antioxidanti-sanatate

Ce sunt aceste substante minune?
Antioxidantii sunt substantele care incetinesc imbatranirea, combat multe boli, participa la eliminarea toxinelor din organism si au mare grija de sanatatea noastra.Practic, ei impiedica actiunea radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor si ADN-ului, evitandu-se astfel boli grave precum cancerul sau bolile de inima.
Unii dintre ei antioxidanti sunt produsi in corp, pe altii ii luam din alimente, in special din vegetalele colorate si din mirodenii(cuisoare, tarate de sumac)

Varietate si culoare, cate-o portie din fiecare )

Cei mai importanti antioxidanti si unde ii gasim.

Fenolii, polifenolii (flavonoide) se gasesc in fasole boabe, fructe si combat colesterolul.

Acidul elagic se intalneste in fructele si legumele rosii (merisoare, rodii, zmeura, rosii, sfecla rosie, etc.) si lupta cu cancerul.

Antocianii se gasesc in cantitati mari in fructele si legumele inchise la culoare (afine, coacaze negre, struguri negri, mure, prune, vin rosu). Ei lupta cu bolile de inima, cancerul, atacul cerebral si scad colesterolul. Antioxidantii din alimentele vinetii actioneaza in doua feluri: previn actiunea radicalilor liberi si repara problemele facute deja de acestia. Cu cat mai inchis la culoare este alimentul, cu atat mai mare este concentratia in antioxidanti. Vinul rosu contine resveratrol care previne bolile de inima prin cresterea colesterolului bun si protejarea arterelor.
ATENTIE -2 Pahare de vin rosu sunt doza maxima permisa, alcoolul e foarte toxic pentru organism, ficatul sare in aer, e primul care sufera.

Vitaminele A, C, E se intalnesc mai ales in fructele si vegetalele galbene si portocalii (caise, pepeni, lamai, portocale, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui si ne ajuta sa avem o piele sanatoasa si fara riduri.

Vitamina A este un antioxidant de tip carotenoid si este produsa de catre organismul nostru din betacaroten. Ea ne protejeaza ochii si pielea de actiunea radicalilor liberi. Vitamina A stimuleaza o mai buna functionare a leucocitelor, celulele sangelui ce ne ajuta sistemul imunitar sa ne apere de bacterii, virusi, infectii si microbi. Previne cancerul, atacurile de cord si chiar depresia. Surse naturale de vitamina A sunt: fructele Goji, morcovi, cartofi dulci, ardei rosu, spanac, varza, nap, mango, papaya, pepene galben, caise, etc. Din categoria antioxidantilor carotenoizi fac parte si licopenul (din rosii), carotenii si luteina.

Vitamina C ne intareste sistemul imunitar, gingiile si pielea. Surse naturale cele mai bogate in vitamina C sunt fructele si vegetalele proaspete: portocale, lamai, goji, kiwi, broccoli, ardei (rosu, galben si verde), patrunjel proaspat, macese, rosii, cartofi, mango, papaya.
VA RECOMAND CATINA si MACESELE- campionii AUTOHTONI.
CATINA E UN ALIMENT MINUNE,un polivitaminizant foarte puternic.

Vitamina E ne ajuta sa luptam cu stresul oxidativ, imbunatateste sanatatea inimii si a pielii,hraneste creierul. Surse naturale de vitamina E sunt: oua, migdale, seminte de floarea soarelui, uleiuri vegetale, spanac, masline, afine, varza, mustar, nap turcesc gatit, germeni de grau, cereale, paine integrala, etc.

Indol-3-carbinol care se gaseste in vegetalele verzi (broccoli, nap, varza, varza de Bruxelles, patrunjel). Acesta lupta cu cancerul de san, ajuta la eliminarea mai usoara a toxinelor din ficat si stimuleaza tranzitul intestinal.

Alimentele verzi sunt cele mai importante in ceea ce priveste continutul in antioxidanti. Pe langa vitaminele C si E, mai contin si cuercetina (un flavonoid), sulforafan si izotiocianat (ITC) care este important pentru detoxifiere. Spanacul este foarte bun in prevenirea cancerului, mai ales a celui de prostata. Ceaiul verde contine cantitati mari de catechine, antioxidanti care ajuta de asemenea la prevenirea cancerului. Foarte important este faptul ca ceaiul verde are o putere antioxidanta de 20-30 de ori mai mare decat a vitaminelor C si E.

Glutationul este cel mai important deoarece il produce corpul nostru pentru a se elibera de toxine. El leaga radicalii liberi pentru a-i elimina, dar acest lucru depinde de cat de mult glutation ai in organism. Se stie ca bolile cronice in general duc la scaderea cantitatii de glutation din corp. Daca ai diabet, oboseala cronica, daca ai avut o infectie sau cancer, cu siguranta ca ai un nivel scazut de glutation.

Putem creste cantitatea de glutation pe care o produce corpul nostru mancand alimente bogate in sulf (broccoli, conopida, ceapa, usturoi), alimente bogate in seleniu (ovaz, ton, nuci braziliene) si luand suplimente nutritive pe baza de vitamina B6 care ajuta la producerea glutationului (1,5 mg/zi). Exercitiul fizic moderat creste de asemenea nivelul de glutation si ajuta ficatul si rinichii sa elimine mai bine toxinele din organism prin cresterea fluxului sanguin in aceste organe.

Seleniul este parte a unei enzime care produce glutationul si de aceea este important sa consumam alimente care il contin. Sursele naturale sunt vegetalele, pestele, carnea rosie, ouale, puiul, viscerele (ficat, richi), usturoiul, drojdia de bere, germenii de grau, cerealele fortifiate, caju, etc.

Acidul alfa-lipoic nu se gaseste in cantitati foarte mari in alimente; totusi poate fi asimilat din spanac, broccoli, mazare, drojdia de bere, varza de Bruxelles, carne (organe). Exista si suplimente de acid alfa lipoic care trebuie luate pe nemancate.

Superoxid dismutaza (SOD) exista in mod natural in: orz, broccoli, varza de Bruxelles, varza, germeni de grau si multe alte plante verzi. Este o enzima ce revitalizeaza celulele si reduce rata distrugerii lor de catre radicalii liberi. Neutralizeaza cei mai obisnuiti si poate cei mai periculosi radicali liberi – radicalii superoxid. Radicalul superoxid produce deficitul de fluid sinovial, important lubrifiant pentru incheieturile corpului, ceea ce duce la frecare si in cele din urma la inflamatii ale articulatiilor. SOD (Superoxid dismutaza) este utilizat pentru a trata artrita, probleme de prostata, ulcere, arsuri, boli inflamatorii, dar si intoxicatii de la expunerea la fum si radiatii, si pentru a preveni efectele secundare ale medicamentelor impotriva cancerului. Mai poate ajuta si la reducerea ridurilor faciale, la cicatrizarea si  vindecarea ranilor si arsurilor.

Coenzima Q10 se gaseste in alimente precum sardine, macrou, organe, oua, uleiul de soia, arahide, nuci si seminte.

Toti acesti antioxidanti se gasesc si in alte grupe de vegetale, insa se intalnesc in cantitati mai mari in categoriile in care i-am inclus mai sus.

Desi se crede ca alimentele cele mai bogate in antioxidanti sunt in general vegetalele crude si cat mai colorate, lista urmatoare contine si multe alimente si verdeturi uscate, sau mirodenii care sunt chiar mai bogate in antioxidanti. Le ai in ordine descrescatoare a valorii ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – o unitate de masura a capacitatii antioxidante a alimentelor (adica de la cele mai bogate in antioxidanti, la cele mai sarace).

Tarate de sumac, pudra de cuisoare, tarate de sorg, oregano uscat, rozmarin uscat, cimbru uscat, scortisoara, curcuma, salvie pulbere, piper szechuan, macese, patrunjel uscat, nucsoara, cacao pudra, seminte de chimion, ciocolata neagra, curry, piper alb, ghimbir, piper negru, salvie proaspata, seminte de mustar, cimbru proaspat, maghiran, tarate de orez, chilli, paprika, piper cayenne, nuci, tarhon proaspat, ghimbir crud, boabe de soc, menta, oregano proaspat, struguri albi, alune de padure, afine salbatice, pere uscate, anghinare fiarta, merisoare, prune uscate, coacaze negre, fistic, prune crude cu coaja, agave uscate, linte, mere uscate, usturoi, piersici, prune, lamaita, mure, coriandru proaspat, zmeura, busuioc proaspat, vin rosu Cabernet, rodii, migdale, marar, fasole pestrita, capsuni, mar rosu cu coaja, piersici uscate, stafide albe, mere verzi, cirese, unt de arahide, stafide, coacaze rosii, smochine crude, agrise, fructe Goji crude, caise uscate, varza rosie fiarta, mere ionatan, cardamom, vin rosu Merlot, guave crude, varza rosie, salata creata, curmale, cirese negre, coacaze, ovaz, sparanghel, fasole neagra fiarta, pere, germeni de ridiche, broccoli fiert, cartof dulce fiert in coaja, paine integrala, portocale, arpagic, conopida mov, varza creata fiarta, caju.

Te rog sa-ti amintesti un singur lucru: de fiecare data cand te asezi la masa, incearca sa mananci alimente cat mai colorate. Niciodata sa nu mai mananci doar alimente maro si albe, deoarece sunt pline de amidon, zahar si grasimi animale. In plus sunt gatite adesea incorect. Incearca sa mananci zilnic alimente in cel putin cinci culori diferite. Si nu uita de mirodenii. Cand vei avea tot curcubeul in farfurie, sanatatea ta se va afla pe maini bune.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *