Info Sănătate
Cauze frecvente ale durerilor de genunchi

Genunchiul este una dintre cele mai complexe parti ale corpului. Este format din 3 oase acoperite de cartilaj, multiple ligamente, muschi si tendoane. Oricare dintre aceste structuri se pot uza sau pot fi ranite, provocand dureri de genunchi.
Durerea de genunchi poate fi cauzata de uzura normala, utilizarea repetitiva, imbatranire si ranire. Aceasta poate fi agravata de efectuarea anumitor activitati, obezitate, aliniere anormala sau de diferite afectiuni musculare.
De asemenea, durerea de genunchi poate fi declansata de probleme la nivelul picioarelor sau soldului.
Exista doua tipuri majore de durere de genunchi: durerea acuta, cauzata de leziuni sau traumatisme; durerea cronica, aceasta fiind cauzata de osteoartrita sau utilizarea repetitiva. Locatia durerii poate fi un indiciu al afectiunii.
Durerea acuta de genunchi
Durerea acuta de genunchi este de obicei rezultatul unei leziuni, cum ar fi un os rupt, un ligament rupt sau o ruptura de menisc.
Entorsa de genunchi
Ligamentele sunt benzi elastice de tesut care leaga oasele intre ele, oferind stabilitate si rezistenta. Exista patru ligamente majore in genunchi. O entorsa este un ligament supraintins sau rupt. Ligamentele incrucisate sunt de obicei ranite in timpul sportului, accidentelor auto si caderilor. Ligamentele colaterale sunt de obicei ranite de o lovitura in exteriorul genunchiului in sporturile de contact si implica, de asemenea, o schimbare brusca de directie. Simptomele includ durere, umflare, vanatai, instabilitate si imposibilitatea de a mai face anumite miscari.
Un ligament al genunchiului care este frecvent ranit este ligamentul incrucisat anterior. Ruptura ligamentului incrucisat anterior este o leziune des intalnita la sportivi, in special la schiori si fotbalisti, provocand dureri aculte ale genunchiului. Aproximativ 50% dintre leziunile ligamentului incrucisat anterior implica leziuni ale meniscului, cartilajului sau altor ligamente.
Ruptura de menisc
Meniscul este un cartilaj dur care se afla intre tibie si femur, actionand ca un amortizor de soc. Sunt cate doua in fiecare genunchi. Ruptura de menisc este o leziune traumatica provocata de o rasucire brusca a genunchiului, des intalnita in sporturi precum tenis, baschet sau fotbal. Simptomele includ durere, umflare, dificultati de miscare a genunchiului, blocarea genunchiului si pocnituri de genunchi.
Fractura de rotula
Fractura de rotula este cauzata, de obicei, de un accident auto sau de o cadere.
Durerea cronica de genunchi
Durerea cronica de genunchi este asociata cu osteoartrita, tendinita si bursita, sindromul femuro-patelar si sindromul de banda iliotibiala.
Artrita
Exista trei tipuri de artrita care provoaca dureri de genunchi: osteoartrita, artrita reumatoida si artrita post-traumatica. Osteoartrita este cel mai frecvent tip, aceasta fiind o boala cronica, progresiva, degenerativa, care uzeaza cartilajul de la capetele oaselor, determinand frecarea oaselor. Poate afecta osul tibiei, femurului si rotula. Osteoartrita reprezinta cel mai frecvent motiv de inlocuire a genunchiului.
Tendinita
Tendinita se refera la inflamatia tendoanelor si este una dintre cele mai frecvente cauze de dureri de genunchi.
Bursita
Bursita este inflamatia bursei seroase, un sac plin cu lichid care reduce frecarea si amortizeaza punctele de presiune dintre oase, tendoane si muschi. Este de obicei cauzata de o trauma a tesuturilor moi sau de o incordare musculara.
Condromalacia rotuliana
Numita si sindrom femuro-patelar, condromalacia este o cauza frecventa a durerii cronice de genunchi, fiind provocata de o degenerare a cartilajului genunchiului din cauza alinierii proaste a rotulei, a stresului repetitiv sau a unei traume. Este poreclita “genunchiul alergatorului”, deoarece se dezvolta la persoanele care fac sporturi ce necesita alergare si sarituri. Adolescentii si femeile tinere sunt expuse riscului. De asemenea, poate afecta adultii in varsta cu osteoporoza, persoanele supraponderale, persoanele care au suferit o leziune la genunchi si persoanele care au suferit o fractura sau o luxatie a rotulei. Provoaca durere in partea din fata a genunchiuliui, langa rotula.
Sindromul de banda iliotibiala
Banda iliotibiala (IT) este un tesut conjunctiv care trece prin partea exterioara a femurului, de la pelvis la tibie, traversand articulatiile soldului si genunchiului. Aceasta joaca rol de stabilizator pentru genunchi si sold. Sindromul de banda iliotibiala este o leziune prin suprasolicitare care provoaca durere in exteriorul genunchiului, in special la alergare sau in timpul folosirii bicicletei. Este cea mai frecventa cauza a durerii de genunchi la alergatori si biciclisti.