Accelerarea metabolismului este unul dintre principalele obiective ale persoanelor care fac dietă sau ale celor care încearcă să mențină o greutate ideală. În timp ce unii oameni au un metabolism accelerat moștenit genetic, alții se luptă cu un metabolism mai lent.

Există, de asemenea, diferențe de gen atunci când vine vorba de metabolism. Prin urmare, bărbații tind să ardă mai multe calorii pe zi decât femeile, chiar și atunci când sunt odihniți.

În plus, pentru majoritatea oamenilor, metabolismul începe să încetinească treptat după vârsta de 40 de ani. Deși nu putem controla genetica, îmbătrânirea sau sexul, există câteva sfaturi și soluții pe care le puteți folosi pentru a vă accelera metabolismul. Iată câteva dintre opțiunile de mai jos.

1. Construiți masa musculară

Corpul arde constant calorii, chiar și atunci când nu faci nimic. Vorbim despre rata metabolică bazală, care este numărul de calorii pe care le arzi în mod natural, fără prea mult efort – mai precis, de câte calorii are nevoie corpul pentru a te menține în viață, în parametri normali. Persoanele cu masa musculară dezvoltată au, în general, o rată metabolică bazală mai mare.

Fiecare kilogram de masă musculară folosește aproximativ șase calorii pe zi doar pentru întreținere, în timp ce fiecare kilogram de grăsime arde doar două calorii pe zi. Această mică diferență poate conta foarte mult în timp. Prin urmare, după o sesiune de antrenament de rezistență, mușchii sunt activați în tot corpul, crescând rata metabolică zilnică și contribuind la creșterea ratei metabolice bazale.

2. Faceți mai mult exercițiu aerob

Exercițiul aerob nu ajută la construirea masei musculare, dar vă poate stimula metabolismul în orele de după antrenament. Secretul constă în depășirea limitelor. Astfel, exercițiile de intensitate ridicată ajută la creșterea ratei metabolice, pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu exercițiile de intensitate scăzută sau de intensitate moderată.

Pentru a profita la maximum de el, încercați fie să luați cursuri de antrenament mai dificile, cel puțin o dată pe săptămână, fie să accelerați când mergeți sau vă antrenați în oraș.

3. Bea mai multă apă

Organismul are nevoie de apă pentru a procesa caloriile consumate. Când sunteți deshidratat, metabolismul începe să încetinească. Potrivit cercetărilor, adulții care beau cel puțin opt pahare de apă pe zi ard mai multe calorii decât cei care beau patru pahare de apă sau mai puțin.

Pentru a vă menține hidratat, încercați să beți un pahar cu apă sau o băutură neîndulcită înainte de fiecare masă și gustare. De asemenea, mănâncă fructe și legume proaspete, care conțin în mod natural apă.

4. Încercați o băutură energizantă

Anumite ingrediente din băuturile energizante pot stimula metabolismul. Primul astfel de ingredient este cofeina, care crește cantitatea de energie utilizată de organism. Unele dintre ele conțin, de asemenea, taurină, un aminoacid care poate accelera metabolismul și poate ajuta la arderea grăsimilor.

Atenție însă la cantitatea consumată. Acest tip de băutură poate provoca diverse probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, anxietatea și probleme de somn. Băuturile energizante nu sunt recomandate copiilor și adolescenților.

5. Mănâncă gustări inspirate

De multe ori, când mănânci, îți poți ajuta corpul să piardă în greutate. S-ar putea să pară un paradox, dar ceea ce se întâmplă cu adevărat este că atunci când mănânci mese bogate, cu o diferență de câteva ore între ele, metabolismul tău încetinește între mese. Prin urmare, atunci când mănânci o gustare sau o masă mică la fiecare trei sau patru ore, metabolismul tău este stimulat și ajungi să arzi mai multe calorii într-o zi.

În plus, oamenii de știință cred că persoanele care mănâncă gustări obișnuite mănâncă mai puține alimente la mesele principale, ceea ce poate fi de asemenea util.

Spicy foods: To eat, or not to eat | Penn Today

6. Condimentează-ți mâncarea

Alimentele picante conțin substanțe chimice naturale care pot stimula metabolismul și pot crește numărul de calorii arse. Deci, dacă doriți să vă accelerați metabolismul, este recomandabil să adăugați o mâncare de ardei iute, fulgi de chili sau alte condimente picante preferate în mâncarea gătită.

Efectele sunt temporare, dar dacă consumați alimente picante frecvent, beneficiile lor pot avea un impact pe termen lung asupra ratei metabolice.

Puteți încerca să vă condimentați pastele preferate, supele, mesele gătite și chiar ouăle pentru micul dejun.

7. Mănâncă multe proteine

Organismul arde mai multe calorii consumând proteine ​​decât consumând carbohidrați. Deci, ca parte a unei diete echilibrate, puteți înlocui unii carbohidrați cu alimente bogate în proteine ​​de calitate, care pot stimula metabolismul în timpul mesei.

Sursele de proteine ​​de calitate includ carne de vită slabă, curcan și pui, pește, brânză tofu, nuci, fasole, ouă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

8. Bea din când în când cafea neagră

Dacă iubești cafeaua, atunci nu ratezi acest ritual și probabil te bucuri atât de gustul aromat al cafelei, cât și de energia pe care ți-o oferă. Dacă consumul de cafea nu face parte din rutina zilnică, încercați să adăugați o ceașcă de cafea neagră după masă, deoarece acest lucru vă poate crește rata metabolică pe termen scurt. În plus, cofeina consumată cu moderație poate urmări oboseala și crește nivelul de rezistență în timpul exercițiului.

9. Reîncărcați bateriile cu ceai verde

Consumul de ceai verde oferă beneficiile combinate ale cafeinei și catechinei, o substanță care accelerează metabolismul timp de câteva ore. Potrivit cercetătorilor, consumul a două până la patru căni de ceai verde pe zi poate stimula corpul să ardă cu 17% mai multe calorii în timpul antrenamentelor de intensitate moderată.

10. Evitați dietele foarte restrictive

Dietele foarte restrictive sunt în general cele care necesită 1.200 de calorii pe zi sau mai puțin pentru femei, respectiv 1.800 de calorii sau mai puțin pentru bărbați. În timp ce puteți obține rezultate remarcabile în ceea ce privește greutatea corporală, aceste diete nu vă ajută metabolismul și vă pot priva de nutrienți esențiali. În plus, atunci când pierzi multă masă musculară, corpul arde mai puține calorii, așa că după dietă riscul de îngrășare este mult mai mare.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism
https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-boost-your-metabolism



Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *