Desi noul tip de coronavirus, aparut la finele anului trecut, continua sa se raspandeasca pe intregul glob, iar numarul de infectii cu COVID-19 a trecut pragul de 4 milioane, Romania numarand peste 16 000 de cazuri, inca nu se stiu foarte multe lucruri despre acest dusman invizibil, iar din aceasta cauza, teama tinde sa se raspandeasca mai repede decat virusul insusi.
In randurile de mai jos vei gasi cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stii despre noul coronavirus.
Ce este coronavirusul?
Coronavirusurile sunt un tip de virusuri ce cauzeaza boli in pasari si animale, al caror genom este bazat pe ARN. Exista mai multe tipuri diferite, iar unele cauzeaza boli si la oameni. Tipul recent identificat, cel care a provocat un focar de boli respiratorii anul acesta, focar ce a dus la o adevarata pandemie, a fost denumit SARS-CoV-2, SARS provenind de la sindromul respirator acut sever pe care il provoaca boala, CoV de la coronavirus, iar 2 ne indica faptul ca avem de-a face cu a doua versiune a virusului. Prima versiune a virusului este SARS-CoV, aceasta provocand epidemia din anul 2002-2003.
Cum se raspandeste coronavirusul?
In prezent, cercetatorii stiu ca noul coronavirus se raspandeste prin picaturile eliberate in aer atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Picaturile, in general, nu calatoresc mai mult de cativa metri si cad pe sol (sau pe suprafete) in cateva secunde. De aceea, distantarea sociala si fizica este eficienta in prevenirea raspandirii.
Cum s-a raspandit acest nou coronavirus la oameni?
SARS-CoV-2 a aparut in Wuhan, un oras din China, in decembrie 2019. Desi oficialii din domeniul sanatatii inca cerceteaza sursa exacta a acestui nou coronavirus, ipotezele pe care le avem in prezent considera ca sursa ar fi legata de o piata de animale din Wuhan. Unele persoane care au intrat in piata respectiva au dezvoltat pneumonii virale cauzate de SARS-CoV-2.
Care este perioada de incubatie a noului coronavirus?
Se pare ca simptomele apar la oameni in termen de 14 zile de la expunerea la virus.
Care sunt simptomele infectiei COVID-19?
– tuse;
– febra;
– respiratie scurta;
– dureri musculare;
– durere in gat;
– pierdere inexplicabila a gustului sau a mirosului;
– durere de cap;
– diaree.
In cazuri rare, COVID-19 poate duce la probleme respiratorii severe, insuficienta renala sau deces.
Daca ai febra sau orice fel de dificultati respiratorii, cum ar fi tuse sau respiratie ingreunata, suna la 112 sau apeleaza un medic si explica-i simptomele la telefon inainte de a merge la cabinet sau la urgente.
Cum este diagnosticat COVID-19?
Este dificil de stabilit diagnosticul doar in urma unui examen fizic, deoarece cazurile usoare de COVID-19 pot parea similare cu gripa sau cu raceala. Este nevoie de un test de laborator pentru a confirma diagnosticul.
Cum se trateaza COVID-19?
In prezent, nu exista un tratament specific pentru infectia cu noul coronavirus. Persoanele care se imbolnavesc de COVID-19 sunt tratate simptomatic. Pentru cazurile severe, medicii folosesc optiuni suplimentare pentru tratament, inclusiv antivirale care se folosesc, de regula, in HIV, medicamente precum hidroxoclorochina, care se folosesc de obicei in tratarea malariei, remdesivir, favipiravir, etc, in functie de necesitate.