Escarele sau ulcerele de presiune, sunt leziun profunde ale tesuturilor care apar din cauza lipsei de irigare și a compresiunii indelungate intre os și un plan dur. Acestea apar cel mai adesea la persoanele imobilizate la pat iar un tratament escare este destul de complex si costisitor. Tocmai de aceea, cea mai buna solutie este prevenirea acestor probleme prin saltele antiescare si prin respectarea anumitor reguli. Nu vom vorbi despre reguli si despre tratament insa, ci vom incerca sa analizam cauzele care duc la aparitia escarelor si despre cele mai intalnite regiuni unde apar acestea.

De ce apar escarele?

1. Din cauza presiunii constante asupra tesuturilor. Presiunea duce la ischemie prelungita data de lipsa unui aport sanguin la nivel capilar. Intr-un final, ischemia duce la ulceratie si necroza.

2. Din cauza imobilizarii. Cel mai adesea, escarele apar din cauza imobilizarii la pat sau in scaun cu rotile. In functie de modul de imobilizare, exista risc de aparitie a escarelor in diverse locuri ale corpului.

3. Din cauza frecarii intre planul patului, cearceafuri si tegumentele pacientului. Nu doar frecarea contribuie la aparitia escarelor, ci si perspiratia cutanata care duce la aparitia unui mediu umed, ideal pentru dezvoltarea leziunilor.

Care sunt regiunile cu risc crescut de aparitie a escarelor?

De regula, regiunile sunt aceleasi in functie de pzitia in care este fixat pacientul. Pentru decubitul dorsal escarele apar in zona omoplatilor, regiunea fesiera, coate, calcaie sau regiunea sacrala, pentru decubitul lateral in regiunea temporala, la umeri sau la genuchi, in decubitul ventral apar la stern, genunchi sau regiunea claviculara iar in pozitia sezand apar la regiunea ischiatica.

Persoanele in varsta pot sa dezvolte escare si in zona calcaielor.

Care sunt semnele care prevestesc aparitia unei escare?

In general, escarele apar treptat, dand semne cat se poate de clare. Un prim semn este inrosirea sau chiar invinatirea pielii, zona fiind foarte dureroasa la atingere. Ulterior, pielea incepe sa se deterioreze pana apar ranile deschise.

In momentul in care apar semnele aparitiei unei escare este bine sa se ia atitudine:

  • Sa se schimbe pozitia pacientului cat mai des;
  • Sa se pastreze o igiena corporala cat mai buna;
  • Sa se evite caldura excesiva si umezeala;
  • Sa se foloseasca produse antiescare cat mai bune, cum ar fi saltelele antiescare.
Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *