderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale, dar aceste efecte dispar în mare măsură după un an. Ce se poate face pentru a menține greutatea și sănătatea bună?

Două subiecte extrem de populare sunt pierderea în greutate și gestionarea greutății. În timp ce dieta poate avea rezultate inițiale impresionante, o nouă meta-analiză internațională arată că majoritatea dietelor, indiferent de natura lor, duc la pierderea în greutate și la scăderea tensiunii arteriale, dar aceste efecte dispar în mare măsură după un an.

Meta-analiza s-a bazat pe rezultatele a 121 de studii randomizate care au implicat aproape 22.000 de pacienți, unde vârsta medie a participanților a fost de 49 de ani. Fiecare persoană a urmat o dietă de modă (cum ar fi paleo, ceto sau mediteraneană) sau o dietă alternativă de control (cum ar fi numărarea macronutrienților) și a raportat pierderea în greutate și modificările factorilor de risc cardiovascular.

Potrivit studiului, dovezile arată că majoritatea dietelor cu macronutrienți, urmate mai mult de 6 luni, duc la pierderea în greutate moderată și îmbunătățiri substanțiale ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi tensiunea arterială. Cu toate acestea, după 12 luni, efectul asupra pierderii în greutate și îmbunătățirea factorilor de risc cardiovascular dispar în mare măsură.

O meta-analiză Un studiu similar din 2018, care a urmat 29 de studii de scădere în greutate pe termen lung, a constatat că mai mult de jumătate din greutatea pierdută a fost recâștigată în 2 ani, iar la 5 ani s-a găsit mai mult de 80% din greutatea pierdută. Această constatare sugerează că persoanele interesate de pierderea în greutate și menținerea în greutate au nevoie de un plan mai durabil decât simpla dietă.

Brunch, Fitness, Branza De Vaci, Iaurt, Mic Dejun

De ce dietele funcționează doar pe termen scurt

De obicei, atunci când o persoană începe o dietă, observă imediat pierderea în greutate, mai ales dacă este motivată și respectă principiile dietei. În cele din urmă, pe măsură ce corpul pierde în greutate, metabolismul încetinește și oamenii uită adesea să se adapteze la alte comportamente. Practic, atunci când pierzi în greutate, propriul tău metabolism luptă împotriva ta și te îngreunează.

Cum poți „combate” metabolismul

Când o persoană începe o dietă, își umple frigiderul și cămara cu alimentele sănătoase pe care le consumă. Cu toate acestea, de-a lungul săptămânilor, orice schimbare de comportament începe să revină. Prin urmare, persoana ar trebui să ia în considerare o schimbare completă a stilului său de viață pentru rezultate durabile.

Ce înseamnă o schimbare totală a stilului de viață? Rețeta nu este atât de misterioasă. De fapt, este destul de simplu. Se reduce la a mânca sănătos și a face mișcare. Restricția calorică este bună, dar pentru a o menține, activitatea fizică trebuie mărită pentru a crea o masă corporală slabă. Cu cât o persoană are mai puțină grăsime și țesut muscular, cu atât sunt mai mari arsurile metabolice.

Există multe tipuri diferite de diete, de la ceto la paleo până la postul intermitent și mulți oameni se simt bine urmând unul dintre ei, în timp ce la fel de mult se simt rău. Oamenii de știință cred că fiecare persoană ar trebui să identifice ceea ce funcționează pentru ei și să găsească un echilibru în modul în care își pregătește mesele.

Experții recomandă o regulă de 50-25-25, în care 50% din fiecare masă să fie legume, 25% proteine ​​slabe și 25% carbohidrați cu conținut ridicat de fibre. Urmând această formulă, kilogramele nu vor mai reveni și glicemia va fi echilibrată, ceea ce este util pentru menținerea greutății.

Alte recomandări pentru a rămâne sănătos includ:

  • 7 ore de somn pe noapte
  • 2 litri de apă pe zi
  • 150 de minute de exerciții pe săptămână.

Cercetătorii concluzionează că nu există o dietă care să funcționeze pentru toată lumea, motiv pentru care trebuie să aflăm ce funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi, astfel încât rezultatele să fie durabile, pe termen lung. Orice modificări aduse dietei noastre zilnice care reduc numărul total de calorii ajută efectiv la pierderea în greutate.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health-news/diets-work-for-one-year#Why-diets-are-short-term
https://doi.org/10.1136/bmj.m696

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *