Ganglionii limfatici inflamati sunt o reactie naturala a corpului la o boala sau o infectie. Seamana cu niste bulgari mici, moi, sensibili si sunt, de cele mai multe ori, durerosi. Cea mai frecventa cauza a ganglionilor limfatici inflamati este o infectie a cailor respiratorii superioare, dar trebuie stiut ca pot exista multe alte cauze. Daca sunt mariti fara o cauza evidenta, este recomandat sa apelezi la un medic specialist pentru a exclude ceva mai grav.
Ce sunt ganglionii limfatici inflamati?
Ganglionii limfatici se umfla, de regula, pe partile laterale ale gatului. Acele umflaturi pe care le poti observa pe gat sunt ganglioni limfatici inflamati. Termenii medicali folositi sunt adenopatie sau limfadenopatie.
Limfadenopatia este comuna si este de fapt un lucru bun. Umflarea acestor ganglioni limfatici de marimea unui bob de mazare sau de fasole este una dintre reactiile naturale ale corpului tau la o boala sau infectie. Cand ganglionii limfatici se inflameaza inseamna ca sistemul tau imunitar lucreaza pentru a elimina infectia si/sau virusurile sau bacteriile invadatoare.
Desi apar mai frecvent in zona gatului, ganglionii limfatici inflamati se pot dezvolta si la axile. Termenul medical folosit in acest caz este de adenopatie axilara sau limfadenopatie axilara. Este posibil sa ii poti misca usor cu degetele. Totodata, poti dezvolta gangloni inflamati sub maxilar sau in zona inghinala.
Corpul nostru este plin de ganglioni limfatici. Exista o retea de aproximativ 600 de astfel de ganglioni.
Simptomele limfadenopatiei
Limfadenopatia este de fapt un simptom care ar putea indica prezenta unei boli sau a unei infectii. Un medic specialist ti-ar putea examina ganglionii limfatici inflamati pentru a determina cauza lor. El va lua in calcul:
- marimea;
- durerea sau sensibilitatea la atingere;
- consistenta (dura sau cauciucoasa);
- daca se misca;
- localizarea (bolile specifice pot fi legate de locul unde se afla ganglionii limfatici inflamati din corp).
Cauze frecvente ale ganglionilor limfatici inflamati
Cea mai frecventa cauza a ganglionilor limfatici inflamati la nivelul gatului este o infectie a cailor respiratorii superioare. Aceste infectii pot dura 10 pana la 14 zile pentru a disparea complet. De indata ce incepi sa te simti mai bine, umflarea ar trebui sa scada si ea. Dar poate dura cateva saptamani mai mult pentru a disparea in totalitate.
Alte probleme care pot cauza inflamarea ganglionilor limfatici:
- raceala si gripa;
- sinuzita;
- streptococul;
- anumite rani ale pielii;
- mononucleoza.
Adesea, ganglionii limfatici se umfla aproape de locul infectiei. Asta inseamna ca, daca ai faringita streptococica, poti dezvolta ganglioni limfatici inflamati in gat.
In situatii rare, ganglionii limfatici umflati pot indica prezenta unui cancer, cum ar fi limfomul (cancerul sistemului limfatic).