Alimentația intuitivă este o filozofie care implică înțelegerea și gestionarea semnalelor de greutate corporală și de foame din propriile resurse.

În principiu, consumul intuitiv este opusul dietelor tradiționale. Nu pune limite sau reguli cu privire la ceea ce ar trebui să eviți sau ce și când să mănânci. Aflați mai jos ce este alimentația intuitivă și cum vă poate ajuta.

Bazele alimentației intuitive

Alimentația intuitivă este un stil de alimentație care promovează o atitudine sănătoasă față de mâncare și percepția corpului. Ideea de bază a alimentației intuitive este că ar trebui să mănânci atunci când ți-e foame și să te oprești când te simți obosit.

Deși acesta ar trebui să fie un proces intuitiv, pentru mulți oameni nu este. Dorința de a avea întotdeauna un corp slab poate denatura percepția cantității și frecvenței meselor zilnice, ceea ce ne îndepărtează de alimentația intuitivă.

Deci, pentru a mânca intuitiv, poate fi necesar să reînvățați cum să vă ascultați corpul. Pentru a face acest lucru, este important să se facă mai întâi distincție între foamea fizică și cea emoțională.

În consecință, foamea fizică se traduce prin necesitatea biologică de a umple rezervele de substanțe nutritive necesare pentru buna funcționare a organismului. În același timp, foamea biologică se formează treptat și oferă anumite semnale specifice, precum senzația de vid în stomac, iritabilitate și oboseală. Acest lucru este satisfăcut atunci când mâncați mâncarea.

Pe de altă parte, foamea emoțională este alimentată de anumite nevoi sau deficiențe emoționale. Tristețea, singurătatea și plictiseala sunt printre principalii factori declanșatori ai poftei de mâncare super apetisantă, adică alimente bogate în zahăr și / sau grăsimi. Consumul excesiv al acestor alimente poate duce la sentimente de dezamăgire, ură de sine și vinovăție.

Cum a apărut conceptul de alimentație intuitivă?

Termenul „mâncare intuitivă” a apărut pentru prima dată în 1995, ca titlu al unei cărți scrise de Evelyn Tribole și Elyse Resch, dar conceptul a fost dezvoltat cu ceva timp în urmă, inventat de Susie Orbach, autorul cărții „Grăsimea este o problemă feministă”, publicată în 1978 și Geneen Roth, care a început să scrie despre mâncare intuitivă în 1982.

Înainte de aceasta, Thelma Wayler a creat în 1973 un program de control al greutății numit Green Mountain, situat în Vermont, Statele Unite. Programul a fost construit pe premisa că dietele nu funcționează și că schimbările în stilul de viață și îngrijirea personală sunt mai importante pentru sănătatea pe termen lung a individului.

Cele 10 principii cheie ale alimentației intuitive

1. Respinge mentalitatea dietei

Mentalitatea dietă este ideea că există un tip de dietă potrivit pentru toată lumea. Astfel, consumul intuitiv se opune conceptului de scădere în greutate.

2. Onorați senzația de foame

Conform conceptului de alimentație intuitivă, foamea nu este dușmanul tău și este important să răspunzi la primele semne ale foamei hrănind corpul. Dacă cedezi foamei excesive, riscul tău de a mânca în exces crește exponențial.

3. Fă pace cu mâncarea

La fel ca foamea, mâncarea nu este un dușman, ci un aliat. Mâncarea intuitivă se referă la eliminarea ideilor despre motivul pentru care ți se permite și este interzis să mănânci.

4. Respingeți gândurile restrictive

Mâncarea nu este împărțită în rău și bun și nu ești o persoană rea sau bună din cauza a ceea ce alegi să mănânci sau nu. Promotorii alimentației intuitive ne încurajează să risipim gândurile de vinovăție, dar și să zădărnicim opiniile altora despre alegerile tale alimentare.

5. Respectă senzația de sațietate

Așa cum corpul îți spune când să mănânci, declanșând dureri de foame, îți spune când este timpul să nu mai mănânci. Ascultați aceste semnale, astfel încât să puteți termina masa într-un loc confortabil, adică atunci când sunteți obosit. În timp ce mănânci, este indicat să faci pauze pentru a înțelege cât de obosit ești sau dacă ți-e foame.

6. Descoperiți și apreciați factorul de satisfacție

Mâncarea intuitivă înseamnă transformarea mesei într-o experiență plăcută. Prin urmare, este important să mâncați alimente care vă oferă plăcere, să stați la masă să mâncați, fără distrageri, stres sau discuții contradictorii. Masa este o parte importantă a zilei, care contribuie la bunăstarea ta.

7. Onorează-ți sentimentele fără să apelezi la mâncare

Alimentația emoțională este o strategie pentru a face față sentimentelor negative. Prin urmare, este important să descoperiți metode care nu sunt legate de alimente pentru a face față acestor sentimente, cum ar fi sportul, meditația, ieșirea cu prietenii sau adoptarea unui hobby. În același timp, va trebui să acordați atenție momentelor din zi când vă este foame neașteptat și dacă acestea coincid sau nu cu stări emoționale negative.

dieta

8. Respectă-ți propriul corp

În loc să-ți critici corpul pentru felul în care arată sau pentru modul în care îl percepi, încearcă să înveți să-l apreciezi pentru tot ceea ce face pentru tine, în fiecare zi.

9. Exercițiu, rămâneți activ

Sportul și exercițiile fizice vă pot oferi o dietă echilibrată. Dar încearcă să nu te concentrezi pe ideea de a încerca să slăbești, ci să faci ceva care să îți ofere plăcere și să te mențină sănătos.

10. Respectă-ți sănătatea prin alimente

Mâncarea pe care o consumați ar trebui să aibă un gust bun și să vă facă să vă simțiți bine. Amintiți-vă că obiceiurile dvs. alimentare vă afectează sănătatea corpului.

Avantajele unei diete intuitive

Există un număr tot mai mare de cercetări privind nutriția intuitivă, dar se concentrează în principal pe populația feminină. Până în prezent, oamenii de știință au reușit să lege alimentația intuitivă cu obiceiuri și comportamente psihologice mai sănătoase, un indice de masă corporală mai scăzut și o mai bună gestionare a greutății, dar nu și pierderea în greutate.

Cu toate acestea, principalul beneficiu al alimentației intuitive este îmbunătățirea sănătății mintale. Prin urmare, s-a observat că persoanele care practică o alimentație intuitivă au o stimă de sine mai bună, o percepție mai sănătoasă a propriului corp și niveluri mai scăzute de anxietate și depresie.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/diet/what-is-intuitive-eating
https://www.healthline.com/nutrition/quick-guide-intuitive-eating

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *