Câte tipuri de panouri solare există?

Pe baza utilizării acestuia, puteți alege între fasciculul de lumină și placa de încălzire și alegeți-l în funcție de modul în care este construit, este împărțit într-un singur cristal, multi-cristal și amorf pentru fascicul de lumină și tub plat sau vid pentru încălzire.

Panourile solare

Panourile fotovoltaice transformă radiația solară în electricitate, într-un sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la rețea. Celulele fotovoltaice captează energia ca un detector de lumină și o transformă în electricitate printr-un film argintiu cu două straturi plasat în jurul unui strat semiconductor.

1. Panourile fotovoltaice monocristaline sunt produse de înaltă calitate, dar și cele mai scumpe. Această tehnologie a evoluat de la o eficiență de 6% din 1950 la 20% astăzi, în funcție de dimensiunea panoului solar.

2. Cele mai frecvente panouri fotovoltaice sunt panourile policristaline la un preț cu 10% mai mic, dar și cu un randament maxim de 16%.

3. Panourile PV amorf rămân cele mai puțin eficiente în condiții de lumină puternică (5-7% eficiență), dar compensează atunci când sunt plasate în medii cu lumină slabă atunci când se dovedesc a fi cele mai eficiente. Un alt avantaj este că pot fi montate pe un suport curbat sau elastic. De obicei, este alegerea transportatorilor care trebuie plasați pe bărci. Iată o explicație mai detaliată a diferenței dintre monocristalin și policristalin:

Panourile fotovoltaice termice

Leonardo Da Vinci folosea energia solară pentru uz casnic încă din secolul al XV-lea, când a folosit o oglindă concavă pentru a direcționa lumina către încălzirea apei. Panourile solare termice de astăzi sunt construite în același scop, extinse prin încălzirea unei case sau a unei piscine, într-un sistem puțin mai avansat decât gânditorul renascentist. Există 2 tipuri de panouri solare termice.

1. Panourile termice plate utilizează un element absorbant care transformă radiația solară în energie termică și o conferă unui mediu de căldură (apă / antigel). Astfel, energia este luată pentru a fi stocată sau utilizată de colector la fața locului. Carcasa metalică este rezistentă la intemperii, iar pierderile de energie sunt în general mici.

2. Panourile termice pentru tuburile vidate constau din 2 tuburi concentrice de sticlă borosilicat sudate împreună în fiecare colector. Spațiul dintre lămpi este gol și avantajul lor este absorbția eficientă a energiei și reflectivitatea redusă. Există multe tipuri de tuburi de vid, dar conductele de căldură sunt cele mai recomandate.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice 

Panourile solare sunt realizate din celule solare cu două straturi, care sunt combinate cu elemente semiconductoare, cum ar fi sandvișurile, așa cum explică Richard Komp într-un videoclip TED dedicat procesului de conversie solară. Celulele din siliciu facilitează separarea electronilor de atomi, astfel încât să poată circula liber.

Sfaturi tehnice pentru functionare buna a panourilor solare

1. Selectați o echipă de specialiști pentru a instala tabloul electric, ceea ce poate afecta performanța sistemului.

2. Dacă observați o scădere a eficienței, puteți utiliza „testul de ecranare” – ecranarea părților panoului și compararea efectelor asupra eficienței. Dacă o piesă nu răspunde deloc la schimbare, înseamnă că aceasta a fost problema și trebuie înlocuită.

3. Pentru a evita arderea terminalelor, este recomandat să reconectați unele module la al doilea circuit, astfel încât primul să nu fie supraîncărcat.

4. Cea mai eficientă locație a panoului este pe partea de sud-vest a acoperișului.

5. O dată pe an, ungeți schimbătorul de căldură de pe partea superioară a tubului cu o pastă specială de tratament pentru tubul de vid.

Procesul de captare a radiației solare cu panouri solare are poluare zero și, de asemenea, reduce emisiile de dioxid de carbon, metan sau oxid de azot. În plus, funcționarea lor nu generează deșeuri, reziduuri, fum sau mirosuri, ci duce la limitarea arderii cărbunelui în centralele electrice, precum și la limitarea consumului de energie nucleară.

Toate aceste beneficii împreună duc indirect la lupta împotriva încălzirii globale.

Spread the love

Tags