zahar

A mânca prea mult zahăr poate fi mai dăunător decât îți dai seama, deoarece poate duce la multe afecțiuni, inclusiv diabet, dar îți poate perturba silueta, poate contribui la dezvoltarea celulitei și te poate afecta mental. Deși zahărul în sine nu este singura cauză a „dependenței de dulceață”, ci este combinația de zahăr și grăsimi, zahărul în cantități mari poate provoca iritabilitate și depresie sensibilitate și poate afecta calitatea somnului. Iată care sunt alimentele de top de evitat atunci când încercați să reduceți aportul de zahăr.

1. Sosuri de paste gata folosite

Sosurile pentru paste pot fi înșelătoare din acest punct de vedere, deoarece nu au neapărat un gust dulce. Cu toate acestea, un sos de paste obișnuit poate conține între 6 și 12 grame de zahăr pe porție. Acesta este echivalentul conținutului de zahăr al unei prăjituri cu ciocolată. Experții în sănătate recomandă femeilor să nu consume mai mult de 100 de calorii de zahăr pe zi, iar bărbaților să nu depășească 150 de calorii de zahăr pe zi. Deci, dacă doriți o porție de paste, consultați diagrama nutrițională de pe pachet, astfel încât să nu obțineți mai mult zahăr decât vă așteptați.

2. Muesli și bare de cereale

Deși batoanele de cereale par a fi o gustare sănătoasă, majoritatea produselor de acest tip de pe piață conțin multe surse de zahăr, precum siropuri dulci, zahăr alb sau brun, miere, dextroză și fructoză. Unele conțin glazură de iaurt sau ciocolată, altele conțin fulgi de ciocolată sau migdale și toate acestea ajută la creșterea conținutului total de zahăr adăugat. Prin urmare, un baton de cereale poate conține între 8 și 12 grame de zahăr pe porție. Prin urmare, în loc să mănânci un astfel de snack bar, optează pentru o porție de iaurt de cereale, unde poți controla mai bine conținutul de zahăr adăugat.

3. Anumite iaurturi

Iaurturile și produsele lactate, în general, sunt alimente importante în dietă, deoarece oferă o cantitate semnificativă de calciu și proteine. Cu toate acestea, chiar și unele iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi pot conține între 17 și 33 de grame de zahăr pe porție. Acest conținut de zahăr îl include și pe cel care se găsește în mod natural în laptele din care a fost fabricat iaurtul. În plus, iaurturile care conțin fructe sau diverse sosuri și arome sunt mult mai mari în zahărul adăugat. Dacă încercați să reduceți cantitatea de zahăr pe care o consumați în fiecare zi, mergeți la iaurturi cu conținut scăzut de zahăr. Pentru a-i da aromă, puteți adăuga niște fructe sau cereale la iaurt și veți obține o gustare foarte bună.

4. cereale de grenola sau muesli

Cerealele Granola sau muesli sunt foarte populare în aceste zile, deoarece oferă o alternativă bună la un mic dejun mare și delicios. Majoritatea acestor produse conțin, de asemenea, fulgi de ovăz, care sunt bogate în fibre sănătoase. Cu toate acestea, multe varietăți de granola sau muesli conțin în jur de 10 până la 15 grame de zahăr pe pachet. Chiar și versiunile cu conținut scăzut de zahăr mai conțin în medie 5-6 grame de zahăr. Pentru a evita consumul de zahăr în exces, puteți face propriul amestec de granola, fructe, mai multe tipuri de cereale și extract de vanilie.

5. Pansamente pentru salată

Pansamentele pentru salată, în special sosurile dulci, cum ar fi oțetul balsamic sau pansamentul Caesar, conțin între 5 și 7 grame de zahăr, doar două linguri de sos. Deci, este bine să aveți grijă la ce sos alegeți pentru salata dvs. de prânz, mai ales dacă urmați o dietă. O opțiune mai potrivită este sosul pe care îl preparați dintr-o lingură de ulei de măsline și sucul de jumătate de lămâie. Dacă doriți un gust puțin mai aromat, puteți opta pentru un pansament cu conținut scăzut de zahăr. De obicei, conțin aproximativ un gram de zahăr adăugat.

Cereale, Lingură, Lapte, Cheerios, Dimineaţă, Alimente

6. Cereale pentru copii

Cerealele pentru copii, cu diverse arome, precum fructe, miere sau ciocolată, nu oferă niciun aport nutrițional special și sunt bogate în zahăr. Pentru a-l împiedica pe cel mic să consume exces de zahăr, puteți înlocui aceste cereale cu un amestec de cereale integrale pe care să le îndulciți cu fructe sau cu o linguriță de miere.

7. Băuturi energizante

Majoritatea băuturilor energizante conțin atât cofeină, cât și mult zahăr. Prin urmare, unele băuturi energizante pot conține până la 25 de grame de zahăr pe porție. Dacă sunteți obișnuiți să beți astfel de băuturi, alegeți versiunea fără zahăr.

8. Conserve de fructe

Conserve de fructe, ca și compoturile, conțin mult zahăr. Chiar și variantele de sirop ușor conțin aproape 39 de grame de zahăr pe porție. Puteți reduce conținutul de zahăr consumat prin scurgerea siropului, ceea ce vă va economisi aproape 15 grame de zahăr. Cu toate acestea, dacă încercați să reduceți aportul zilnic de zahăr, cel mai bine este să evitați consumul de fructe conservate. În schimb, optează pentru fructe proaspete sau, dacă ai un talent culinar, fă-ți propriile conserve, fără adaos de zahăr.

9. Anumite ceaiuri

Mulți oameni, atunci când încearcă să reducă zahărul, schimbă sucurile acide cu ceai. Cu toate acestea, multe tipuri de ceai gata de utilizare conțin cantități surprinzătoare de zahăr. De exemplu, un ceai cu gheață cu aromă de lămâie poate conține până la 32 de grame de zahăr pe sticlă. Dacă simțiți dorința de a bea ceva aromat, dar fără mult zahăr, optați pentru ceai de casă sau apă infuzată cu fructe.

10. Fructe uscate

Odată deshidratat, conținutul de zahăr crește odată cu volumul fructelor, ceea ce înseamnă că fructele uscate îți vor oferi un aport mai mare de zahăr decât cel proaspăt. În acest sens, o pungă mică de stafide poate conține mai mult de 25 de grame de zahăr. O opțiune mai potrivită este strugurii – la fel de dulci, dar cu doar 12 grame de zahăr.

11. Ketchup

Ketchupul conține în medie 4 grame de zahăr pe linguriță. Deși nu sună prea mult, cu un consum frecvent, cantitatea de zahăr consumată pe zi poate crește exponențial. Dacă îți place ketchup-ul, caută o variantă mai puțin dulce.

Bibliografie:
WebMD – Surse surprinzătoare de zahăr ascuns
https://www.webmd.com/diet/ss/hidden-sugar-slideshowSpread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *