Această dietă, împreună cu câteva principii dietetice clare, face parte din tratamentul în sine, deoarece permite și susține recuperarea membranei mucoase, deteriorată de prea multă aciditate.

Anumite alimente și prepararea lor pot readuce pH-ul din interiorul sistemului digestiv al stomacului și al duodenului la niveluri normale, prevenind agravarea simptomelor neplăcute precum disconfort, durere, greață și vărsături.

Dieta specifică pentru persoanele care suferă de gastrită și ulcere, generată în principal de prezența Helicobacter Pylori, se bazează pe salate de frunze, anumite legume și fructe, decojite și, eventual, ușor gătite (prin fierbere, fierbere sau gătit în cuptor), și pe carne albă sau de vită, pește slab și fiert, de preferință slab, condimentat foarte ușor și fără sosuri.

Ar trebui evitate alimentele prăjite și bogate în grăsimi, cum ar fi mesele gata preparate sau semipreparate, burgerii și hot-dog-urile, prăjiturile sau cremele, smântâna, ciocolata, sosurile gătite, produsele de patiserie și produsele. .

1. Băuturi permise

Laptele integral sau parțial degresat este unul dintre cele mai eficiente alimente care reușește să calmeze aciditatea stomacului, fiind în zilele în care nu existau atât de multe medicamente antiacide eficiente, un tratament de alegere pentru ulcer. În atacurile gastrice hiperalgezice, a fost chiar recomandată o dietă lactată completă timp de 1 până la 3 zile, constând în consumul a 2 litri de lapte pe zi, împărțit în 5 până la 6 porții. Laptele dulce neutralizează secreția clorhidrică și, datorită lipidelor conținute, secreția gastrică este inhibată.

Astăzi, însă, mulți adulți nu suportă laptele, fie din cauza sentimentelor de respingere, fie din cauza deficitului de lactază. În caz de gastrită, beți iaurt, parțial degresat, ceaiuri, cu excepția ceaiului mate, ceaiul negru este permis; cafea slabă dimineața, dar niciodată pe stomacul gol.

2. Băuturi de evitat

Aceasta include alcoolul, de orice fel, vinul, berea casnică, precum și sucurile de citrice, cum ar fi portocale, tei, mandarine sau ananas; băuturi carbogazoase industriale.

3. Care este pâinea recomandată

Se recomandă pâinea integrală și cea întunecată, pâinea de secară ca garnitură și mămăliga, budinca de tapioca, grișul și budinca de chia pot fi consumate fără probleme.

4. Durerea de evitat

Este fabricat din făină albă, cum ar fi bagheta franceză sau covrig proaspăt, mai ales dacă produsele sunt calde și foarte proaspete, pâine în tigaie, blaturi cu mult praf de copt, produse de patiserie, bare și alte făină, fie gătite în margarină, fie conținând praf de copt și făină albă, deoarece pot irita mucoasa stomacului.

5. Brânză și produse lactate recomandate

Se recomandă brânza de vaci slabă, deoarece este o sursă bună de proteine ​​și ajută la neutralizarea acidității stomacului. Cele mai recomandate sunt urda, ricotta, teleme proaspete și slabe, caș, brânză de vaci, brânză de vaci, brânză Făgăraș, smântână, gruyere, unt.

6. Brânzeturi de evitat

Evitați brânzeturile, gouda, brânzeturile grase franceze: Camembert, Brie, Roquefort – sunt foarte grase și, în plus, mucegaiurile irită membrana mucoasă a sistemului digestiv superior (esofag, stomac, cardia și sfincterii pylori).

7. Carnea trebuie să fie întotdeauna slabă

Carnea trebuie să fie cât mai redusă în grăsimi, coaptă, la grătar sau fiartă. Turcia, puiul, carnea de vită slabă, cotletul de miel dezosat, pulpa de miel, ficatul, creierul pot fi consumate.

8. Carne de evitat

Evitați carnea fibroasă și grasă, carnea de porc, fierbinte și grasă, carne de oaie, gâscă, rață, carne gătită, vânat, cerb, mistreț, iepure, organe (inimă, rinichi, limbă, burtă), untură, șoareci, scoici, cârnați și afumați carne.

9. Pește bun

Peștele recomandat este peștele slab: calcan, dorată, păstrăv, șarpe, preferabil coapte la cuptor, în hârtie de copt.

10. Peștii de evitat sunt pești uleioși

Evitați peștele din carne tare, cum ar fi tonul, sardinele, stavridul, heringul, anghila, morena, supele și bulionele de pește, crustaceele și orice tip de pește prăjit, de asemenea, trebuie evitate.

11. Ouă

Pot fi consumate după ce au fost fierte în apă, moi sau tari. Evitați ouăle prăjite, omletele sau omletele.

12. Condimente autorizate

Permise: ierburi, preferabil proaspete, dar și uscate, mărar, rozmarin, mentă, dafin, nucșoară, vanilie, sare.

13. Condimente de evitat

Evitați următoarele condimente: piper, boia, oțet, muștar, ardei iute, murături.

14. Fructe proaspete

Fructele vor fi consumate decojite sau fierte, în compot sau opărite. Cele permise sunt: ​​mere, pere, caise, piersici, banane coapte.

15. Interzis fructele crude și acre

Fructele precum căpșuni, zmeură, coacăze, portocale, grapefruit, smochine, castane, banane verzi, ananas sunt interzise.

16. Legume autorizate

Vă recomandăm legume proaspete sau fierte, precum: sparanghel, sfeclă (de preferință sub formă de suc), morcovi, dovleac fără sâmburi, spanac, fasole verde, fasole galbenă și verde, tulpină de praz, spanac.

17. Legume de evitat

Legume precum: usturoi, andive, vinete, țelină, ciuperci, verzi, castraveți (tolerate în cantități mici, dacă semințele sunt complet însămânțate), năsturel, napi, fasole, mazăre, ridichi, hrean, ardei, legume ar trebui evitate .

18. Evitați să mâncați prea rece sau prea cald

Evitați înghețata sau băuturile calde, de exemplu, care fac ca pilonii (deschiderea dintre stomac și duoden) să se contracte cu o retenție crescută de alimente în stomac sau o contracție a vezicii biliare.

De fapt, pacienții cu gastrită și ulcer peptic ar trebui să evite supele de carne și pește, care conțin peptonele care cauzează secreția excesivă de pepsină și clorură, precum și contracția vezicii biliare, adăugând pe lângă suferința gastrică și durerea din hipocondrul drept, diaree, stare proastă.

Reguli generale în dieta pacientului cu gastrită

Există mai multe alimente care pot ajuta la controlul gastritei și ameliorarea simptomelor. Aceste alimente includ:

  • alimente bogate în fibre dietetice: mere, fulgi de ovăz, broccoli, morcovi.
  • alimente cu conținut scăzut de grăsimi: pește, piept de pui, piept de curcan
  • alimente cu cea mai mică aciditate posibilă: anumite legume
  • băuturi necarbonatate
  • băuturi cu cofeină
  • se recomandă probiotice: iaurt, varză murată etc.

Alimentele foarte grase nu sunt recomandate în dieta pacientului cu gastrită, deoarece pot agrava inflamația mucoasei stomacului. Iată câteva alimente de evitat, deoarece acestea irită stomacul pacientului cu gastrită:

  • alcool
  • cafea
  • alimente acide precum roșiile și unele fructe
  • suc de fructe
  • Mancare grasă
  • mancare prajita
  • bauturi acidulate
  • mâncare picantă
  • alimentele care conțin alergeni și alimentele care declanșează simptome.

Stilul de viață al pacientului trebuie să fie echilibrat

Pacientul care suferă de gastrită poate observa o îmbunătățire a semnelor și simptomelor bolii de care suferă dacă observă anumite elemente esențiale:

  • Mâncați mese mai frecvente, dar porțiile de alimente sunt mai mici – dacă pacientul se confruntă frecvent cu indigestie, el sau ea ar trebui să mănânce porțiuni mai mici de alimente mai des pentru a diminua efectele acidului stomacal în stomac;
  • Evitați alimentele care irită mucoasa stomacului – este extrem de important pentru pacientul cu gastrită să evite alimentele care irită stomacul, în special alimentele picante și acide, prăjiturile sau alimentele grase.
  • Evitați alcoolul – consumul de alcool poate irita mucoasa stomacului.
  • Luați în considerare alte opțiuni de calmare a durerii – Dacă pacientul folosește sedative care cresc riscul de gastrită, este o idee bună să întrebați medicul dacă acetaminofen (paracetamol) ar putea fi o opțiune pentru aceștia, deoarece această substanță prezintă mai puține riscuri de agravare a problemelor stomacale .

Chiar dacă nu există o dietă clară pentru gastrită, dezvoltarea H. pylori poate fi oprită prin consumul unei diete bogate în fibre, în alimentele care conțin flavonoide, precum anumite tipuri de ceaiuri, ceapă, usturoi, fructe de pădure, țelină, varză, broccoli , patrunjel, cimbru, soia si leguminoase (cum ar fi linte, fasole, fasole neagra, soia, fasole pinto si fasole bleumarin).

Nutrienți și suplimente

Anumite suplimente alimentare pot juca un rol în vindecarea gastritei, spun specialiștii. Acizii grași Omega 3 și probioticele sunt un loc bun pentru a începe. Dacă vă gândiți să luați suplimente și vitamine, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau gastroenterolog, deoarece unele suplimente pot interacționa cu tratamentele pe care le luați pentru alte afecțiuni pe care le aveți.

Pentru pacienții cu ulcer peptic, studiile * arată că dieta și distribuția caloriilor ar trebui ajustate pentru a satisface nevoile pacienților, cu scopul de a-și normaliza starea nutrițională și de a promova vindecarea.

Substanțele nutritive recomandate la acești pacienți pot diferi în faza acută și în faza de recuperare, iar oamenii au o nevoie mare de proteine ​​și anumiți micronutrienți, cum ar fi vitamina A, zinc, seleniu și vitamina C în perioada de recuperare.

În plus, unele studii au arătat că vitamina C are un efect benefic asupra eradicării H. pylori. Fibrele și probioticele (iaurtul, brânza maturată sau maturată, varza murată) joacă, de asemenea, un rol important în tratamentul ulcerului peptic deoarece reduc efectele secundare ale antibioticelor și contribuie la reducerea duratei tratamentului.

Deci, spun oamenii de știință, consumul unei diete echilibrate este vital în tratarea bolii ulcerului peptic, mai ales că anumite alimente pot preveni, trata sau chiar pot calma simptomele acestei afecțiuni.

Bibliografie:

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/diagnosis-treatment/drc-20355813
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/diagnosis-treatment/drc-20354229

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *