Tiroidita lui Hashimoto este cel mai frecvent tip de tiroidită și cea mai frecventă cauză de hipotiroidism. Dacă ați fost diagnosticat cu această boală, este recomandat să evitați excesul de iod și alimentele procesate. În plus, endocrinologul vă va explica pas cu pas ce va consta acum în dieta dumneavoastră.
Nu există o dietă specifică care să poată trata toți pacienții cu tiroidită Hashimoto, astfel încât dieta dvs. trebuie să adopte o abordare individualizată.
Unele dovezi științifice au arătat că următoarele diete au ajutat unii pacienți diagnosticați cu tiroidită Hashimoto:
- dieta fara zahar
- dieta fara cereale
- dieta fara gluten
- Dieta paleo modificată pentru bolile autoimune
- dietă Paleo
- dieta fara lactate
- o dietă bazată pe alimente cu un indice glicemic scăzut.
Un alt studiu ** a arătat că 75,9% din 83 de pacienți au fost intoleranți la lactoză și, după ce au urmat o dietă fără lactoză pentru o perioadă de 8 săptămâni, participanții au experimentat o scădere semnificativă a nivelurilor serice de TSH (hormonul stimulator al tiroidei).
Ce alimente sunt indicate pentru pacienții cu tiroidită Hashimoto
Există anumite substanțe nutritive pe care pacientul cu această formă de hipotiroidism ar trebui să le ia în mod regulat pentru a menține buna funcționare a glandei tiroide, dar el ar trebui să țină seama de recomandările endocrinologului.
Iod – Este important să acordați o atenție specială iodului în dieta dumneavoastră. Prea puțin iod poate provoca gușă la unii pacienți, iar prea mult iod în dietă poate agrava hipotiroidismul.
Sub supravegherea și recomandarea medicului dumneavoastră, puteți adăuga în mod natural iod în dieta dvs., consumând alimente bogate în iod: fructe de mare, sare, produse lactate, ouă, prune.
seleniu – Glanda tiroidă are cel mai mare conținut de seleniu din întregul corp. Nu există dovezi puternice că utilizarea seleniului poate trata tiroidita lui Hashimoto. Cu toate acestea, unii pacienți diagnosticați cu boala, care au luat suplimente de seleniu, au observat o scădere a numărului de anticorpi care atacă glanda tiroidă ***.
Alimente bogate în seleniu pe care le poți include în dieta ta: ouă, carne de porc, nuci de Brazilia, ton, sardine, carne de vită, pui.
Zinc – Este un element esențial utilizat pentru producerea hormonilor tiroidieni. Un studiu din 2009 **** a constatat că administrarea zilnică a suplimentelor de zinc a crescut nivelul hormonilor tiroidieni la pacienții cu gută. Deficiențele de zinc, precum și deficiențele de iod, sunt extrem de rare. Amintiți-vă, totuși, că, dacă doriți să includeți mai mult zinc în dieta dvs., aceste alimente sunt surse excelente: stridii și crustacee, carne de vită, pui, leguminoase (linte și fasole), lapte de vacă.
dietă Paleo – Deoarece elimină alimentele care pot declanșa o reacție autoimună (cereale, produse lactate și alimente foarte procesate), dieta Paleo este extrem de eficientă pentru persoanele cu tiroidită Hashimoto. Această dietă are beneficii antiinflamatorii, astfel încât puteți mânca aceste alimente: carne slabă, pește, fructe de mare, fructe, legume (evitați cele care conțin amidon, cartofi), nuci, semințe.
Dieta fara gluten – Pentru unii pacienți, alimentele care conțin gluten pot declanșa un răspuns autoimun. Acest lucru duce la inflamație și distrugerea țesuturilor. Ar trebui să evitați, dacă aveți tiroidita lui Hashimoto: grâu, orz, prăjituri, tort, pizza, paste, pâine. Ar fi indicat să încercați o perioadă de timp o dietă fără gluten și să vedeți dacă simptomele dvs. se potolesc.
Alimente cu indice glicemic scăzut – O astfel de dietă se bazează pe modul în care fiecare aliment poate influența glicemia unei persoane. Unii pacienți cu diabet de tip 2 folosesc această dietă pentru a trece la alimente cu indice glicemic scăzut.
Bibliografie:
- * Studiul „Boala celiacă și boala tiroidiană autoimună”, publicat în 2007 în Clinical medicine & research, autori: Chin Lye Ch’ng, M. Keston Jones, Jeremy GC Kingham.
- ** Studiul „Scăderea nivelului de TSH după restricția lactozei la pacienții cu tiroidită Hashimoto cu intoleranță la lactoză.”, Publicat în 2014, în Endocrine, autori: Asik M, Gunes F, Binnetoglu E, Eroglu M, Bozkurt N, Sen H, Akbal E, Bakar C, Beyazit Y, Ukinc K.
- *** Studiul „Seleniu și tiroida: mai multe vești bune pentru medici”, publicat în 2012 în Clinical Endocrinology, autori: Anne Drutel, Françoise Archambeaud, Philippe Caron.
- **** Studiul „Efectul suplimentării cu zinc asupra nivelurilor de zinc din ser și urină și relația lor cu profilul hormonului tiroidian la pacienții cu gușă de sex masculin și feminin”, publicat în 2009 în Clinical Nutrition, de Ghulam Abbas Kandhroa, Tasneem Gul Kazi, Hassan Imran Afridi, Naveed Kazi, Jameel Ahmed Baig, Mohammad Balal Arain, Sirajuddin, Abdul Qadir Shah, Raja Adil Sarfraz, Mohammad Khan Jamali, Nasreen Syed.