Te gandesti sa incerci lentilele de contact? Cu atat de multe optiuni disponibile pe piata in ziua de azi, aproape oricine poate purta lentile de contact, fie ca vrea sa o faca pentru a vedea mai bine sau, pur si simplu, pentru a-si schimba culoarea ochilor. Unii oameni considera ca purtarea lentilelor de contact le imbunatateste stilul de viata, in timp ce altii considera ca, de fapt, acestea sunt inconfortabile. Asadar, in timp ce purtarea lentilelor de contact este o optiune excelenta pentru unii oameni, este posibil sa nu functioneze pentru altii.

Ce sunt lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt niste dispozitive protetice oculare, practic niste lentile subtiri de plastic care se aplica direct pe ochi pentru a corecta anumite probleme de vedere. Milioane de oameni din intreaga lume se bucura de beneficiile lentilelor de contact, in special cei care au un stil de viata activ si care doresc sa aiba o vedere clara, fara a fi nevoiti sa poarte ochelari. Acestea pot fi purtate atat pentru a corecta vederea, cat si din motive cosmetice sau terapeutice.

Tipuri de lentile de contact

In functie de materialul din care sunt facute, exista trei tipuri principale de lentile de contact:

1. Lentile moi (soft). Acestea pot fi de unica folosinta (se pot purta maximum 12 ore), zilnice (saptamanale sau lunare – trebuie scoase in fiecare seara si dezinfectate inainte de a fi purtate din nou) si pentru purtare extinsa (pot fi purtate peste noapte, pana la finalul perioadei de purtare – ar trebui, totusi, sa fie scoase inainte de culcare).

2. Lentile hibride. Acestea au partea centrala rigida, iar partea periferica moale.

3. Lentile dure, gaz-permeabile (RGP). Sunt lentile rigide, care pot fi purtate doar 8-10 ore pe zi.

Environments | AOA

Lentilele de contact se clasifica, de asemenea, in functie de scopul purtarii:

  • Lentile pentru corectarea viciilor de refractie (sunt folosite pentru a inlocui ochelarii de vedere).
  • Lentile pentru ochi uscat. Se folosesc pentru a diminua riscul de aparitie a simptomelor ochiului uscat.
  • Lentile colorate. Acestea schimba culoarea irisului si pot fi purtate maximum 12 ore pe zi.
  • Lentile prostetice. Se folosesc in scop medical, pentru acei ochi care au fost afectati de un anumit traumatism / boala.
  • Lentile terapeutice. Sunt folosite ca pansament de contact si pot fi purtate mai multe zile la rand.
  • Lentile pentru ortokeratologie. Acestea au scopul de a incetini sau opri progresia miopiei la copii si se recomanda a fi purtate in jur de 8 ore pe noapte.
Spread the love

Tags