Există o mulțime de mituri și dezinformări online, în special în ceea ce privește stilul de alimentație corect și sănătos. De exemplu, avem tendința de a accepta anumite informații, care nu sunt confirmate de experții în sănătate, deoarece urmăm o dietă și căutăm modalități sigure și rapide de a pierde kilograme în plus. O altă situație este aceea în care ne dorim produse cât mai benefice pentru sănătate, iar piața pentru superalimente, suplimente alimentare și remedii naturale ne oferă în permanență produse noi care trebuie „neapărat” să fie introduse pe piață.

Mai jos, puteți găsi primele 15 mituri alimentare.

1. Aportul de calorii este tot ceea ce contează pentru pierderea în greutate

Deși crearea unui deficit caloric – adică arderea mai multor calorii decât consumați – este cel mai important factor atunci când faceți dietă, nu este singurul care trebuie luat în considerare.

De exemplu, dezechilibrele hormonale, anumite tulburări metabolice sau consumul anumitor medicamente pot face procesul de slăbire mai ușor sau mai dificil pentru unii oameni.

În plus, aportul nutrițional al alimentelor joacă un rol important în modul în care slăbim. Dacă nu acordați atenție echilibrului dvs. de macronutrienți și faceți exerciții fizice în mod regulat, există riscul să pierdeți mai multă masă musculară și mai puțină grăsime corporală, ceea ce pe termen lung nu va atinge rezultatul pe care îl așteptați când ați început dieta.

2. Alimentele bogate în grăsimi sunt rele pentru dvs.

Deși această teorie a fost mult timp respinsă de experți, mulți oameni evită în continuare alimentele bogate în grăsimi și urmează diete cu conținut scăzut de grăsimi, care implică un aport zilnic extrem de scăzut de grăsimi.

Grăsimile dietetice sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului, cu condiția să fie grăsimi sănătoase, consumate în cantități moderate.

În plus, dietele cu conținut scăzut de grăsimi pot duce la probleme grave de sănătate în timp, cum ar fi sindromul metabolic, rezistența crescută la insulină și chiar creșterea nivelului de trigliceride, care sunt factori de risc.

3. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei

Deși în trecut, un mic dejun consistent era considerat cel mai sănătos mod de a începe ziua, cercetările recente arată că acest lucru nu este neapărat cazul și nu se aplică tuturor.

Astfel, pentru unii oameni, sărind peste micul dejun poate duce la o scădere a aportului de calorii în timpul zilei, ceea ce contribuie la pierderea în greutate și / sau la menținerea unei cifre.

Atâta timp cât aceștia nu cresc copii, adolescenți, femei însărcinate sau persoane cu anumite probleme de sănătate, eliminarea micului dejun din dieta zilnică nu reprezintă un pericol pentru femeie. individ în cauză.

4. Trebuie să mănânci mese mici și frecvente pentru a rămâne sănătos

Consumul de mese mici și frecvente este o strategie pe care o folosesc mulți oameni pentru a stimula metabolismul și a pierde în greutate. Cu toate acestea, dacă sunteți sănătos și mâncați o dietă echilibrată, nu contează cum și când mâncați, atâta timp cât aportul zilnic de energie este asigurat.

5. Îndulcitorii non-nutritivi sunt sănătoși

Interesul crescând pentru alimentele cu conținut scăzut de calorii, carbohidrații și zahărul a generat noi tipuri de produse, inclusiv îndulcitori artificiali non-nutritivi sau non-calorici.

Deși consumul prea mult de zahăr este în mod evident dăunător sănătății, înlocuirea acestuia cu îndulcitori ne-nutritivi poate avea, de asemenea, un impact negativ. De exemplu, îndulcitorii non-nutritivi pot crește riscul de diabet de tip 2 prin perturbarea bacteriilor benefice din tractul intestinal și promovarea dezvoltării anomaliilor zahărului din sânge.

6. Distribuția macronutrienților contează mai mult decât calitatea alimentelor

Deși mulți nutriționiști cred că distribuția macronutrienților în dietă este tot ceea ce contează pentru un corp flexibil și sănătos, cel mai important aspect în alimentație este calitatea alimentelor pe care le consumați.

Deci, deși este posibil să slăbești doar prin alimente procesate și shake-uri proteice, atunci când te concentrezi exclusiv pe macronutrienți, indiferent de calitatea alimentelor ingerate, în cele din urmă poți întâmpina probleme cu pierderea în greutate. , risc crescut de boală, vitalitate corporală.

7. Cartofii albi nu sunt sănătoși

Adesea clasificate ca nesănătoase, cartofii albi sunt în general evitați de persoanele care doresc să slăbească sau să adopte un stil de viață mai sănătos.

Deși consumul excesiv de alimente poate duce la îngrășare, cartofii albi, consumați cu moderație, nu vă vor afecta dieta. În plus, sunt extrem de sănătoși și conțin o varietate de substanțe nutritive, precum potasiu, magneziu, vitamina C și fibre dietetice.

8. Dietele cu conținut scăzut de grăsimi și alimentele dietetice sunt alternative mai sănătoase

Conform cercetărilor, multe alimente dietetice conțin mai mult zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali și sare decât alternativele obișnuite. Există adesea tendința de a cumpăra un astfel de produs fără a consulta tabelul cu ingrediente, dar este recomandat să acordați atenție acestor informații, mai ales dacă intenționați să urmați un stil de viață mai sănătos.

dieta

9. Suplimentele alimentare sunt o risipă de bani

Deși este important să vă concentrați asupra unei diete bogate în nutrienți, suplimentele alimentare pot avea beneficii suplimentare.
Pentru mulți oameni, în special cei cu diabet zaharat de tip 2, anumite suplimente alimentare pot avea beneficii remarcabile pentru sănătate dacă sunt luate împreună cu medicamente.

Un alt exemplu este consumul de suplimente de acizi grași omega-3 de către persoanele cu colesterol ridicat și trigliceride, care le pot proteja de riscul bolilor cardiovasculare.

10. O dietă hipocalorică este cea mai bună modalitate de a slăbi

După cum sa menționat, reducerea aportului de calorii este esențială pentru pierderea în greutate, dar ar trebui să se facă pe baza mai multor parametri ai corpului, cum ar fi înălțimea, vârsta, sexul, greutatea și rata metabolică bazală.

Dacă impuneți o dietă prea săracă în calorii, veți pierde kilogramele în plus într-un timp scurt, dar atunci vă puteți confrunta cu alte probleme de sănătate, precum tulburări hormonale sau metabolice și chiar un sistem imunitar slăbit.

11. Oamenii subțiri sunt cei mai sănătoși

Obezitatea este asociată cu multe probleme grave de sănătate, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii slab pentru a fi sănătos. Cel mai important lucru este să mănânci o dietă sănătoasă și echilibrată, să faci mișcare și să ai o bună igienă a somnului. Câteva kilograme în plus, în aceste condiții, nu vă pun în pericol sănătatea.

12. Suplimentele de calciu sunt necesare pentru oase sanatoase

Mulți oameni iau suplimente de calciu pentru a menține oasele sănătoase. Nu este recomandat să luați calciu fără sfatul unui medic, deoarece puteți dezvolta alte probleme de sănătate, cum ar fi formarea cristalelor de calciu care se atașează haotic de oase, provocând dureri.

Cel mai bine este să consumați alimente bogate în calciu, cum ar fi iaurt grecesc, sardine, fasole și semințe.

13. Suplimentele cu fibre sunt o alternativă bună la alimentele bogate în fibre

Aportul zilnic necesar de fibre este dificil de realizat, motiv pentru care suplimentele cu fibre sunt extrem de populare. Deși benefic, nu este recomandat să luați toate fibrele necesare din acest tip de supliment.

Încercați să introduceți mai multe legume, fructe și tipuri de fasole care conțin fibre, pentru a menține o dietă echilibrată.

14. Toate smoothie-urile și sucurile de fructe sunt sănătoase

Unele sucuri și piureuri sunt într-adevăr extrem de sănătoase, mai ales dacă le preparați singur și controlați ingredientele. Cu toate acestea, majoritatea smoothie-urilor și sucurilor cumpărate în magazin conțin o mulțime de zahăr adăugat, care pe lângă faptul că vă afectează silueta poate provoca probleme de sănătate pe termen lung.

15. Toată lumea are nevoie de un supliment probiotic

Probioticele se numără astăzi printre cele mai populare suplimente alimentare. Deși au un rol benefic în sănătate, nu trebuie luate după ureche.

Unele persoane pot prezenta rezistență la colonizarea probiotică și, prin consumul de probiotice, pot perturba și mai mult flora bacteriană a sistemului digestiv. Consultați-vă medicul înainte de a lua suplimente probiotice.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/biggest-lies-of-nutrition

Spread the love

Tags