Încă din antichitate, ceaiul verde (Camellia sinensis) era folosit nu numai ca băutură răcoritoare, dar şi ca un medicament cu reale proprietăţi vindecătoare şi detoxifiante.
Camellia sinensis este un arbust extrem de răspândit în Extremul Orient, China, India, Pakistan, Rusia, dar şi în Argentina.
Pentru obţinerea ceaiului verde, se recoltează frunzele tinere ale acestui arbust şi se usucă la cald. De asemenea, ceaiul verde se poate obţine şi din mugurii arbustului.
Spre deosebire de ceaiul negru, care este supus unui proces complet oxidare, frunzele de ceai verde asigură conservarea antioxidanţilor, taninurilor şi flavonoidelor conţinute.
Beneficiile consumului de ceai verde
Prin polifenolii pe care îi conţine, ceaiul verde are un efect antioxidant, protejând organismul împotriva radicalilor liberi (cei care sunt responsabili de îmbătrânirea celulelor).
În acelaşi timp, ceaiul verde are şi un efect antitumoral, polifenolii blocând formarea unor substanţe cancerigene, cum sunt nitrozaminele.

De asemenea, taninurile conţinute reduc absorbţia lipidelor şi a glucidelor, de aceea ceaiul verde este folosit cu succes în curele de slăbire. Cu alte cuvinte, orice dietă vei adopta, nu uita să bei la fiecare masă şi câte o ceaşcă de ceai verde.
În concluzie, beneficiile ceaiului verde sunt multiple – previne cancerul, scade nivelul colesterolului din sânge, întăreşte pereţii vaselor sangvine, scade glicemia, înlătură oboseala şi stresul, încetineşte procesele de îmbătrânire.
Contraindicaţiile consumului de ceai verde
Ceaiul verde are foarte multe virtuţi, dar nu poate fi de folos chiar tuturor.
Este contraindicat celor cu predispoziţie la lipotimie, gastrită cu hiperaciditate, ulcer gastric şi duodenită. În cazul femeilor care alăptează, nu este indicat consumul de ceai verde, deoarece cofeina conţinută de acesta poate trece în laptele matern, provocând insomnii bebeluşilor. La persoanele hipotensive care consumă cantităţi mari de ceai verde foarte concentrat, în primă fază, tensiunea arterială creşte puţin, se ameliorează starea generală, dar, peste câteva ore, tensiunea scade accentuat, apare senzaţia de slăbiciune, scade tonusul vaselor sangvine. În cazul acestor persoane, este mai indicată folosirea ceaiului negru, care creşte tensiunea arterială şi măreşte tonusul vaselor capilare.
Consumul zilnic de ceai verde este recomandabil, dar trebuie să se facă în cantităţi mici şi în concentraţie slabă. Consumul exagerat poate duce la insomnie, palpitaţii şi alte simptome nedorite.
Cum prepari ceaiul verde
Nu în ultimul rând, este foarte important modul în care prepari ceaiul pentru a obţine o băutură sănătoasă. Ideea este ca ceaiul nu doar să aibă un gust minunat, ci şi să păstreze intacte ingredientele sale benefice.
Cel mai bun mod de a obţine o băutură sănătoasă este să se respecte temperatura apei în care vor fi infuzate frunzele. Ca regulă generală, ceaiul verde se prepară cu apa la o temperatură între 60ºC şi 75ºC. În cazul în care temperatura apei este prea ridicată, gustul ceaiului va fi amar şi aroma delicată se va pierde. Pe de altă parte, o temperatură prea scazută împiedică extragerea integrală a aromei. Dacă se doreşte obţinerea unei arome puternice, se vor lăsa frunzele să infuzeze o perioadă mai lungă, dar în apă cu temperatură scăzută.