Cu cât lumea se modernizează, constatăm că nu prea mai avem timp de somn şi că nevoia noastră de cofeină creşte din ce în ce mai mult. Cu greu ne putem imagina o societate a lumii dezvoltate, care funcţionează 24 de ore pe zi, fără doza obişnuită de cafea care să ne ridice din pat şi să ne ducă din nou la muncă.

Cu tot consumul de cofeină, tot ne cam fură somnul şi ne simţim din ce în ce mai obosiţi. Dar de ce se întşmplă acest lucru?

Cu toţii cunoaştem efectele “pozitive” ale consumului de cofeină (sub toate formele ei – cafea, ceai, ciocolată, băuturi energizante sau răcoritoare): este un stimulent mental în ceea ce priveşte intensificarea stării de alertă şi a vitezei de reacţie pe motiv că diminuează oboseala, îmbunătăţeşte performanţele activităţilor care presupun vigilenţă, combate migrenele, atenuează durerea, reduce simptomele astmatice şi… ne conferă o stare de bine.

Sursa foto Flickr

Totuşi, nu trebuie să uităm că, de fapt, cofeina face şi ea parte din categoria substanţelor care creează dependenţă. Este chiar considerată unul dintre cele mai populare droguri psihoanaleptice (cu acţiune euforizantă) din lume, întrucât are un impact clar asupra funcţiilor mentale şi fizice.

Dacă ceaiul, cafeaua sau ciocolata sunt consumate în cantităţi moderate, nu dăunează sănătăţii. Însă, în cazul unui consum exagerat, cofeina produce anumite dezechilibre în organismul nostru: afectează sistemul nervos central, acţionează negativ asupra inimii, muşchilor şi sucurilor digestive, intoxică ficatul şi îl suprasolicită, provoacă insomnie, agitaţie şi palpitaţii, are un puternic efect de îmbătrânire asupra pielii şi reduce absorbţia fierului şi a zincului cu până la 50%.

Printre aspectele negative ale consumului de cofeină, ar fi de subliniat creşterea tensiunii arteriale, ceea ce sporeşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare; efectul diuretic, care, în cantităţi exagerate, poate provoca deshidratare; dă o oarecare dependenţă fizică, caci o zi sau două fără cofeina pot cauza dureri de cap (migrene), iritabilitate, lipsă de energie şi somnolenţă.

Recomandarea specialiştilor este de a dormi atât cât să ne simţim odihniţi la trezire şi de a evita pe cât posibil consumul de cofeină în cantităţi mari, mai ales că mulţi dintre noi obişnuim ca, pe lângă cafeaua zilnică, să mai adăugăm şi ciocolată sau băuturi energizante sau răcoritoare. Doza optimă recomandată este de 300 mg de cofeină pe zi.

Conform Asociaţiei Americane pentru Băuturi Non-Alcoolice, cafeaua făcută la filtru este de departe cea care conţine cea mai multă cofeină. Calculând pentru o ceaşcă de 200ml, cafeaua la filtru conţine 115-175 mg cofeină, aceeaşi cantitate de espresso, cam 100 mg, cafeaua la ibric, 80-135 mg, iar ness-ul, 65-100 mg. O ceaşcă de ceai negru conţine în jur de 60 mg de cofeină, iar una de ceai verde, aproximativ 40 mg. Un pahar de Coca-Cola clasică sau Pepsi clasic are în jur de 30-35 mg de cofeină, iar o doză de Red Bull, circa 80mg.

 

Spread the love

Tags