Oboseala te aduce în jurul prânzului și nici nu poți lupta cu o ceașcă de cafea? Puteți scăpa de oboseală cu o gustare sănătoasă. Cel mai bun mod de a vă alimenta corpul din ceea ce mâncați este să vă asigurați că alegeți alimentele potrivite.
Nu degeaba ouăle sunt consumate de obicei dimineața. Un studiu publicat în International Journal of Obesity a constatat că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun au mai multă energie. Există o serie de alimente care vă pot oferi energie atunci când vă simțiți obosit. Trebuie doar să știți ce alimente să mâncați și cât de mult.
Un castron cu fulgi de ovăz – un castron mic plin cu fulgi de ovăz, consumat ca atare sau înmuiat în apă, îți va oferi energia de care ai nevoie. Făina de ovăz conține vitamina B1, recunoscută pentru eficacitatea sa în lupta împotriva oboselii.
O mână de nuci – Nucile conțin acizi grași omega-3, care combat apatia. Mâncați nuci ca gustare în a doua jumătate a zilei pentru a face față oboselii.
portocale – Vitamina C revigorează mintea, dar și corpul, prin reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului din organism. Deci, consumă o portocală sau sorbește un suc de portocale pentru o doză de energie de care ai nevoie atunci când oboseala te jefuiește.
iaurt grecesc – Iaurtul grecesc este cremos, delicios și hrănitor, iar bacteriile probiotice din acest iaurt vă vor oferi multă energie atunci când vă simțiți somnoros.
MIGLIA – Migdalele sunt bogate în magneziu, ceea ce ajută la transformarea zahărului în energie. În același timp, proteinele și fibrele de migdale furnizează energie.
Afine – Antioxidanții prezenți din abundență în coacăze luptă împotriva radicalilor liberi care atacă celulele și provoacă oboseală.
banane – datorită conținutului ridicat de carbohidrați, zaharuri naturale, dar și aminoacizi, bananele furnizează energie instant corpului. Bananele mai conțin tirozină, un aminoacid care ajută organismul să producă noradrenalină, o substanță chimică care ajută corpul să fie alert. În plus, este, de asemenea, ambalat cu potasiu, fibre, vitamine și cantitatea perfectă de carbohidrați care vă oferă în mod natural un impuls energetic.
Potrivit unui studiu1, cercetătorii au comparat consumul de banane cu cel al băuturilor sportive cu carbohidrați, în rândul bicicliștilor profesioniști și au constatat că bananele oferă sportivilor la fel de multă energie ca sportivilor.
ouă – Ouăle sunt o sursă de grăsime. Potrivit Institutului Național de Îmbătrânire, grăsimile oferă energie și ajută organismul să absoarbă vitaminele. În plus, un studiu2 publicat în International Journal of Obesity a arătat că persoanele care mănâncă ouă dimineața au mai multă energie decât persoanele care preferă un coc la micul dejun.
Somon – câteva sandvișuri cu somon te pot energiza atunci când te simți prea somnolent. Somonul este bogat în proteine și accelerează metabolismul. În plus, acizii grași din acest pește reduc inflamația, o cauză obișnuită de oboseală.
Apa – vă ajută să vă reîncărcați bateriile atunci când sunteți foarte obosit. Consumul de apă este esențial pentru funcționarea corporală optimă. Deși apa nu furnizează energie sub formă de calorii, ea facilitează procesele energetice din organism, ceea ce reprezintă un impuls energetic în sine. Un studiu3 publicat în Journal of Nutrition dovedește că nivelurile ușoare de deshidratare duc la modificări nedorite ale stărilor cheie ale dispoziției, precum vigoare și oboseală, precum și dureri de cap și dificultăți de concentrare, fără a modifica substanțial aspectele cheie ale performanței cognitive. Deci, asigurați-vă că vă hidratați bine pentru a evita oboseala și lipsa de aparență.
Pepeni – Deoarece deshidratarea poate crește senzația de oboseală, pepenii verzi sunt o sursă excelentă de hidratare. Potrivit Centrului de Resurse pentru Marketingul Agricol, pepenele verde conține 92% apă, dar este, de asemenea, o sursă de vitamina C, vitamina A și mulți alți nutrienți.
varza – Este o leguma cu frunze verzi bogata in vitamine, antioxidanti si fier. Globulele roșii din corpul uman conțin fier; acest mineral este esențial pentru transportul oxigenului în organism, astfel încât celulele îl pot folosi pentru energie și, din acest motiv, nivelurile scăzute de fier pot duce la lipsa de energie.
semințe chia -Și semințele sunt printre cele mai bune alimente pentru a combate oboseala și foamea. Potrivit unui mic studiu4, care a implicat șase sportivi de anduranță, consumul de semințe de chia oferă la fel de multă energie ca băuturile sportive cu carbohidrați. Două linguri de semințe de chia oferă aproximativ 24 de grame de carbohidrați și 4800 de grame de omega-3, care sunt sănătoase pentru inimă și au un efect antiinflamator. Puteți opta și pentru semințe de floarea soarelui sau de dovleac, pe care le puteți mânca crude, nesărate ca gustare de după-amiază.
Ciocolata neagra – La fel ca cafeaua, ciocolata neagră conține și cofeină, care, după cum a arătat un studiu din 2002, îmbunătățește starea de spirit, vigilența și performanța mentală. Deci, puteți consuma două pătrate de ciocolată, dacă simțiți că nu mai puteți face față senzației de oboseală.
Avocat – conține grăsimi sănătoase care nu numai că vă mențin să vă simțiți plini, dar vă oferă și energie suplimentară. O dietă bogată în grăsimi monoinsaturate oferă mai multă energie decât o dietă bogată în grăsimi saturate.
Curry – Curcumina, substanța activă din turmeric, îmbunătățește funcționarea mecanismelor creierului și asigură organismului energie.
Recomandări de oboseală
În plus, pentru a vă simți cât mai energic posibil, mâncați o dietă sănătoasă și echilibrată și:
• nu săriți peste micul dejun;
• mâncați la intervale regulate – încercați să mâncați trei mese pe zi și două gustări între mese;
• mâncați fructe și legume proaspete în sezon, deoarece cu cât alimentele sunt mai proaspete, cu atât conțin mai mulți nutrienți;
• consumați alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, legumele verzi, cerealele – un nivel scăzut de fier poate duce la anemie cu deficit de fier, care vă poate obosi
• încercați să adăugați cel puțin 5 porții dintr-o varietate de fructe și legume în dieta zilnică, fie proaspete, congelate, conservate, uscate sau sub formă de suc;
• consumați carbohidrați cu amidon, care includ alimente precum cartofi, pâine, cereale, paste, orez;
• evitați alimentele procesate;
• evitați băuturile care conțin cofeină – cofeina este bună, consumată cu moderație, dar nu oferă cu adevărat organismului energie; primele rândunele vă pot oferi o senzație de vitalitate, dar dacă nu oferiți corpului dumneavoastră o dietă bună și mese echilibrate, însoțite de gustări, la final vă veți simți epuizați;
• elimină consumul de zaharuri și zaharuri din alimente – deși acest lucru vă oferă multă energie, este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp;
• alegeți băuturi sănătoase, cum ar fi apă, lapte cu conținut scăzut de grăsimi și băuturi fără zahăr.
• limitați consumul de alcool – alcoolul vă poate deshidrata și vă poate perturba somnul, provocând oboseală a doua zi;
• optează pentru vitamine și suplimente naturale, care elimină oboseala și tensiunea mentală, favorizează relaxarea întregului corp și ameliorează supraîncărcarea nervoasă.
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/the-energy-diet/?tabname=tiredness-and-fatigue
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-beat-fatigue#nuts
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/morning-fatigue#10.-Eggs
https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-beat-fatigue#summary