ceai-verde

Dacă ați suferit o operație de îndepărtare a vezicii biliare sau o colecistectomie, vi se va recomanda să vă schimbați dieta, care trebuie respectată. Fără vezică biliară, secreția biliară va fi eliberată direct în intestinul subțire, ceea ce poate crește riscul de diaree și poate preveni absorbția adecvată a nutrienților din alimente. Prin urmare, o dietă care satisface noile nevoi ale corpului dumneavoastră poate ajuta la ameliorarea disconfortului postoperator.

Nu există o dietă standard pentru pacienții cu colecistectomie, dar se recomandă evitarea alimentelor grase. Rolul bilei este de a descompune grăsimile astfel încât să fie mai ușor absorbite în intestin, iar o dietă săracă în grăsimi ajută la acest proces. Când vine vorba de diaree, cercetările sugerează că persoanele predispuse la diaree înainte de operație sunt și mai expuse riscului de diaree după colecistectomie. Obezitatea este, de asemenea, un factor care contribuie.

Astfel, obiectivele unei diete post-intervenție sunt:
– Prin reducerea consumului de grăsimi, efectul laxativ dat de balonul care circulă liber și nu mai este depozitat în vezica biliară va fi temperat
– Prin reducerea acidității scaunului, se facilitează motilitatea intestinală, ceea ce va duce la reglarea tranzitului intestinal
– Reducerea grăsimilor nemetabolizate va ajuta la asimilarea nutrienților din intestin

Schema post-colecistectomie

Imediat după colecistectomie, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă lichidă pentru a preveni greața, vărsăturile și constipația. Lichidele acceptate includ supă limpede, gelatină, sucuri de fructe și apă. În următoarele câteva zile, puteți trece cu ușurință la alimente solide, unde pâinea, orezul, piureul de cartofi, pâinea prăjită și biscuiții sunt acceptate pentru a preveni diareea.

Odată ce perioada de recuperare s-a încheiat, puteți reveni la rutina obișnuită, dar va trebui totuși să mențineți anumite restricții alimentare, mai ales în ceea ce privește consumul de grăsimi, pentru următoarele câteva săptămâni.

Potrivit experților, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi conține nu mai mult de 30% din aportul zilnic de calorii din grăsimi, un gram de grăsime echivalează cu nouă calorii. Pentru o dietă de 1500 de calorii pe zi, de exemplu, aportul de grăsimi va fi de 50 de grame pe zi, iar pentru o dietă de 2000 de calorii pe zi, aportul va fi de 67 de grame de grăsimi pe zi. În general, ar trebui să evitați alimentele grase sau prăjite. De asemenea, ar trebui evitate alimentele procesate cu un conținut ridicat de zahăr, deoarece pot declanșa diaree. În unele situații, pacienții sunt încurajați să-și limiteze consumul de produse lactate, carne grasă, cofeină, alcool și alimente picante și picante.

Cupa, Tee, Porţelan, Băutură, Decor, Pauză

Durata dietei post-colecistectomie

În general, o dietă săracă în grăsimi este cea mai potrivită după colecistectomie și este recomandată cel puțin o lună după operație. În acest fel, tranzitul intestinal va fi îmbunătățit și disconfortul care apare de obicei după procedură va fi evitat.

După aproximativ o lună, puteți reintroduce treptat alimentele grase și zaharate. Dacă după o lună aveți în continuare simptome sau dezvoltați sindromul post-colecistectomie, o afecțiune care prezintă simptome de crampe stomacale, diaree, greață, balonare și vărsături, va trebui să continuați dieta și să vă consultați medicul.

Alimente și ceaiuri indicate după colecistectomie

1. Mâncare

Alimentele recomandate în noua dvs. dietă includ: mere, piure de mere și pere, avocado, banane, linte, legume cu frunze verzi, rădăcini, fructe de pădure, supe și bulionuri limpezi, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, naut, păstăi, conopidă, lapte de plante, ouă, pește, grapefruit, portocale, ardei, kale, iaurt grecesc cu conținut scăzut de grăsimi, fulgi de ovăz, nuci, prune, ulei de măsline, orez, semințe de chia și in, bomboane de cartofi, brânză tofu, pui și curcan.

Fibrele solubile din fructe și legume pot ajuta la prevenirea diareei. Dacă citricele sunt prea acide pentru stomac, le puteți evita și le puteți înlocui cu mere, banane, avocado și fructe de pădure. Supele și bulionele de legume sunt, de asemenea, bogate în substanțe nutritive și ușor de digerat.

În ceea ce privește produsele lactate, acestea pot fi mai greu de digerat, mai ales în timpul convalescenței. Cu toate acestea, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi și laptele pe bază de plante pot fi mai ușor de tolerat dacă sunt consumate cu moderare.

Pe măsură ce începeți să reintroduceți alimentele în dieta dvs., concentrați-vă pe creșterea aportului de fibre din cereale integrale, cum ar fi orezul brun și pâinea graham. Dar ferește-te de alimente precum pizza sau plăcinte, care sunt de obicei făcute cu făină albă, care este mai greu de digerat. Puteți opta pentru variante realizate cu cereale integrale sau cu ingrediente mai ușoare, cum ar fi brânza ușoară.

Dacă credeți că ar trebui să vă limitați aportul de proteine, este important să vă amintiți că nu aveți nevoie de vezică biliară pentru a prelucra proteinele, astfel încât alimentele cu proteine ​​nu ar trebui să vă deranjeze până nu sunt bogate în grăsimi. Deci, puteți mânca carne, dar încercați să îndepărtați părțile grase. Nucile, semințele și untul de nuci și arahide sunt, de asemenea, surse excelente de proteine, dar ferește-te de grăsimi. Acestea ar trebui consumate cu moderatie. Puteți alege, de asemenea, produse din proteine ​​din soia ca înlocuitori ai proteinelor cu conținut scăzut de grăsimi.

2. Ceaiuri și alte băuturi

În ceea ce privește ceaiurile, cele mai recomandate după operația de colecistectomie sunt:
– ceai de anghinare (are actiune antibacteriana si coleretica)
– ceai de galbenele (are actiune antiseptica, antiinflamatoare si coleretica)
– Ceai de papadie (are un puternic efect de curatare si protejeaza functia ficatului)
– Ceai de frasin (are proprietăți calmante și antiinflamatoare)
– Ceai de cicoare (are un efect purificator și coleretic)

Dacă nu vă place să beți ceai, puteți alege varianta de tinctură dintre ierburile enumerate mai sus, dar este recomandat să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a consuma tincturi de plante în acest timp. După procedură, trebuie să evitați băuturile carbogazoase și alcoolul. De-a lungul timpului, este posibil să vă puteți reintroduce treptat băuturile preferate, dar aveți grijă la băuturile bogate în zahăr – acest lucru vă poate supăra stomacul.

Băuturile cu mult lapte pot fi greu de digerat, de aceea este recomandat să optați pentru lapte pe bază de plante, fără lactoză și cu conținut scăzut de grăsimi. La câteva săptămâni după operație, puteți reveni treptat la o dietă normală. Pentru a face acest lucru, încercați să reintroduceți alimentele ilegale în cantități mici pentru a vedea cum reacționează organismul la acestea. Puteți ține un jurnal alimentar pentru a ține evidența a ceea ce nu vă place și a ceea ce puteți mânca fără probleme.

Bibliografie:
https://www.verywellhealth.com/foods-to-eat-after-gallbladder-removal-1945017
https://health.clevelandclinic.org/5-ways-to-avoid-discomfort-after-your-gallbladder-removal/



Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *