Coada calului este o planta folosita in principal ca ceai, deoarece poate reduce inflamatia si trata tusea cronica.

Podbalago (Tussilago farfara) este o floare din familia margaretelor, cultivată din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale. Utilizat ca ceai, pare să trateze probleme de sănătate, cum ar fi infecții respiratorii, tuse, dureri în gât, gută și gripă. Cu toate acestea, coada-calului este o plantă controversată, deoarece unele cercetări au legat unele dintre substanțele cheie din această floare de leziuni hepatice, cheaguri de sânge și chiar cancer.

RECOMANDĂRI DE EXPERT

Care sunt beneficiile potențiale ale potcoavelor?

Atât studiile pe eprubete, cât și pe animale au arătat că potcoavele pot avea mai multe beneficii pentru sănătate.

Poate reduce inflamația

Coada calului este adesea folosită ca remediu natural pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și guta, un tip de artrită care provoacă umflături și dureri la nivelul articulațiilor. Deși cercetările privind aceste boli specifice lipsesc, mai multe studii indică faptul că această floare poate avea proprietăți antiinflamatorii.

Un studiu a constatat că tussilagonul, un component activ în coada calului, a redus mai mulți markeri inflamatori la șoareci cu colită indusă de medicamente, o afecțiune caracterizată prin inflamația intestinelor. Într-un alt studiu efectuat la șoareci, tussilagonul a ajutat la blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației. Cu toate acestea, pentru a confirma aceste efecte pozitive, este necesară și cercetarea umană.

Ar putea fi bun pentru sănătatea creierului

Unele cercetări sugerează că coada-calului poate ajuta la protejarea sănătății creierului. De exemplu, într-un studiu realizat în eprubete, extractul de coadă de cal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, acei compuși care contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

La fel, un studiu efectuat pe animale a arătat că administrarea extractului de hrean la șobolani a contribuit la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesutului cerebral și la reducerea inflamației. Cu toate acestea, ar fi necesare și studii umane pentru a clarifica aceste beneficii.

Poate trata tusea cronică

În medicina tradițională, coada-calului este adesea folosită ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii, cum ar fi bronșită, astm și tuse convulsivă. Cercetările pe animale sugerează că această plantă ar putea fi eficientă împotriva tusei cronice cauzate de aceste afecțiuni.

Un studiu pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu un amestec de compuși din podbal a contribuit la reducerea frecvenței tusei cu până la 62%, în timp ce secreția de spută a crescut și inflamația a scăzut. Într-un alt studiu efectuat la șoareci, administrarea orală a extractelor de muguri de flori din această plantă a scăzut frecvența tusei și a crescut timpul dintre episoadele de tuse. În ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt încă necesare studii umane de înaltă calitate.

Care sunt efectele secundare ale cozii de cal?

Deși hreanul are potențialul de a oferi mai multe beneficii pentru sănătate, există, de asemenea, o serie de îngrijorări cu privire la siguranța acestui remediu. Acest lucru se datorează faptului că hreanul conține alcaloizi pirrolizidinici care pot provoca leziuni hepatice acute și cronice atunci când sunt luați pe cale orală.

Mai multe rapoarte de caz au legat anumite produse și suplimente de coadă de cal cu efecte secundare grave și chiar deces. Într-un studiu, o femeie a băut ceai de hrean pe tot parcursul sarcinii, ceea ce a dus la blocarea fatală a vaselor de sânge care duc la ficatul nou-născutului.

Într-un alt caz, un bărbat a dezvoltat un cheag de sânge în plămâni după ce a luat un supliment făcut din coadă de cal și alte câteva ierburi. Unii alcaloizi pirrolizidinici sunt, de asemenea, considerați cancerigeni. De fapt, s-a dovedit că senecionina și senkirkinul, doi alcaloizi pirrolizidinici, cauzează leziuni și mutații în ADN.

Deși cercetările privind efectele cozii de cal la om sunt insuficiente, un studiu a observat că administrarea unor cantități mari de coadă de cal la șobolani timp de un an a determinat 67% dintre aceștia să dezvolte o formă rară de cancer la ficat. Ca atare, hreanul este listat în baza de date a plantelor otrăvitoare ale Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), iar utilizarea sa pentru oameni este chiar interzisă în unele țări.

Remedii de coada calului – Sunt sigure sau nu?

Deși utilizarea cozii de cal este interzisă în unele țări, oamenii de știință au dezvoltat variante ale acestei plante care nu conțin acești compuși nocivi și reprezintă o alternativă sigură de utilizare în suplimentele pe bază de plante. Cu toate acestea, cel mai bine este luat cu moderatie pentru a evita orice efecte secundare.

Dacă o persoană bea ceai de hrean, se recomandă să nu depășească o ceașcă, maximum două (240-475 ml) pe zi, pentru o perioadă de până la 3 luni. Atunci când utilizați tinctură de hrean, aceasta trebuie utilizată numai conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Vă rugăm să rețineți că potcoave nu sunt recomandate sugarilor, copiilor sau femeilor însărcinate. Dacă o persoană are boli de ficat, probleme cardiace sau alte afecțiuni pentru care este tratată, cel mai bine este să consultați un medic înainte de a lua suplimente de hrean sau de a bea ceai de hrean.

Ce alte remedii naturale pentru tuse sunt sigure de utilizat?

  • Gargară cu apă și sare. Deși poate părea ineficient, o gargară de apă și sare chiar ajută la calmarea gâtului iritat care provoacă tuse. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și se face gargară. Este important să recurgeți la acest remediu de îndată ce apar simptomele de durere în gât și tuse.
  • Miere. Potrivit unui studiu, mierea poate calma tusea mai eficient decât medicamentele care conțin dextrometorfan, un inhibitor al tusei. Se amestecă o linguriță de miere într-o ceașcă de apă călduță și lămâie și se bea lichidul.
  • Mentă. Frunzele de mentă sunt cunoscute pentru proprietățile lor de vindecare, mentolul contribuind la calmarea durerii în gât cauzate de tuse și acționând ca un decongestionant, care ajută la descompunerea mucusului. Puteți bea ceai de mentă sau inhalați fumul de mentă dintr-o baie de aburi.
  • Cimbru. Unele cercetări sugerează că esența extrasă din frunzele de cimbru amestecate cu iederă poate ajuta la ameliorarea tusei, precum și a bronșitei pe termen scurt. Frunzele conțin compuși numiți flavonoizi care relaxează mușchii gâtului implicați în tuse și scad inflamația.

Bibliografie:
Pub Med – Tussilagone, o componentă activă majoră a Tussilago farfara, îmbunătățește răspunsurile inflamatorii în colita murină indusă de sulfatul de dextran de sodiu
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30142311/
1. Studiul „Tussilagone, o componentă activă majoră a Tussilago farfara, îmbunătățește răspunsurile inflamatorii în colita murină indusă de sulfatul de dextran de sodiu”, publicat în Chem Biol Interact. 1 octombrie 2018; 294: 74-80. doi: 10.1016 / j.cbi.2018.08.022. Publicație online 22 august 2018, autor: Hye Jin Cheon și colab.
Pub Med – Efectele extractului de muguri de flori Tussilago farfara asupra ischemiei cerebrale focale la șobolani și a răspunsului inflamator la microglia BV2
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30090976/
2. Studiul „Efectele extractului de muguri de flori Tussilago farfara asupra ischemiei cerebrale focale la șobolani și a răspunsului inflamator la BV2 Microglia”, publicat în Chin J Integr Med. Noiembrie 2018; 24 (11): 844-852. doi: 10.1007 / s11655-018-2936-4. Publicație online 8 august 2018, autor: Ji Hye Hwang și colab.
NCBI – Fitochimicale toxice și riscurile lor potențiale pentru cancerul uman
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289646/
3. Studiul „Fitochimicale toxice și riscurile lor potențiale pentru cancerul uman”, publicat în Cancer Prev Res (Phila). 2015 ianuarie; 8 (1): 1-8. 27 octombrie 2014 doi: 10.1158 / 1940-6207.CAPR-14-0160, autori: Ann M. Bode și Zigang Dong

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *