Legatura-dintre-diabet-si-sanatatea-ochilor.

Cum poate diabetul sa iti afecteze ochii?

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului endocrin si apare atunci cand cantitatea de insulina secretata de organism nu este cea potrivita sau atunci cand celulele periferice nu raspunde actiunii sale (insulina este un hormon care furnizeaza glucoza, adica zahar in sange, catre celulele din corp). Cu alte cuvinte, cand ai diabet, organismul tau fie nu raspunde la insulina, fie nu produce insulina.

Un continut prea mare de glucoza in fluxul sanguin poate duce la deteriorarea vaselor de sange si a nervilor care circula prin tot corpul, inclusiv in ochi.

Oftalmopatia diabetica

 Oftalmopatia diabetica se refera la grupul de afectiuni oculare care pot rezulta din diabet. Acestea includ:

Retinopatia diabetica

Principala cauza de orbire la adultii romani, retinopatia diabetica include hemoragii, microanevrisme, exsudate si edem macular ce survin in decursul unui diabet. Lasata netratata, vederea scade rar si, in cele din urma, se va instala orbirea.

Din fericire, exista tratamente excelente pentru retinopatia diabetica. Cu toate acestea, este important sa faci examinari periodice ale ochilor, astfel incat medicul oftalmolog sa iti poata oferi aceste tratamente de indata ce ai nevoie de ele.

Edemul macular

Macula – centrul retinei care controleaza vederea centrala – se poate umfla din cauza vaselor de sange deteriorate de diabet. Acest lucru poate avea ca rezultat o vedere incetosata sau distorsionata.

Ochi, Uman, Fata, Viziunea, Uite, Persoana, Eyeball

Glaucomul

O forma de glaucom, glaucomul neovascular, este cauzata de diabet. Nivelurile ridicate de zahar pot deteriora vasele de sange ale retinei si pot duce la crearea unor vase de sange noi, anormale. Cand vasele de sange noi cresc pe irisul ochiului (partea colorata a ochiului), poate aparea o crestere a presiunii oculare si glaucom (distrugerea progresiva a fibrelor nervului optic).

Cataracta

Cataracta se poate forma devreme si poate progresa mai repede la persoanele cu diabet zaharat din cauza cresterii nivelului de zahar in sange. Aceasta boala oftalmologica se remarca prin opacifierea cristalinului (pierderea transparentei cristalinului) si, implicit, prin scaderea vederii.

Cum pot fi prevenite bolile oculare cauzate de diabet?

Cel mai bun mod de a preveni problemele oculare legate de diabet este sa iti gestionezi nivelul zaharului din sange, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.

De asemenea, este recomandat sa iti faci periodic un examen oftalmologic. Cu cat identifici problemele mai devreme, cu atat mai usor vei putea preveni bolile oculare din cauza diabetului.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *