canepa

Canepa este o planta ce pune o serie de intrebari pentru multi dintre noi. Desi este adevarat ca unele specii de canepa sunt ilegale din cauza continutului bogat in substanta THC (tetrahydrocannabinol), care este o molecula psihoactiva, exista cateva specii, cum sunt cele de pe piata, care contin acest THC intr-un procent insignifiant, astfel ca nu pot cauza efecte halucinogene utilizatorului. De fapt, speciile de canepa pe care le gasim pe piata nu numai ca nu sunt nocive, dar vin cu o multime de beneficii pentru sanatatea organismului uman.

Popularitatea canepai a crescut din ce in ce mai mult incepand cu anii ‘90, de cand au aparut pe piata fel si fel de produse ce au la baza acest superaliment, inclusiv ulei de canepa, spray-uri cu canepa, turte, ciocolate si alte produse alimentare, produse cosmetice, lumanari, unguente, geluri, etc.

ulei-de-canepa

Utilizarea plantei de canepa este insa mai veche decat credem. Se pare ca aceasta a inceput sa fie folosita in China, candva in jurul anului 2300 i. Hr. Conform credintelor chinezesti, planta contine reteta pentru nemurire. Chinezii foloseau uleiul de canepa si pentru a trata malaria, durerile menstruale si fertilitatea.

In secolul al X-lea, indienii au inceput sa foloseasca uleiul de canepa pentru a trata indigestia si anorexia, precum si ranile si infectiile externe, astmul, problemele menstruale si multe altele.

Pana la inceputul acestui secol, fibra plantei de canepa era folosita pentru confectionarea de panze, haine si franghii. De cativa ani incoace, din interes ecologic, multe companii au inceput sa produca din nou tesaturi din fibre de canepa.

Insa cele mai mari beneficii ale acestui superaliment sunt cele pentru sanatate. Uleiul de canepa este bogat in grasimi nesaturate si acizi grasi esentiali. Aproximativ 30-35% din greutatea semintelor de canepa o reprezinta uleiul, care este presat in producerea produsului finit. Uleiul contine acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6 la o rata optima ridicata, la fel ca laptele matern. De asemenea, uleiul de canepa contine proteine, vitamine si minerale esentiale, ceea ce il face un supliment dietetic ideal.

Acizii grasi esentiali sunt considerati a fi piatra de temelie a unei alimentatii adecvate si a vindecarii organismului de boli. Chiar si in industria cosmetica, uleiul de canepa reprezinta solutia pentru multe dintre problemele pielii. Studiile clinice au aratat ca acest ingredient este deosebit de eficient in vindecarea problemelor severe ale pielii, cum ar fi dermatita atopica si arsurile.

Nu in ultimul rand, uleiul de canepa intareste sistemul imunitar, ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si ofera putere organismului sa lupte cu o serie lunga de conditii legate de greutatea corporala.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *