O dietă complet lichidă înseamnă că o persoană nu mănâncă alimente solide și consumă numai lichide precum supe, sucuri și piureuri. Aveți grijă, totuși, aceasta este o măsură temporară și nu o strategie nutrițională pe termen lung!

Printre numeroasele diete existente și-a luat locul ceea ce se numește dieta lichidă, adică un stil de a consuma numai alimente nesolide. Dieta lichidă poate fi de două tipuri, lichid limpede și lichid complet. Clear, așa cum sugerează și numele, include doar lichide limpezi, cum ar fi apa, ceaiul sau sucul în care au fost fierte legumele, cele sănătoase includ alte alimente care au fost trecute sub formă lichidă.

Aflați mai jos cine este recomandată dieta lichidă, ce poate consuma o persoană care o adoptă și care sunt riscurile asociate acestei diete.

Când este recomandată o dietă lichidă?

Medicii recomandă, în general, o dietă lichidă ca strategie pe termen scurt, atunci când o persoană are o problemă medicală care face nesigură consumul de alimente solide. Mai exact, medicii pot indica o dietă complet lichidă în următoarele situații:

  • în timpul recuperării după pancreatită
  • după o intervenție chirurgicală de slăbire, ca etapă de tranziție între lichidele limpezi și alimentele moi
  • după o intervenție chirurgicală dentară sau orală, fie pentru a reduce durerea, fie pentru că pacientul este incapabil să mestece
  • după o intervenție chirurgicală gastro-intestinală sau pentru ameliorarea simptomelor bolii digestive
  • în urma pierderii mai multor dinți
  • după ruperea oaselor gurii sau maxilarului.

Unii oameni pot folosi, de asemenea, dieta lichidă pentru a încerca să slăbească, deoarece această dietă face mai dificilă consumarea unui număr mare de calorii. Este bine să ne amintim, însă, că dietele extrem de restrictive pentru scăderea în greutate nu sunt sigure pentru sănătatea ta și medicii nu le recomandă. Persoana care adoptă astfel de diete se va îngrășa imediat ce revine la o dietă normală.

Ce poate mânca o persoană pe o dietă lichidă?

Alimentele pe care ar trebui să le consume o persoană depind de nevoile lor nutriționale și de recomandările medicului. Astfel, puteți consuma apă, ceai, cafea, sucuri naturale de fructe neîndulcite, supă limpede în care se fierb legume (scurse), miere, piure de fructe și legume, lapte, iaurt, înghețată, unt și maioneză.

Poate fi dificil pentru persoana care urmează această dietă să obțină suficiente proteine ​​și fibre, așa că, dacă decide să o urmeze, ar trebui să acorde prioritate alimentelor bogate în nutrienți. Câteva exemple de alimente pe care o persoană le poate consuma, care oferă o valoare nutrițională mai mare, includ piureuri de fructe și legume, ouă fierte zdrobite, creme din leguminoase (cum ar fi fasolea bătută), piure de cartofi cu lapte. Nu mâncați fructe și legume întregi, pâine și cereale, bucăți de carne sau pește, nuci, brânză, tofu, tăiței.

Pacienții care urmează această dietă ar trebui să fie clarificați de la medic ce alimente să mănânce și pe care să le evite. În orice caz, pentru ca dieta să fie hrănitoare, accentul va fi pus pe piureul de legume și fructe, lapte și iaurt ca sursă de proteine ​​și evitând consumul ridicat de alimente non-nutritive, cum ar fi înghețata. De asemenea, ar trebui să solicitați sfatul medicului dumneavoastră cu privire la suplimentele alimentare – dacă se pot lua anumite vitamine sau minerale.

Care sunt riscurile unei diete lichide?

Este foarte dificil pentru o persoană să obțină suficienți nutrienți dintr-o dietă lichidă, mai ales pe termen lung, deoarece această dietă este săracă în vitamina A, fier, vitamina B12 și tiamină. Persoanele care trebuie să urmeze o dietă lichidă pentru perioade lungi de timp pot avea nevoie să ia suplimente pentru a evita deficiențele nutriționale.

Deși nu este imposibil să obțineți suficiente proteine, fibre și alți nutrienți esențiali dacă urmați această dietă, aveți nevoie de cunoștințe nutriționale și planificare a meselor. Este posibil ca persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală să nu aibă energia sau motivația de a căuta alimente sănătoase și hrănitoare, motiv pentru care se recomandă să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră cu privire la ce să mâncați și ce să nu mâncați.

Dacă se păstrează pe termen lung, o dietă lichidă poate duce la malnutriție, foamete cronică, schimbări de dispoziție, scăderea plăcerii de a mânca și dificultăți de a mânca împreună cu alte persoane. Un pacient al cărui medic recomandă o dietă lichidă ar trebui să întrebe de ce o recomandă, cât timp o ia, care sunt riscurile, ce alimente trebuie evitate și dacă există o alternativă la dietă. De exemplu, analiza din 2012 a concluzionat că o dietă bazată pe alimente moi, non-lichide, este sigură pentru persoanele care se recuperează de pancreatită acută ușoară.

În concluzie, dieta lichidă, fiind restrictivă, ar trebui recomandată de medic numai în anumite situații (boli, intervenții chirurgicale etc.) și nu este o soluție pentru persoanele sănătoase care doresc să slăbească.

De ce dietele restrictive nu sunt bune pentru pierderea în greutate?

Dacă mănânci în mod regulat mai puține calorii decât are nevoie corpul tău, acesta îți poate încetini metabolismul. Mai multe studii arată că dietele cu conținut scăzut de calorii pot reduce numărul de calorii arse de organism cu până la 23%. În plus, încetinirea metabolismului² poate persista mult timp după oprirea dietei hipocalorice. Faptul că arsurile sunt lente poate explica parțial de ce peste 80% dintre persoanele care urmează o dietă restrictivă își redobândesc greutatea la scurt timp după ce au renunțat.

În plus, dietele restrictive pot să nu ofere suficient fier, acid folic sau vitamina B12, ceea ce poate duce la anemie și oboseală extremă. Aceste diete pot duce, de asemenea, la lipsa de calciu, magneziu, vitamina A și biotină.
În special, dietele restrictive pot reduce nivelul de estrogen și testosteron. Se crede că nivelurile scăzute ale acestor doi hormoni de reproducere reduc formarea osoasă și măresc degradarea oaselor. În plus, aceste diete reduc imunitatea, ceea ce crește riscul de boli.

 

Bibliografie:
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000206.htm
https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1177/0884533612466112
https://doi.org/10.1177/0884533612466112
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673773/


 

 

Spread the love

Tags