Implanturile dentare exista de ceva timp. De fapt, Ingvar Branemark, un chirurg ortoped suedez a inventat pentru prima data implantul dentar in 1952. Branemark a continuat sa studieze si sa imbunatateasca descoperirea sa pana in 1982 cand au fost prezentate la Conferinta de la Toronto. Munca lui Branemark, succesul clinic al implanturilor dar si conceptul de osteointegrare au fost senzationale. Totusi cercetarile care au continuat timp de peste 40 de ani au adus o imbunatatire semnificativa in domeniul stomatologiei.
Din moment ce implanturile iti dau senzatia unei danturi naturale, acest lucru te face sa ai incredere in tine. Multi oameni care au spatii goale in dentitia lor din cauza pierderii dintilor, acum pot zambi cu incredere dupa o operatie de implant.
Pe langa partea estetica, te ajuta la vorbire si la masticatie odata ce aceste implanturi sunt fixate in gingie cu bonturi protetice de titan. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru pierderea unui implant asa cum se poate intampla cu protezele dentare spre exemplu. Pentru ca nu sunt prinsi de ceilalti dinti, implanturile ajuta in general la sanatatea orala.
Sunt si alternative la implanturi cum ar fi mini-implanturile, proteze dentare sau coroane dentare. In calitate de pacient, pot afirma ca este bine sa analizezi avantajele si dezavantajele fiecarei solutii si sa iei cea mai buna si potrivita decizie, in functie de stilul de viata sau preferinte.
Sunt implanturile dentare permanente?
Cat timp tine un implant dentar? Cred ca ai auzit de varianta de peste 25 de ani, atat timp cat ingrijirea este una corecta. Ca implanturile sa tina cat mai mult, acest lucru tine de o serie de factori, cum ar fi:
Cat de corecta este igiena orala, cum este periatul si spalatul zilnic pe dinti sau vizita la dentist o data la sase luni.
Evita sa mesteci sau sa musti alimente sau chiar lucruri tari, cum este un pix sau creion sau chiar sa deschizi cu dintii ceva.
Cat de indemanat este chirurgul la plasarea implantului. Expertii stiu cum sa evalueze progresul unei osteointegrari sau daca organismul, spre exemplu a acceptat implantul.
Stilul de viata si starea generala de sanatate
Cat timp tine un implant daca am nevoie de o operatie de aditie osoasa?
Mai putin de 10% dintre pacientii care au nevoie de implanturi dentare necesita o aditie minima osoasa pentru a creste rezistenta si densitatea mandibulei. Pierderea densitatii osoase este cauzata de obicei de o trauma, infectii, anumite boli sau pierderea dintilor. O operatie de aditie osoasa este metoda ideala pentru restaurarea densitatii osoase a mandibulei sau maxilarului, pentru a te bucura de un implant dentar permanent.
Sunt patru tipuri de aditie osoasa pentru implanturile dentare:
Autogrefa (os propriu): este cea mai cunoscuta tehnica si implica prelevarea unor cantitati mici de os, de obicei din sold, unde acesta are o densitate mare.
Alogrefa (os de la un donator): in loc sa folosesti propriul material osos, alogrefa se face cu materialul osos de la donatori.
Xenogrefa (os animal): aceasta tehnica nu foloseste material uman ci unul animal – de obicei bovin. Este total compatibil cu compozitia ta osoasa sau anatomica.
Grefa aloplastica (os sintetic): tehnica este una care foloseste os sintetic.
Cum stiu ca trebuie sa inlocuiesc un implant?
Cel mai probabil nu este nevoie de inlocuire atat timp cat nu se misca, nu se infecteaza locul sau nu este deteriorat in nici un fel. Pentru o ingrijire optima, cea mai potrivita este vizita la stomatolog o data la sase luni pentru un control de rutina si pentru a te asigura ca totul este in regula cu implantul.
Potrivit Asociatiei Americane a Chirurgilor Oro-Maxilo Faciali (AACOMF), implanturile dentare au o rata de succes de 95 %, dar depinde de localizarea lor in gura, de stilul tau de viata, precum si de starea de sanatate.
Din moment ce este introdus in gingie si os, unele persoane cu sunt diabeticii sau fumatorii, s-ar putea sa nu fie compatibili cu operatia pentru un implant. Inainte de recomandarea unuia sau mai multor implanturi, chirurgul va examina dintii, mandibula si gingia si te va informa daca indeplinesti conditiile unei operatii.
Cum stiu ca este nevoie de control pentru implant?
Dentistul tau trebuie sa examineze operatia de implant pentru a vedea daca sunt complicatii sau procedura a esuat. Desi este neobisnuit, un control profesional te poate linisti.
Complicatii
Desi complicatiile sunt rare si se rezolva usor, se pot intampla. Chiar si cu o rata mare de succes, complicatiile operatiilor pentru implanturi includ:
Infectie in zona implantului; implant care se misca sau unul care chiar cade.
Afectarea unui tesut sau nerv care poate cauza amortire, durere sau furnicaturi ale gingiei, barbiei, buzelor sau dintilor naturali.
Presiune in zona implantului care poate cauza caderea lui.
Probleme sinusale, cauzate de atingerea cavitatii sinusale, daca implanturile sunt localizate pe maxilar.
Peri-implantita, o inflamatie a osului si gingiei din jurul implantului, cauzata de o infectie bacteriana sau de o muscatura excesiva si care poate duce la pierderea implantului.
Este important sa respecti conditiile de ingrijire si de igiena orala acasa, precum si recomandarile medicului pentru a evita asemenea situatii.
In timpul unei operatii de implantologie medicul examineaza zona si foloseste instrumente speciale pentru a elimina orice rest care s-a acumulat langa implant. Trebuie sa ajusteze inclusiv muscatura daca este necesar, pentru a evita o muscatura gresita care poate periclita operatia.
Poate dura cateva luni pentru intreg procesul de vindecare al operatiei, deoarece implica vindecarea osului din jurul implantului. Perioada poate fi mai lunga daca este vreo infectie la radacina dintelui sau daca ai avut nevoie de o aditie de os.
Esuarea unei operatii de implant
Desi implantul este din titan exista posibilitatea sa se rupa sau sa se indoaie. Datorita evolutiei din zilele noastre precum si designului si materialelor de calitate acest lucru nu se mai intampla atat de des cum se intampla acum cativa ani. Daca insa implantul este supus unor forte externe cum sunt scarsnitul din dinti sau o lovitura in fata, el se poate fisura sau rupe.
In cele mai multe cazuri daca implantul cade, cel mai probabil il poti salva mergand urgent la medic.
Dentistul iti poate reconstrui tesutul gingival si osos din jurul implantului. In general, este bine ca implantul sa fie scos pentru a permite zonei respective sa se vindece. Apoi dentistul face o noua operatie daca locul permite. E posibil sa fie nevoie de o aditie de os, care poate functiona ca o fundatie si creste rata de succes a operatiei.
Daca implantul cade din nou, ar putea indica o alergie sau densitatea osului nu este cea corecta, dar, din nou, asta ar fi ceva neobisnuit.
Alternative la implant
Desi implanturile sunt solutia cea mai buna si cea mai durabila pentru dintii pierduti, sunt si alte optiuni pe care sa le iei in considerare:
Mini-implanturile:
Mini-implanturile sunt o alta varianta de inlocuire a dintilor. Sunt jumatate din marimea unui implant obisnuit. Acestea sunt mai usor de folosit si costa mai putin. Procedura este una mai rapida si mai usoara. Daca doresti sa inlocuiesti dintii lipsa din cauza cariilor, deteriorarii sau varstei, mini-implanturile reprezinta o solutie ideala. Acestea sunt o solutie permanenta de inlocuire a dintilor, dar sunt mai mici ca marime, asa ca dentistul trebuie sa faca gauri mai mici pentru a le plasa in maxilar. Discomfortul si recuperarea sunt minime, iar rezultatul este unul permanent, la fel ca si la implanturile obisnuite. Dupa procedura de mini-implant, aproape imediat poti sa te intorci la o igiena dentara de rutina.
Implanturile flexibile:
Acestea pot fi scoase si puse cand doresti. Beneficiile sunt:
- Igiena dentara poate fi facuta mult mai usor
- Sunt mai accesibile decat implanturile obisnuite
- Sunt o solutie mai buna pentru cei cu probleme gingivale sau cu o densitate osoasa slaba
Alte alternative la implant
Sunt si alte alternative la inlocuirea dintilor pierduti care nu implica implanturi, cum ar fi, coroanele dentare sau diferite tipuri de proteze dentare.
O coroana dentara pentru restaurarea unui dinte este o alternativa obisnuita la un implant. Daca, compari cu un implant insa, sunt cateva dezavantaje. Dentistul trebuie sa sacrifice dintii vecini pentru a ajusta si a face o punte care sa sustina coroana. Dintele de sub coroana se poate deteriora in timp si acest lucru poate influenta felul in care arati sau zambesti. Aceasta alegere nu dureaza atat cat un implant si necesita schimbare si ingrijire periodica. Cu o ingrijire corecta si controale regulate la medic, lucrarea dentara poate dura mai mult de zece ani.
Resin-Bonded Bridge aceasta tehnica este ideala pentru dintii frontali care nu sunt folositi la muscatura sau la mestecat precum dintii din spate. Se face o punte cu dintii vecini sanatosi si se ataseaza coroana. In orice caz, nu necesita, sacrificarea dintilor vecini. Functioneaza si arata mai bine decat o proteza, dar nu este la fel de puternica precum o lucrare dentara fixa si nu tine atat timp cat un implant. In medie, aceasta tine cam de la sapte pana la zece ani, in functie de marime, conditii si rezistenta dintilor care o sustin.
Proteza mobila partiala este creata pentru a inlocui mai multi dinti, osul si gingia. Nu sunt atat de rezistente si stabile precum implanturile si nici comfortabile. Poti purta proteza fara probleme cand vorbesti sau mananci. Aceste proteze sunt de obicei mai accesibile decat implanturile, dar nu arata asa natural. Trebuiesc inlocuite de obicei la 15 ani.
Proteza totala dentara este o solutie ideala daca iti lipsesc toti dintii fie mandibulari sau maxilari. Protezele dentare totale sunt fixate pe gingie cu un adeziv special sau printr-un control muscular. Ele inlocuiesc gingia, dintii si osul, la fel ca si protezele dentare partiale. Multi oameni poarta proteze dentare totale si pot trai cu incredere fara ca cineva macar sa observe. In mod normal, protezele totale trebuiesc ajustate sau inlocuite cam o data la cinci, sase ani.
Refa-ti zambetul cu ajutorul implanturilor dentare.
Alegerea oricarei solutii prezentate mai sus este o decizie foarte importanta
Implanturile dentare sunt create sa tina mult timp – mai mult de 25 de ani – si sunt o solutie pe termen lung pentru inlocuirea dintilor.
Alterantivele tin cam intre 5 si 15 ani.
Indiferent ce alternativa alegi este important sa te consulti cu un medic pentru a vedea ce ti se potriveste cel mai bine
Cu toate ca trebuie sa te vezi de cateva ori cu medicul pentru ajustarea implantului, odata ce sunt fixati, reprezinta o solutie pe termen lung.