Psyllium este un tip de fibre, care este cel mai adesea utilizat ca tratament laxativ, având o acțiune blândă, dar eficientă asupra tranzitului intestinal. Fiind o fibră solubilă, tărâțele de psyllium (Plantago ovata) sunt capabile să treacă prin sistemul digestiv fără a fi complet descompuse sau absorbite de organism. În schimb, această tărâțe absoarbe apa și devine un compus vâscos care are beneficii cu constipație sau diaree.

Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că tărâțele de psyllium sunt benefice și pentru alte părți ale corpului uman, cum ar fi inima și pancreasul. De asemenea, pot ajuta la reglarea zahărului din sânge, a tensiunii arteriale, a colesterolului și vă pot ajuta să vă controlați greutatea.

Ce sunt ramurile de psyllium?

Psyllium este numele comun folosit pentru a descrie o serie de plante din familia Plantago, ale căror semințe sunt utilizate în multe scopuri de vindecare. Planta din care sunt extrase semințele crește în principal în zone cu un climat uscat și răcoros și este cultivată în principal în nordul Indiei.

Tărâțele de psyllium sunt utilizate în principal ca fibre dietetice pentru ameliorarea atât a simptomelor de constipație, cât și a formelor ușoare de diaree și, uneori, sunt folosite ca agent de îngroșare a dietei.

Psyllium este, de asemenea, utilizat ca supliment alimentar, în special în gama de produse ayurvedice și se găsește de obicei sub formă de coji (tărâțe), granule, capsule sau pulbere. Cu toate acestea, puteți consuma și fibre de psyllium prin adăugarea de cereale cu fibre (tipurile de tărâțe adăugate sunt enumerate pe pachet) la micul dejun și la produse de patiserie.
Cojile acestor semințe (tărâțe de psyllium) sunt principalul ingredient activ al unui supliment de fibre, adesea utilizat pentru a reduce constipația.

Care sunt proprietățile tărâțelor de psyllium?

Deoarece această tărâță este solubilă în apă, psyllium poate absorbi apa și astfel poate deveni un compus gros și vâscos care ajută digestia și tranzitul alimentelor digerate către intestinul subțire. Rezistența acestor fibre la digestie permite tărâțelor de psyllium să regleze nivelurile de colesterol, trigliceride și zahăr din sânge. Tărâțele de psyllium ajută, de asemenea, la controlul greutății și calmează diareea, facilitând eliminarea toxinelor sau a agenților infecțioși. Spre deosebire de alte surse de fibre, psyllium este bine tolerat de majoritatea oamenilor și nu conține compuși alergenici.

Iată avantajele detaliate ale acestui produs.

1. Remediu pentru constipație

Taratele de psyllium au o actiune laxativa si sunt un remediu natural obisnuit pentru constipatie. Acestea funcționează mărind dimensiunea scaunului și, prin urmare, ajutând la evacuarea acestuia în condiții normale. În primul caz, tărâțele de psyllium funcționează atașându-se la alimentele parțial digerate care trec de la stomac la intestinul subțire. Apoi, ajută la absorbția apei, ceea ce mărește dimensiunea și umiditatea scaunului. Drept urmare, scaunele cresc mai mari și sunt lubrifiate, facilitându-le trecerea prin intestine, atenuând astfel simptomele de constipație și balonare.

Descoperiți soluțiile experților DOC

2. Remediu pentru diaree

Poate părea ușor contraintuitiv că un remediu pentru constipație ar putea funcționa pentru diaree. Cu toate acestea, s-a observat de-a lungul timpului că tărâțele de psyllium au un efect benefic în ameliorarea formelor ușoare de diaree. Aceștia acționează ca un agent absorbant de apă, care crește densitatea scaunelor și încetinește transportul fecalelor către colon. Cercetările arată că tărâțele de psyllium pot reduce semnificativ diareea la pacienții cu diferite afecțiuni cronice, cum ar fi pacienții cu cancer supuși radioterapiei. În plus, ele ajută la eliminarea agenților infecțioși, remediind nu numai simptomele, ci și cauza diareei. Prin urmare, tărâțele de psyllium ajută de fapt la normalizarea mișcărilor intestinale, dacă aveți probleme precum constipație sau diaree.

3. Tratament alternativ pentru controlul glicemiei

S-a demonstrat că suplimentele cu fibre controlează răspunsul glicemic la masă și reduc nivelul de insulină, precum și cantitatea de glucoză din sânge (zahăr din sânge). Acest lucru se aplică în special fibrelor solubile în apă, cum ar fi cele conținute în tărâțe de psyllium. De fapt, tărâțele de psyllium funcționează mult mai bine decât alte fibre alimentare. Acest lucru se datorează faptului că fibra de psyllium formează o substanță gelatinoasă care poate încetini digestia alimentelor, care ajută la reglarea zahărului din sânge.

4. Adjuvant care promovează sănătatea inimii

Potrivit cercetărilor, consumul de fibre solubile poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol. Numărul total de grăsime este foarte important de urmărit, dar și mai important pentru persoanele de peste 50 de ani. Potrivit unui studiu1 Din 2010, consumul zilnic de tărâțe de psyllium, pentru o perioadă de cel puțin șase luni, a fost eficient în scăderea colesterolului la persoanele obeze și supraponderale.

Dacă aveți colesterol ridicat, este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea terapiei adjuvante cu tărâțe de psyllium. Numeroase studii confirmă, de asemenea, că consumul frecvent de psyllium contribuie la sănătatea inimii și poate preveni anumite boli de inimă. Taratele de psyllium au un impact pozitiv asupra inimii, deoarece reglează tensiunea arterială, îmbunătățește nivelul lipidelor și întărește mușchii inimii.

Doze și mod de administrare recomandate

Psyllium poate fi consumat în doze de 5 până la 10 grame, la mesele principale, cel puțin o dată pe zi. Dar atenție, când vine vorba de fibre sau tărâțe, mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Beneficiile observate în studiile clinice sunt legate de o cantitate de 3-4 grame pe zi, iar dacă luați prea multă fibră de psyllium puteți avea probleme digestive. Este important să le consumați cu apă sau alte lichide și apoi să beți apă în mod regulat pe tot parcursul zilei. Este o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca tărâțe de psyllium și înainte de a o lua dacă aveți diaree, constipație sau dacă doriți să slăbiți sau să vă ajustați glicemia.

Puteți opta pentru suplimente alimentare sub formă de capsule sau pulbere de psyllium, dar le puteți consuma și sub formă de tărâțe, pe care le puteți adăuga la cereale cu lapte, piureuri sau chiar în supe și salate.


Bibliografie:
1. Studiul Efectul unui supliment de fibre comparativ cu o dietă sănătoasă asupra compoziției corpului, a grăsimilor, glucozei, insulinei și a altor factori de risc pentru sindromul metabolic la persoanele supraponderale și supraponderale. Obezi, publicat în Cambridge Core în august 2010, autori: Sebely Pal și colab. .
Link: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effect-of-a-fibre-supplement-compared-to-a-healthy-diet-on-body- compoziție-lipide-glucoză-insulină-și-alți-factori-de-risc-pentru-sindrom-metabolic-în-persoanele-supraponderale și-obeze / DDE90317EE5D477C1E0594B6E2B1AA79
Healthline – Beneficiile pentru sănătate ale Psyllium
https://www.healthline.com/health/psyllium-health-benefits#heart-health


Spread the love