1. Despre infecțiile urechii
la. Tipuri de infecții ale urechii
eu. Otita medie
ii. Otita medie
iii. Otita externa
b. Simptomele infecției urechii
vs. Cauzele infecției urechii
2. Diagnosticul și tratamentul otitei
la. Vizita la medic
b. Forme de tratament
Tratament medical
ii. mijloace
3. Măsuri de prevenire a infecției urechii
la. Bună igienă a urechilor
b. Măsuri generale
Otita este o infecție a urechii, cauzată de pătrunderea unui virus sau a unei bacterii care provoacă inflamația urechii. Infecțiile urechii pot fi dureroase datorită procesului inflamator care apare acolo, precum și datorită acumulării de lichid în interiorul urechii.
Otita poate fi internă, mijlocie sau externă, în funcție de zona urechii afectată de infecție. De asemenea, în funcție de tipul de inflamație, otita poate fi cronică sau acută.
Infecțiile urechii sunt dureroase și neplăcute, dar dacă sunt tratate corect, simptomele dispar relativ repede. Cu toate acestea, infecțiile cronice ale urechii pot fi puțin mai dificile, deoarece tind să reapară la intervale regulate. Otita cronică poate provoca leziuni permanente la nivelul urechii medii și interne.
Tipuri de infecții ale urechii
După cum sa menționat, otita poate fi de mai multe tipuri, și anume interne, medii și externe. Fiecare se manifestă cu simptome tipice și necesită o vizită la medic și tratament, dacă este necesar.
Otita medie este cunoscută și sub numele de labirintită. Se caracterizează prin inflamația urechii interne. De obicei, acest tip de infecție a urechii va dispărea de la sine, fără tratament.
Cu toate acestea, pot exista situații în care otita medie se agravează sau pacientul manifestă o formă severă, caz în care este necesar un tratament medicamentos. În caz contrar, pacientul riscă să piardă auzul. Labirintita sau otita externa este o forma relativ rara de otita, mult mai putin frecventa decat otita medie sau otita externa.
Otita medie
Otita medie este o infecție care apare la nivelul urechii medii. Virusul sau bacteriile care intră în ureche provoacă inflamații în zona din apropierea timpanului. Această afecțiune este mai frecventă la copii. Prin urmare, aproximativ 80% dintre copii se confruntă cu o astfel de infecție până la vârsta de trei ani.
Ca și în cazul otitei medii, otita medie se poate vindeca singură fără tratament. Cu toate acestea, tratamentul este recomandat dacă durerea persistă și / sau dacă apar alte simptome, cum ar fi febra sau frisoanele.
Adesea, otita medie apare ca urmare a unei infecții a căilor respiratorii, care se răspândește și ajunge la urechi. Când trompa eustachiană se blochează, lichidul se colectează în spatele timpanului, ceea ce favorizează creșterea bacteriilor în zona afectată, provocând durere.
Otita externa
Otita externa este inflamația părții vizibile a urechii. Acest lucru se datorează bacteriilor sau ciupercilor care atacă urechea externă. Anumite situații predispun individul la apariția otitei externe, cum ar fi spălarea urechilor cu săpun sau alte substanțe care atacă pielea, anumite afecțiuni, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul, sporturile nautice (înotătorul urechii), utilizarea necorespunzătoare a stâlpilor pentru curățare sau lipsa igienei auditive.
Simptomele infecției urechii
După cum am spus, simptomele infecției urechii variază în funcție de tipul acesteia. Prin urmare, la pacienții cu otită externă, principalele simptome sunt amețeli frecvente, sunete în urechi, amețeli și slăbiciune.
În ceea ce privește otita medie, aceasta se manifestă în principal prin dureri de urechi, dar pot apărea și alte simptome, cum ar fi iritabilitate, tulburări de somn, febră și frisoane, urechi blocate, congestie nazală și probleme cu inima. În cazuri mai severe, pacientul poate observa scurgeri galbene în ureche, pierderea echilibrului, greață cu vărsături, diaree și pierderea poftei de mâncare.
Otita externă este definită ca o simptomatologie, în special prin apariția pruritului în urechea externă. Alte simptome care pot apărea includ dureri severe în canalul urechii și lobul urechii, roșeață a urechii, senzație de greutate în urechea blocată, probleme de auz și, în cazuri mai severe, amețeli, febră și frisoane.
Aceste simptome pot veni și pleca și, în unele situații, pot apărea în ambele urechi. Durerea este de obicei mai severă cu o infecție dublă a urechii.
Simptomele otitei cronice pot fi mai puțin intense decât cele ale otitei acute.
Copiii cu vârsta sub șase luni care au febră sau prezintă simptome de infecție a urechii ar trebui să fie dusi imediat la medic. Este important să vă adresați imediat unui medic dacă copilul dumneavoastră are febră peste 39 grade Celsius sau dureri severe de urechi.
Cauzele otitei
Infecțiile urechii apar de obicei atunci când tubul eustachian se inflamează sau se blochează, provocând acumularea de lichid în urechea medie. Tubul Eustachian este un canal care leagă urechea medie sau timpanul de nazofaringe.
Când tubul eustachian se blochează sau se inflamează, există mai multe cauze principale:
– alergiile
– Răceală sezonieră
– Infecții sinusale
– Excesul de mucus
– Să fumezi
– Infecția sau inflamația adenoizilor (un țesut în apropierea amigdalelor care blochează accesul bacteriilor și virușilor la corp)
– Modificarea presiunii aerului.
Infecțiile urechii apar cel mai adesea la copii, deoarece nu au o trompă eustachiană complet formată, care este mai îngustă și mai scurtă. Sugarii hrăniți cu biberonul prezintă un risc mai mare de infecții ale urechii decât cei care sunt alăptați.
Principalii factori de risc care contribuie la apariția otitei includ:
– Schimbări de altitudine (de exemplu cu avionul sau alpinismul la altitudine foarte mare)
– Schimbarea climei
– Expunerea la fum de țigară
– Utilizarea suzetei
– Răceală recentă sau infecții ale urechii
Vizita la medic
Medicul vă va examina urechile cu un instrument numit otoscop (consultația se numește otoscopie). După examen, medicul va putea identifica orice iritație, acumulare de lichid, perforarea timpanului sau alte posibile complicații ale infecției urechii. Dacă infecția este avansată, medicul va lua o probă de lichid din interiorul urechii pentru a verifica dacă există bacterii rezistente la antibiotice, astfel încât acestea să poată prescrie un tratament adecvat.
În unele cazuri, pot fi necesare teste imagistice, cum ar fi o scanare CT, pentru a determina dacă infecția s-a răspândit dincolo de urechea medie.
În cele din urmă, medicul dumneavoastră poate efectua un test auditiv, mai ales dacă aveți infecții cronice ale urechii.
Forme de tratament
Tratamentul farmaceutic
În ceea ce privește tratamentul pentru otita medie, acesta începe cu monitorizarea infecției pentru a vedea dacă se poate vindeca singură – acest lucru se întâmplă în peste 80% din cazuri. Dacă afecțiunea nu este tratată singură, medicul va administra tratamentul, în funcție de cauza infecției, care poate include prescrierea de antibiotice și antiinflamatoare.
Tratamentul pentru otita medie este determinat de gravitatea infecției, precum și de toleranța pacientului la antibiotice sau preferințele de tratament. Otita poate fi tratată cu antiinflamatoare și antipiretice sau cu antibiotice – numai dacă este vorba de otită bacteriană, altfel antibioticele nu vor avea niciun efect.
Tratamentul otitei externe se bazează în principal pe analgezice pentru a reduce durerea, precum și pe picături speciale pentru urechi și sinusuri.
mijloace
Pe lângă terapia medicamentoasă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda odihnă la pat, multă hidratare cu apă, ceaiuri și sucuri naturale, o dietă bogată în substanțe nutritive pentru a susține sistemul imunitar și a vă proteja capul de vânt, frig și umiditate, în timpul procesării. , precum și o perioadă după.
Nu este recomandat să călătoriți cu avionul, scufundările, în caz de schimbări climatice bruște sau activități sportive intense atât în timpul tratamentului, cât și la scurt timp după recuperare, pentru a evita riscul de infecție cronică a urechii.
Atâta timp cât cunoașteți principalii factori de risc pentru apariția infecțiilor urechii, puteți evita riscul de îmbolnăvire sau infecții cronice ale urechii.
Bună igienă a urechilor
Urechile pot fi utilizate pentru igiena urechii, dar numai pentru curățarea lobului urechii și a altor părți externe ale urechii. Pentru a îndepărta acumularea de ceară de pe suprafața canalului de acces din interiorul urechii, poate fi utilizat un disc de curățare umezit cu apă călduță. Curățați temeinic intrarea în canalul de acces fără a pune degetul în ureche.
Igiena urechilor trebuie efectuată săptămânal, iar aici ne referim strict la exterior.
Măsuri generale
Următoarele practici pot reduce, de asemenea, riscul de infecție a urechii:
– Spălarea frecventă a mâinilor
– Evitați mulțimile
– Sugari alăptați
– Evitați utilizarea suzetelor la sugari și copii mici
– Evitați fumatul și fumatul pasivBibliografie:
https://www.healthline.com/health/ear-infections
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/understanding-otitis-media-basics