Candida

Candida auris este un tip de ciupercă care poate provoca boli grave, mai ales la persoanele care sunt spitalizate. De multe ori nu răspunde bine la medicamentele antifungice obișnuite, îngreunând tratamentul.

Ce este Candida auris

Candida auris este un tip de ciupercă. Este una dintre puținele tulpini de Candida care pot afecta oamenii, iar infecțiile pot fi grave sau fatale.

Unele tulpini de Candida auris (C. auris) au dezvoltat rezistență la tratamente multiple, făcându-le o amenințare semnificativă pentru sănătate. Focarele de tulpini rezistente tind să apară cel mai adesea în spitale și în alte zone de îngrijire a sănătății.

Simptomele unei infecții cu Candida auris nu sunt întotdeauna ușor de identificat, iar un test de laborator este singurul mod garantat de a diagnostica problema.

Diagnosticul candida auris

Obținerea unui diagnostic precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor de la Candida auris. Candida auris este unul dintre tipurile rare de ciuperci Candida transmise oamenilor.

Cercetătorii au descoperit Candida auris în Japonia în 2009, când au izolat-o de un canal auditiv infectat. Numele auris provine din cuvântul latin folosit pentru ureche. Cu toate acestea, acest nume este un pic înșelător, deoarece infecția poate apărea în multe locuri ale corpului.

De atunci, cercetătorii din multe țări, inclusiv din Statele Unite, au studiat aceste ciuperci.

Cine este predispus la infecție?

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) au descoperit că persoanele care au deja probleme medicale sau care necesită vizite frecvente sau prelungite la spitale sau alte instituții de îngrijire a sănătății sunt cele mai susceptibile de a contracta Candida auris.

Cei cu sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei afecțiuni de bază, fie a tratamentelor medicale, sunt, de asemenea, mai susceptibili de a contracta Candida auris. Persoanele supuse procedurilor sau tratamentelor pot prezenta, de asemenea, un risc mai mare. Printre factorii de risc se numără:

• antibiotice
• tuburi respiratorii
• catetere în vezică sau venă
• sonde de alimentare

În plus, autorii unui studiu din 2017 au observat că majoritatea persoanelor cu Candida auris invazivă au primit agenți antimicrobieni cu spectru larg înainte de a contracta infecția.

Acest lucru nu înseamnă că agenții antimicrobieni provoacă infecția, ci că pot ucide alți microbi concurenți din corp și permit Candida auris să se apuce. Oamenii sănătoși nu au de obicei infecții cu Candida auris.

Simptomele candidei auris

Medicii consideră adesea simptomele unei infecții cu Candida auris dificil de identificat, deoarece apar de obicei la persoanele care au deja alte afecțiuni. Simptomele infecției pot varia în funcție de localizarea Candidei auris în organism. Se poate dezvolta într-o varietate de locuri, inclusiv în răni deschise, în sânge sau în ureche.

Simptomele obișnuite includ febră și frisoane care nu dispar chiar și după ce o persoană ia antibiotice pentru o infecție bacteriană suspectată. Singura modalitate garantată de a diagnostica Candida auris este efectuarea unui test de laborator specific pentru a identifica ciuperca.

Diagnosticul precoce este vital. Infecțiile cu Candida auris care se răspândesc în tot corpul sau în sânge pot provoca simptome severe și pot pune viața în pericol.

Cum se răspândește Candida auris

Candida auris se răspândește în mod obișnuit la spitale și alte instituții medicale prin contactul cu suprafețe sau echipamente contaminate.

Cu toate acestea, poate fi răspândit și de la persoană la persoană. Persoanele cu Candida pot trece ciuperca prin celulele pielii. Pentru a limita răspândirea Candida auris, curățarea, igiena și dezinfecția sunt cruciale. Cu toate acestea, cercetările în curs continuă să studieze exact cum și de ce se răspândește Candida auris.

Tratamentul candida auris

Deși unele infecții cu Candida auris sunt grave, cele mai multe sunt tratabile. De obicei, tratamentul începe cu medicamente antifungice numite echinocandine.

Cu toate acestea, unele tulpini de Candida auris au devenit rezistente la una sau chiar la toate clasele de medicamente antifungice menite să le omoare. Acest lucru face ca tratamentul să fie dificil.

Tulpinile care devin rezistente la tratament pot duce la infecții mai grave. În aceste cazuri, medicii recomandă de obicei o combinație de medicamente antifungice, administrate în doze foarte mari, pentru a elimina infecția.

Medicii vor trebui să discute cu pacientul toate opțiunile lor și posibilele rezultate.

Cum începe o epidemie de Candida auris?

În 2019, cercetătorii au observat că epidemiile de Candida auris au apărut pe trei continente diferite în același timp și că fiecare tulpină avea un cod genetic diferit.

Infecțiile cu Candida auris au apărut în 30 de țări, inclusiv în Statele Unite. În timp ce alți germeni infecțioși pot provoca epidemii care încep într-o regiune a lumii și se răspândesc de acolo, Candida auris este diferită.

Experții nu știu de ce infecțiile par să se întâmple în același timp. Unele teorii susțin că factori de mediu precum schimbările climatice ar fi putut juca un rol. De asemenea, ei cred că ciupercile, în general, ar fi putut dezvolta imunitate la medicamentele menite să le trateze.

Este important de reținut că Candida auris nu are, în general, un impact asupra persoanelor care nu au probleme de sănătate. Călătorirea în alte țări sau intrarea în contact cu o persoană dragă cu Candida auris nu ar trebui să crească riscul pentru o persoană altfel sănătoasă.

Cu toate acestea, o igienă bună este esențială pentru a preveni răspândirea infecției la alte persoane vulnerabile.

Diagnosticarea infecțiilor cu Candida auris necesită echipamente de laborator și teste specifice. Multe facilități nu au acces la aceste instrumente, care pot denatura diagnosticul și pot crește riscul răspândirii infecției.

CDC recomandă proceduri de contact sigure, atâta timp cât Candida rămâne în corpul unei persoane. Acest lucru este destul de dificil, deoarece unele dovezi sugerează că Candida poate coloniza o persoană timp de câteva luni.

Deși există riscul unui focar de Candida în unitățile de îngrijire medicală, există multe modalități prin care unitățile de îngrijire medicală pot funcționa pentru a preveni răspândirea Candidei auris.

Practicile sigure pentru a preveni răspândirea și epidemia includ:

• screeningul pacientului pentru identificarea riscurilor
• limitați numărul de persoane care lucrează cu pacienți cu Candida auris
• țineți pacienții în secții individuale sau departe de alți pacienți sănătoși
• spălarea regulată a mâinilor
• utilizarea dezinfectanților din spitale
• comunicarea cu alte unități de sănătate în care pacientul merge pentru a monitoriza starea persoanei

Tine minte!

– Candida auris este un tip de ciupercă care poate fi transmisă oamenilor.

– Infecțiile apar de obicei la persoanele cu sistem imunitar slăbit, care iau antibiotice puternice sau care merg în mod regulat sau pentru perioade lungi de timp la spital sau la alte instituții medicale. Oamenii sănătoși nu sunt susceptibili la infecție. Unitățile de îngrijire trebuie să acționeze rapid pentru a examina și testa pacienții pentru Candida auris, astfel încât tratamentul să poată începe imediat.

– Infecțiile cu Candida auris pot fi grave și pot pune viața în pericol, făcând tratamentul și prevenirea esențiale.

Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/candida-auris#summary
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/candida-auris?ecd=soc_fb_210623_cons_ref_candidaauris&linkId=100000051186150

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *