vitamine

De ce mai apar acele cosuri, puncte albe si puncte negre cu mult dupa ce am trecut de perioada adolescentei? Si cum putem scapa de ele fara a ramane cu semne?

Acneea este frustranta indiferent la ce varsta apare, dar poate fi, de asemenea, jenanta, in special pentru adulti. Din pacate, acneea adultilor nu este o problema rara, aceasta afectiune a pielii fiind de fapt destul de frecventa in randul persoanelor de 30, 40 si chiar 50 de ani. Mai mult, este posibil sa nu ai acnee ca adolescent, dar sa o dezvolti mai tarziu in viata.

Ce provoaca acneea adultului?

Cauzele acneei la adulti sunt numeroase, dar cel mai probabil nu sunt legate de consumul de ciocolata sau de mancarea grasa. La barbatii adulti, cauzele acneei sunt, in mod normal, aceleasi care provoaca acneea adolescentilor. La femei, insa, cauzele sunt mai complicate.

De cele mai multe ori, acneea adultilor este cauzata de unul dintre urmatorii 5 factori:

Dereglarile hormonale. Modificarile nivelurilor de estrogen si progesteron sunt frecvent legate de acneea femeilor, in special in perioada sarcinii si menopauzei. De asemenea, pastilele contraceptive pot si ele provoca sau agrava acneea.

Stresul. Cercetarile arata o legatura intre acnee si stres. Atunci cand suntem stresati, nivelul hormonilor cauzatori de acnee numiti androgeni cresc, stimuland glandele sebacee si provocand astfel dezvoltarea cosurilor si punctelor negre.

Anumite produse cosmetice. Nu toate produsele de ingrijire a pielii sunt create la fel. Citeste etichetele si acorda mai multa atentie cuvintelor precum ulei, non-comedogenic sau non-acnegenic. Acesti termeni fac referire la faptul ca produsul nu va infunfa porii si nu va stimula productia de sebum in exces. Asigura-te asadar ca iti speli fata, o hidratezi si o protejezi impotriva razelor ultraviolete doar cu produse ce contin acesti termeni in etichetele lor.

O afectiune medicala. Exista, de asemenea, pacienti a caror acnee poate fi provocata de o afectiune medicala inca nediagnosticata. La femei, o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice poate cauza acneea cronica, o acnee dificil de tinut sub control. De aceea, dermatologii doresc sa cunoasca intregul istoric medical al pacientilor lor si sa le efectueze teste de sange, pentru a identifica mai bine cauzele care stau la baza acneei.

Anumite medicamente. Unele medicamente au ca efect secundar provocarea sau inrautatirea acneei. Medicamentele precum cele care includ steroizi inhalatori, pastilele contraceptive si suplimentele de testosteron fac parte din aceasta categorie.

Indiferent la ce varsta apare si cat de severa este, acneea poate fi tratata. Insa fiind o afectiune medicala, acneea trebuie tratata cu ajutorul unui medic specialist, asa cum se trateaza orice alta problema de sanatate.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *