Sinuzita este o inflamație a țesuturilor care acoperă sinusurile. Sinusurile sănătoase sunt umplute cu aer, dar atunci când sunt blocate și umplute cu lichid, bacteriile pot crește și pot provoca infecții.
Ce să mănânci pentru a evita inflamația sinusală
Există un anumit tip de dietă care poate ajuta la reducerea simptomelor sinuzitei (infecție sinusală), dar în același timp, vă veți simți mai energic și vă veți stimula sistemul imunitar.
O dietă bogată în substanțe nutritive nu numai că poate reduce inflamația din corpul dumneavoastră, dar, în același timp, vă poate crește imunitatea, astfel încât organismul dvs. să poată lupta împotriva bacteriilor care duc la infecții ale sinusurilor.
Iată acele alimente care pot reduce și preveni inflamația
peşte, cum ar fi somonul, codul și sardinele sunt bogate în acizi grași omega 3. Pentru beneficii sporite, puteți conta pe consumul de suplimente omega 3 în plus față de dieta dumneavoastră.
Curcumă, un condiment extrem de popular, folosit adesea în bucătăria indiană, conține curcumină, care reduce inflamația.
Fructele avocat sunt bogate în acizi grași omega-3 și pot lupta împotriva funcționării deficitare a sistemului imunitar.
Ardei roșii sunt bogate în vitamina C și acționează ca un antioxidant.
Legume verzi, cum ar fi broccoli, sparanghel, legume cu frunze și multe altele, conțin cantități mari de vitamina C și calciu, ajutând la contracararea histaminei, o substanță care contribuie la inflamație, rinoree (nas curbat abundent), strănut și alte simptome asociate.
Citrice, precum portocalele, grapefruiturile și fructele de pădure, sunt, de asemenea, bogate în vitamina C.
Consumul de ceai verde iar cantitățile mari de lichide pot ajuta la ameliorarea durerilor de cap cauzate de deshidratarea cauzată de suflarea nasului.
Alimentele precum ghimbirul, busuiocul și piperul de cayenne sunt utile în sensul că subțiază mucusul și ajută la stimularea sinusurilor, promovând totodată o bună circulație a aerului. Ghimbirul, ardeiul iute și ardeiul negru conțin 6-gingerol, un ingredient bioactiv cu proprietăți antiinflamatoare.
Este important să beți multe lichide
Acestea vor ajuta la subțierea mucusului, reducând blocajul sinusurilor. Reduceți consumul de alcool, spun experții, deoarece agravează inflamația țesutului sinusal.
Ce alte alimente sunt recomandate persoanelor cu sinuzită (sau rinosinuzită)
Alegeți alimente bogate în vitamina C.
Datorită proprietăților lor antioxidante, pot face corpul mai rezistent la boli și, în același timp, pot reduce simptomele și durata bolii. Fructele, în special citricele (portocale, lămâi și altele), legumele și mai ales legumele cu frunze verzi închise (spanac sau frunze de sfeclă) sunt surse bogate de vitamina C.
Alimente bogate în vitamina A.
Vitamina A sub formă de betacaroten din legume are și proprietăți antioxidante. Întărește sistemul imunitar, ajutând la prevenirea apariției bolilor, în special a celor ale sistemului respirator (cum ar fi sunuzita). Legumele și fructele în culori precum portocaliu, roșu sau galben, în special morcovi, iarbă înaltă, spanac, nasturel (numit și marshmallow), limba de miel, dovleac și altele sunt printre cele mai bogate alimente care conțin vitamina A.
Alimente bogate în complex de vitamina B.
Vitaminele B sunt, de asemenea, un aliat al sistemului imunitar. Boabele integrale sunt, de asemenea, bogate în vitamine. Celelalte surse sunt leguminoasele (soia, mazăre, linte sau fasole uscată) sau diverse nuci (nuci românești, migdale, alune și altele).
Alimente bogate în vitamina E.
Este un alt antioxidant puternic de care are nevoie corpul nostru. Această vitamină se găsește în ulei de germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui, alune, ulei de floarea-soarelui, migdale prăjite și ulei de măsline.
Omega-3, un aliat al sinuzitei
De asemenea, puteți opta pentru alimente bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras (ton, macrou, sardine, hering, cod). Toate sunt foarte bogate în omega-3. Acești acizi grași au proprietăți antiinflamatorii, deci dacă obțineți cantitatea optimă (fie din alimente sau suplimente recomandate de medicul dumneavoastră), acestea pot ajuta la reducerea inflamației în sinuzită.
Nu uitați de alimentele decongestionante
De asemenea, alegeți alimente care reduc inflamația și deschid căile respiratorii. Acestea includ usturoiul, ceapa și hreanul. Anumite condimente, cum ar fi piperul de cayenne, cu conținutul său de capsaicină, contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației.
Dieta poate funcționa la pacienții cu sinuzită, dar cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră dacă ați avut simptome de inflamație a sinusurilor mai mult de câteva zile sau dacă sunt foarte severe. Cu cât începeți mai repede tratamentul, cu atât vă veți simți mai bine.
Bibliografie:
- https://www.pacificcollege.edu/news/blog/2015/03/24/improve-your-sinuses-today-what-eat-avoid-inflammation
- https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection#1
Sursa foto: shutterstock.com