Sindromul-Ochiului-Uscat

In ziua de azi, aproape la orice loc de munca folosim calculatorul. Odata cu avansarea tehnologiilor, petrecem din ce in ce mai multe ore in fata monitorului. Beneficiile sunt multe, plecand de la scurtarea timpului necesar finalizarii diferitelor proiecte/job-uri si pana la accesarea atator canale de divertizment online, care ne fac viata mai frumoasa.

Cei ce petrec multe ore pe zi in fata calculatorului au auzit nu o data avertizmentul clasic din partea cunoscutilor: “iti strici ochii daca stai asa mult la calculator”. Ei bine, putini stiu ca una dintre afectiunile oculare de care ne putem imbolnavi de la statul prea mult in fata calculatorului este sindromul ochiului uscat.

Aceasta afectiune oculara se declanseaza in urma privitului indelungat la monitor si nu numai. Includem aici atat monitorul calculatorului cat si televizorul, tableta si telefonul. Atunci cand suntem concentrati pe ceva afisat pe un display de calculator sau televizor, uitam sa mai clipim. O facem inconstient. In cuvinte simple, daca obiceiul face parte din stilul nostru de viata, filmul lacrimar se rupe si se declanseaza sindromul ochiului uscat, o afectiune care se manifesta prin vedere neclara, incetosata; ochi rosii; ochi umflati si mai ales usturime.

Tratamentul clasic este folosirea lubrifiantilor artificiali sub forma de picaturi, care nu este destul de eficient intotdeauna.

Asadar, este important ca, atunci cand ne fortam ochii si ne concentram pe imaginea afisata de un calculator, tableta, telefon sau televizor, sa luam cate o pauza de 10 minute o data la 2 ore, timp in care sa privim pe geam sau oriunde in alta parte la distanta. Este recomandat si controlul periodic la medicul oftalmolog, o data pe an.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *