După-amiezile plictisitoare pot fi un adevărat obstacol în îndeplinirea sarcinilor zilnice, mai ales după o masă grea sau o dimineață activă. Mulți dintre noi avem nevoie de un impuls în energie, memorie și concentrare pentru a finaliza munca noastră de zi cu zi. Puteți opta oricând pentru un supliment nutraceutic pentru memorie și concentrare, dar în același timp puteți pregăti o băutură delicioasă pentru a savura în pauză.

Iată câteva dintre cele mai eficiente alternative naturale.

1. Cafea

Cafeaua este probabil cea mai populară băutură nealcoolică de oriunde. Gustul aromat și alimentarea cu energie sunt principalele avantaje, dar să nu uităm că este și o scuză foarte bună și plăcută pentru pauze, ieșiri cu prietenii sau plimbări prin oraș, o cafea înfășurată în mână.

În ceea ce privește efectele sale asupra memoriei și puterea de concentrare, cofeina pe care o conține ajută în acest sens și nu numai. Cafeaua ajută la îmbunătățirea stării de spirit, ameliorează depresia și letargia și, potrivit experților, persoanele care beau câte o cafea pe zi de-a lungul vieții, cu o cantitate moderată de zahăr și lapte, prezintă un risc mai mic. Accident vascular cerebral și boala Alzheimer.

2. Ceai verde

Dacă nu vă place să beți cafea, o puteți înlocui cu o ceașcă de ceai verde pentru un aport eficient de cofeină. La fel ca cafeaua, ceaiul verde stimulează concentrarea și memoria. În plus, ceaiul verde este bogat în antioxidanți, care luptă împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi și previn astfel deteriorarea cauzată de stresul oxidativ.

În cele din urmă, ceaiul verde accelerează metabolismul, ajută la arderea mai eficientă a grăsimilor și poate fi un mare aliat dacă urmezi o dietă. Una sau două căni de ceai verde neîndulcit pe zi vă pot ajuta să vă mențineți silueta subțire pe termen lung.

3. Suc de fructe de padure

Sucul obținut din afine, zmeură, coacăze și căpșuni, separat sau împreună, sub formă de smoothie, poate fi un mare stimulent pentru pauza de masă. Boabele sunt considerate superfructe, deoarece conțin mulți antioxidanți de tip polifenol, care protejează celulele de stresul oxidativ. În plus, acest tip de fruct conține antociani, care ajută la promovarea sănătății creierului și la îmbunătățirea memoriei.

Dacă nu-ți faci suc acasă și mergi după un produs comercial, fii atent la cantitatea de zahăr adăugată.

4. Kombucha

Kombucha este o băutură originară din America de Sud și este obținută din culturi fermentate. Iubitorii de Kombucha susțin că această băutură, care a apărut recent pe piața din țara noastră, poate contribui la sănătatea organismului și poate îmbunătăți diverse probleme de sănătate, precum hipertensiunea sau diabetul.

Practic, kombucha este un amestec de ceai negru, zahăr, culturi bacteriene și drojdie. Bacteriile din băutură pot sprijini sănătatea microbiomului intestinal, pot reduce inflamația în organism și pot reduce simptomele balonării și gazelor. Trebuie menționat însă că în prezent nu avem suficiente cercetări științifice pentru a dovedi proprietățile acestei băuturi.

Cu toate acestea, deoarece este fabricat din ceai negru, kombucha poate fi un tonic revigorant pentru o după-amiază leneșă, dacă doriți să fiți mai atenți și să vă concentrați mai ușor. Deoarece conține culturi fermentate, este important să păstrați băutura în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj. Nu este recomandat să-l pregătiți la amatori.

5. Smoothie de legume verzi

Oamenii de știință cred că o porție de legume verzi poate încetini declinul cognitiv cu vârsta. Spanac, varză, păstăi verzi, varză de Bruxelles, broccoli – toate sunt bogate în substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea creierului, precum acidul folic și luteina.

Pentru o portie mai gustoasa si mai putin complicata, poti opta pentru un smoothie de legume verzi. Pe lângă faptul că este ușor de preparat, consumul de legume crude are o valoare nutrițională mai bună decât legumele fierte. Aveți nevoie de câteva verdețuri la alegere, de o jumătate de banană și de câteva fructe de pădure pentru o băutură delicioasă, sănătoasă pentru creier.

6. Ceai de curcuma

Curcuma este ingredientul principal în curry și este un condiment cu o culoare galben intens. Curcuma poate fi preparată și ca ceai, care a fost folosit de secole în medicina tradițională chineză, dar și în medicina ayurvedică, pentru proprietățile sale curative.

Ceaiul de turmeric are puternice proprietăți antiinflamatorii și menține sănătatea pielii, articulațiilor și a tractului gastro-intestinal. Multe studii sunt în desfășurare pentru a investiga beneficiile potențiale ale turmericului asupra sănătății creierului, în special în ceea ce privește reducerea riscului de demență și boala Alzheimer, dar și în ceea ce privește memoria și concentrarea.

detox

7. Suc de sfeclă

Sucul de sfeclă este bogat în antioxidanți care ne protejează împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. În plus, antioxidanții contribuie la sănătatea pielii, a părului, a unghiilor și au un rol antiinflamator. Sucul de sfeclă conține, de asemenea, nitrați care relaxează vasele de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate – un risc pe tot parcursul vieții de accident vascular cerebral și demență.

În cele din urmă, combinația de vitamine și antioxidanți găsiți în sfeclă alungă oboseala și ajută la îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare.

8. Ceai de ginseng

Rădăcina de ginseng este un ingredient foarte popular în medicina tradițională chineză și a fost folosită în diferite remedii de secole. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de ginseng includ vitalitate sporită, concentrare sporită și memorie îmbunătățită.

Cercetătorii susțin că ginsengul poate avea și proprietăți curative pentru depresie, boala Parkinson și boala Alzheimer.

Cu toate acestea, aveți grijă cu cantitatea de ceai consumată – ginsengul asiatic poate provoca insomnie și scăderea nivelului de zahăr din sânge, astfel încât persoanele cu diabet trebuie să discute cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma acest ceai.

9. Ciocolata calda

Pudra de cacao, substanța de bază a ciocolatei calde, este bogată în flavanoli, substanțe pe bază de plante care îmbunătățesc atenția, concentrarea și memoria. Consumată zilnic, o ceașcă din această băutură delicioasă poate fi o metodă foarte bună de prevenire a declinului cognitiv, în special pentru cei cu risc crescut de demență.

Pentru a beneficia de toți nutrienții conținuți în cacao, optați întotdeauna pentru ciocolată neagră fierbinte, cu o concentrație de 70% cacao sau mai mult. De asemenea, urmăriți aportul de calorii – ciocolata fierbinte conține cantități relativ mari de grăsimi și zahăr.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/brain/ss/slideshow-brain-boosting-beverages


 


 

 

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *