Machiajul este nelipsit in rutina de infrumusetare a celor mai multe femei din ziua de azi. Folosindu-l zi de zi, nu putem sa nu ne intrebam daca ne afecteaza sa nu pielea faciala. Ca intotdeauna, raspunsul nu este clar si depinde de femeie, de tipul de piele si de produsele utilizate.

Existand pe piata o gama coplesitoare de produse cosmetice, majoritatea femeilor nici nu stiu de unde sa inceapa cu machiajul. Sa aleaga ceva organic? Natural? Fara miros? Hipoalergenic? Non-comedogenic? Fara parabeni? Care dintre acestea sunt mai bune?

Termenul de machiaj descrie, in general, grupul de produse cosmetice utilizate pentru infrumusetare. Alte produse cosmetice includ solutiile de curatare, tratare sau protectie a pielii, parului si unghiilor. In prezent, insa, putem gasi si produse all-in-one, cum ar fi cremele BB sau CC, care combina machiajul de acoperire a tenului cu alte ingrediente ce ofera protectie solara si alte beneficii pentru piele. Reducerea numarului total de produse cosmetice poate fi utila pentru femeile cu probleme ale pielii, dar poate complica lucrurile pentru unele dintre ele.

Imagini pentru machiaj

Ce efecte poate avea machiajul asupra pielii?

In timp ce, in majoritatea cazurilor, machiajul este inofensiv, anumite produse pot cauza probleme anumitor persoane. Este foarte important sa folosesti machiajul si cosmeticele potrivite pentru tipul tau de ten.

Tipurile de ten sunt, in general, clasificate in patru grupe:

  • gras – cu exces de sebum, pori mari, puncte negre si predispozitie la acnee;
  • sensibil – predispus la inrosire si intolerant la multe produse;
  • uscat – are aspect deshidratat si tinde sa faca usor iritatii;
  • normal / mixt – poate fi uleios in zona T (frunte, nas, barbie), dar fara probleme in alte parti.

Desi cele mai multe femei au o idee despre tipul de piele pe care il au, ele nu reusesc mereu sa observe problemele de ten la care sunt predispuse. Iar acest lucru este extrem de important, deoarece daca folosesti produse cosmetice nepotrivite tipului tau de ten, risti sa te alegi cu eczeme, dermatite, rozacee, pete, acnee si diferite inflamatii.

Iata, mai pe larg, care sunt principalele probleme de ten cauzate de machiaj:

Acneea cosmetica. Este o forma de acnee declansata de utilizarea anumitor produse cosmetice. Este, de fapt, legata de anumite ingrediente care provoaca formarea de comedoane (pori blocati) si, in mod obisnuit, se prezinta sub forma unor cosuri mici, asemanatoare cu eruptiile cutanate. O conceptie gresita este ca machiajul blocheaza fizic porii, in timp ce acest blocaj este cauzat, de fapt, de acumularea de celule moarte ale pielii.

Inflamatii usoare ale pielii. Apar si ele din cauza infundarii porilor, vinovate a fi, se pare, uleiurile minerale din cosmetice.

Dermatita iritativa. Se refera la majoritatea reactiilor negative ale pielii la machiaj si alte produse cosmetice. Poate sa apara la oricine, dar este mai probabila la persoanele cu piele sensibila sau la cele care au predispozitie la eczeme si rozacee. In mod obisnuit, apare sub forma de eruptii cutanate cu mancarimi. Simptomele pot aparea imediat dupa folosirea produsului cosmetic si poate dura saptamani sau chiar luni pentru a disparea, ceea ce face dificila identificarea cauzei.

Dermatita alergica de contact. Apare atunci cand o persoana este sensibila la un ingredient aplicat pe piele. Se dezvolta sub forma unor eruptii cutanate rosii, cu mancarimi, uneori asociate cu umflaturi sau blistere si apare dupa 12-48 de ore de la folosirea produsului cosmetic. Ingredientul daunator poate fi dificil de identificat, deoarece in unele cazuri produsul poate fi utilizat timp de luni sau chiar ani inainte de aparitia sensibilizarii.

Exista ingrediente pe care ar trebui sa le evitam?

Parfumurile si conservantii sunt cele mai frecvente cauze ale dermatitelor de contact rezultate din cosmetice. Exista peste 5000 de parfumuri diferite folosite in produsele cosmetice, multe dintre ele fiind extracte naturale de plante si uleiuri esentiale.

Printre celelalte ingrediente ce tind sa dauneze tenului se numara conservantii, lanolina, dietanolamida de nuca de cocos si unii agenti de protectie solara. Conservantii, cum ar fi parabenii si formaldehida, sunt necesari in toate produsele cosmetice lichide pentru a le stabiliza si pentru a preveni dezvoltarea microbilor. De asemenea, o conceptie gresita este ca ingredientele naturale si organice nu pot provoca alergii sau iritatii, dar la persoanele predispuse la astfel de probleme de ten, acestea pot fi, de fapt, destul de nocive.

Daca nu ai o alergie sau o sensibilitate cunoscuta, nu exista ingrediente specifice pe care ar trebui sa le eviti. Dar este intotdeauna intelept sa cauti produsele cosmetice hipoalergenice, fara parfumuri si non-comedogene. Femeile cu tenul gras sau cu piele cu tendinte acneice ar trebui sa limiteze produsele cosmetice pe baza de ulei. Totodata, persoanele cu ten sensibil sau uscat ar trebui sa incerce sa evite iritantii si potentialii alergeni, cum ar fi agentii de spumare, produsele astringente, scrub-urile si acizii alfa hidroxi.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *