Ocazional, perdelele si draperiile au nevoie de curatare. Fiind foarte voluminoase, este destul de dificil sa le speli si este si mai dificil sa le usuci in asa fel incat sa nu faca nicio cuta. Din fericire, exista solutii foarte eficiente si detergenti profesionali, si exista o serie de sfaturi pe care le poti urma.

Cum cureti perdelele?

Daca vrei o curatare perfecta trebuie sa tii cont de materialul din care este realizata perdeaua si de culoare. Fiecare material se comporta diferit si in general, necesita o perioada diferita de spalare. Spre exemplu, perdelile din voal se spala la 2-3 luni, cele din dantela la 3-4 luni iar cele mai groase la aproximativ 2 luni. In tot intervalul acesta este bine sa fie aspirate saptamanal sau sterse cu un pamatuf.

Atunci cand vine vorba despre spalat, exista o serie de trucuri in functie de material:

Tesaturile naturale. Ase spala cu apa fierbinte, mai ales daca sunt albe. Daca sunt apretate pot fi si calcate cu fierul de calcat. Bumbacul permite spalarea la masina, la programul de lana, insa nu trebuie sa fie stors foarte puternic. Inul, in schimb, trebuie sa fie spalat doar manual, cu apa calduta si sapun. Acesta nu trebuie sa fie stors si nici rasucit dupa spalare.

Sursa poza: clean-line.ro

Tesaturile sintetice. Daca ai perdele din polyester sau din alte materiale sintetice, se pot spala la fel ca si inul, fara a fi stoarse si fara apa fierbinte. Pentru a fi uscate fara cute este suficient sa se puna nestoarse pe o sfoara inalta sau direct la geam.

Pentru perdelele albe, exista o multime de solutii prin care pot fi curatate in asa fel incat sa aiba o culoare perfecta. Poti folosi suc de lamaie, soda de rufe, apa oxigenata, lapte, bicarbonat de sodiu sau chiar si praf de copt pentru a avea o culoare imaculata a perdelelor.

Curatarea perdelelor poate sa fie o provocare serioasa. Tocmai de aceea, daca vrei sa te bucuri din plin de perdelele curate, care sa fie sanatoase pentru toti cei din casa, cel mai bine este sa apelezi din cand in cand la o curatatorie profesionala.

Spread the love

Tags