varza-murata

Imediat după Sfântul Dumitru, când cade bruma, gospodinele pun varza la murat, o bună metodă de păstrare a acestei legume găsită din abundenţă toamna.

Timp de secole, varza murată s-a aflat pe mesele celor mai puţin avuţi pe timp de iarnă.

Ea poate fi denumită pe bună dreptate un aliment-minune datorită conţinutului crescut de enzime şi vitamina C.

După cum spun istoricii, varza murată a avut meritul de a face posibile călătoriile capitanului Cook, acesta introducând-o în meniul marinarilor pentru a rezista în lungile călătorii către Orientul Îndepărtat şi Americi. În aceeaşi vreme (sec. XVII-XVIII), membrii echipajelor vaselor rivale mureau de scorbut. Scorbutul reprezintă afecţiunea determinată de nivelul scăzut de vitamina C (acid ascorbic) în organismul uman.

vitamina-c-varza-murata

De asemenea, construirea Marelui Zid Chinezesc a fost posibilă tot cu ajutorul verzei murate, care reprezenta un aliment de bază în hrana sclavilor.

Varza murată este un adevarat depozit de vitamine, săruri minerale şi oligoelemente. Pe lângă vitamina C (100 g de varză murată oferind un sfert din necesarul zilnic recomandat), aceasta mai conţine acid folic, calciu, potasiu, magneziu, precum şi vitaminele din grupul B.

Ar fi de menţionat constatarea că o prelucrare termică moderată chiar favorizează creşterea conţinutului de vitamina C în cazul verzei murate.

Datorită rolului antioxidant al vitaminei C, varza murată este un aliment important în prevenirea cancerului şi întărirea sistemului imunitar.

Acidul lactic care se formează în varză în timpul procesului de fermentare are un efect de curăţare a tractului digestiv, permiţând multiplicarea bacteriilor benefice din intestine şi distrugându-le pe cele dăunătoare. Unii dieteticienii consideră că varza murată e chiar mai folositoare decât cea crudă, datorită faptului că bacilii acidolactici produşi prin fermentare o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 şi B12.

Consumată în mod curent, varza murată este utilă în ameliorarea anemiei, indigestiei, ulcerului gastric, artritelor, răcelilor şi afecţiunilor pielii. De asemenea, este alimentul care înlătură oboseala şi ajută în lupta cu îmbătrânirea.

În cazul astmului bronşic, se recomandă cure periodice de varză murată în combinaţie cu ceapă şi usturoi. Pentru acnee sunt utile aplicaţiile cu frunze de varză pe zonele afectate timp de 20 minute. Pentru parodontoză, mestecă de câteva ori pe zi câte 3-4 linguri de varză murată tocată mărunt, iar apoi clăteşte gura cu zeamă de varză încălzită. În cazul rănilor, arsurilor sau inflamaţiilor, zdrobeşte o foaie de varză şi pune-o între două straturi de tifon apoi aplică pe locul afectat. Schimbă acest bandaj de câteva ori pe zi.

Nu uita, varza muratâ e o adevărata minune, dar ea trebuie consumată cu moderaţie de către hipertensivi sau în cazul unor afecţiuni cardiace grave.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *