Ar putea lectinele să explice de ce cei care mănâncă mai multe fasole și cereale integrale au mai puțin cancer?

Lectinele sunt pentru vina pentru marele „incident de fasole albă” din 2006, în ianuarie. Într-o sâmbătă seara, un program TV introdus o nouă metodă de slăbit. Metoda a fost simplă: prăjiți niște fasole albă uscată, crudă, într-o tigaie timp de trei minute, măcinați fasolea într-o pulbere și apoi pulpați-o pe orez. În câteva zile, o mie de persoane s-au îmbolnăvit, unele cu diaree și vărsături atât de severe încât au ajuns în spital. De ce? Otravire cu lectina. Trei minute de căldură uscată nu sunt suficiente pentru a distruge lectinele toxice din fasole. Dacă nu le prefaceți, trebuie a fierbe boabe de rinichi mari timp de o oră întreagă pentru a distruge complet lectinele, deși dacă le înmuiați peste noapte 98% din lectine au dispărut după fierbere timp de doar 15 minute și toate au dispărut cu o jumătate de oră, după cum puteți vedea la 0: 44 în videoclipul meu Lectinele din mâncare sunt bune sau rele pentru tine?. Și, într-adevăr, când cercetătorii testat fasolea albă, au descoperit că prăjirea lor timp de trei minute nu face nimic. Nu e de mirare că oamenii s-au îmbolnăvit. Dar, 95 la sută din lectine au fost inactivate după fierberea lor timp de trei minute și complet inactivate după zece minute de fierbere. Evident, „„ Nu mâncați fasole crudă ”este o avertisment tradițional în ianuarie pentru a preveni problemele intestinale” – și acum știm de ce.

În timp ce conservarea poate fi completă înlătura lectine din majoritatea conservelor de fasole, o anumită activitate reziduală de lectină poate rămâne în conserve rinichi fasole, deși parent nu este suficientă pentru a duce la toxicitate. Și, în mod ironic, „Cum dozele de lectine Mai să fie benefic prin stimularea funcției intestinale, limitarea creșterii tumorii și ameliorarea obezității. ” Ce? Credeam că lectinele sunt toxice.

Atâta timp cât oamenii au speculat lectinele dietetice sunt dăunătoare, alții au făcut-o conjecturat că pot fi protectoare. „Dacă această teorie este corectă, lectinele proprate pe cale orală ar trebui să fie utile în profilaxie [prevention] (și, eventual, tratamentul) cancerului de colon. ” Sau, desigur, ne-am putea mânca doar fasolea.

Interesul pentru pretinsul efect antitumoral al lectinelor din plante a început cu descoperirea în 1963 că lectinele ar putea distinge între celulele canceroase și celulele normale. Cercetători la Spitalul General din Massachusetts găsite o substanță din germenii de grâu – lectina din grâul integral – care s-a periat ca fiind „specifică celulei tumorale”, aglomerând celulele tumorale, în timp ce celulele normale au fost lăsate aproape complet singure. De fapt, este atât de specific încât poți lua un eșantion de scaun de la cineva și, pe baza legării lectinei de celulele mucoasei colonului care se prind în fecale, în mod eficient prezice prezența polipilor și a cancerelor.

Ulterior, a fost descoperit că lectinele nu puteau distinge numai între cele două tipuri de celule, ci și a stinge celulele canceroase, lăsând în mare parte celulele normale în pace. De exemplu, aceeași lectină de fasole albă, așa cum puteți vedea la 2:53 în mine video, a fost găsit aproape complet suprima creșterea celulelor canceroase ale capului și gâtului uman, celulelor canceroase ale ficatului, celulelor canceroase ale sânului și celulelor cancerului de col uterin (cel puțin în cea mai mare parte a drumului), în decurs de aproximativ trei zile – dar asta a fost într-o cutie Petri. Acele studii din placa Petri sunteți în mare măsură baza evidenței activității antitumorale a lectinelor din plante. De unde știm chiar că lectinele dietetice sunt absorbite în corpul nostru?

Cancerul colorectal este un lucru. Faptul că lectinele pot ucide celulele canceroase ale colonului într-o cutie Petri pot fi plicabile, deoarece lectinele pe care le consumăm pot intra în contact direct cu celulele canceroase sau precanceroase din colonul nostru, „oferind un mecanism” prin care consumul de fasole poate ajuta la „prevenirea și tratamentul cancerului colorectal . ” Și mai interesant este potențialul de reabilitare eficientă a celulelor canceroase. „Pierderea diferențierii și invaziei sunteți semnele histologice ale celulelor maligne ”, ceea ce înseamnă că atunci când o celulă normală se transformă într-o celulă canceroasă, tinde să pierde funcția sa specializată. Celulele canceroase ale sânului devin mai puțin asemănătoare sânului, iar celulele cancerului de colon devin mai puțin asemănătoare colonului. Ceea ce au arătat acești cercetători – pentru prima dată – este că lectina din fasolea fava ar putea prelua celulele canceroase ale colonului și le-ar putea transforma din nou în aspectul celulelor normale. După cum puteți vedea la 4:13 în video, înainte de expunerea la lectine de fasole fava, celulele canceroase erau creştere în aglomerări amorfe. Dar, după expunerea la lectine de fasole fava timp de două săptămâni, aceleași celule canceroase au început să se întoarcă la structuri glandulare în creștere, cum ar fi problema normală a colonului. Prin urmare, lectinele dietetice sau punerea lor într-o pastilă „pot încetini progresia cancerului de colon”, ajutând potențial să explice de ce consumul dietetic de fasole, mazăre despărțită, naut și pere de linte reduce riscul de cancer colorectal bazat pe 14 studii care au implicat aproape două milioane de participanți. Bine, dar despre cancerele din afara tractului digestiv?

„Deși alimentele care conțin lectină”, cum ar fi fasolea și cerealele integrale, „sunt frecvent consumate gătite sau prelucrate în alt mod, este posibil ca aceste tratamente să nu fie întotdeauna inactivează lectinele … De exemplu, lectinele au fost detectate în arahide prăjite … ” Alunele sunt leguminoase și nu avem tendința să le consumăm fierte, ci doar prăjite sau chiar crude. Suntem capabili să absorbim lectinele în sistemul nostru? Da. După cum puteți vedea la 5:12 în video, într-o oră de la consumul de arahide crude sau prăjite, puteți detecta lectina de arahide în fluxul sanguin al majorității oamenilor. La fel și cu roșiile. O parte din lectina netoxică din roșii face în jos în intestin și în sângele nostru. Aglutinina din germeni de grâu, lectina din grâu cunoscută sub numele de WGA, nu pare face însă în fluxul nostru sanguin, chiar și după părinți mâncând cantitatea echivalentă de germeni de grâu în peste 80 de felii de pâine. Și, dacă ați mâncat ceva de genul paste, fierberea în procesul de gătit ar putea șterge oricum lectina.

În ceea ce privește fitochimicalele în lupta împotriva cancerului, lectinele sunt capabile să „a rezista digestia având ca rezultat o biodisponibilitate ridicată, permițând potențial „mecanismelor celulare ale gazdei să utilizeze întregul potențial al … beneficiilor dramatice anti-cancer” pe care le oferă lectinele. Dar aceste beneficii dramatice nu au fost încă demonstrate la oameni. Știm, totuși, că studiile populației spectacol „Faptul că consumul unei diete pe bază de plante este puternic asociat cu un risc redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer”. Oamenii care mănâncă o dietă pe bază de plante ar putea consuma doar mai puține substanțe cancerigene, dar plantele au toate acele componente active care par să protejeze împotriva „inițierii, promovării sau progresiei” cancerului. Deci, poate lectinele sunt unul dintre acești compuși de protecție. Cunoaștem oameni care mânca mai multe fasole și cereale integrale tind să aibă mai puțin cancer în general, dar nu suntem siguri exact de ce. Acum, ai putea spune: „Cui îi pasă de ce?” Ei bine, Big Pharma grijile. Nu poți câștiga atât de mulți bani pe alimente sănătoase pe cât poți cu „medicamentele pe bază de lectină”.

Vrei să afli mai multe despre lectine? Vezi videoclipurile mele Paradoxul plantei Dr. Gundry este greșit și Cum să evitați otrăvirea cu lectină.


Lectinele îmi amintesc de povestea despre fitați. Alte componente ale fasolei și cerealelor integrale, fitații au fost considerate la început dăunătoare, dar, mai recent, ies la iveală dovezi care sugerează că opusul ar putea fi adevărat. Verifică Fitați pentru reabilitarea celulelor canceroase și Fitați pentru prevenirea osteoporozei.

Ce altceva poate explica efectul protector al fasolii? Vezi, de exemplu, Disbioză intestinală: înfometarea sinelui nostru microbian. Soia poate fi deosebit de protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer, după cum puteți vedea în Genele și soia cancerului de sân BRCA.

În sănătate,

Michael Greger, MD

PS: Dacă nu ați făcut-o încă, vă puteți abona la videoclipurile mele gratuite Aici și urmăriți prezentările mele live:

  • 2019: Pierderea în greutate bazată pe dovezi
  • 2016: Cum să nu mori: rolul dietei în prevenirea, arestarea și inversarea primilor 15 ucigași
  • 2015: Alimentele ca medicamente: prevenirea și tratarea celor mai temute boli cu dietă
  • 2014: De la tabel la capabil: Combaterea bolilor invalidante cu alimente
  • 2013: Mai mult decât o zi pe zi
  • 2012: Dezrădăcinarea principalelor cauze ale morții

Spread the love