Escara este o rana extrem de neplacuta, care prezinta risc de infectie si chiar deces, atunci cand nu este ingrijita asa cum trebuie. Odata aparuta, escara trebuie sa fie tratata cu ajutorul unui medic specializat iar tratamentul este de foarte lunga durata (poate sa ajunga la 210 zile).

Pentru a evita un tratament costisitor, cel mai bine este sa se previna aparitia escarelor sau sa se trateze imediat ce au aparut. Pentru asta, este bine sa fie urmate o serie de sfaturi utile.

Imagini pentru escara

Care sunt persoanele care prezinta cel mai mare risc de aparitie a escarelor?

Cei care prezinta un risc crescut de aparitie a escarelor sunt cei care sunt imobilizati la pat, deoarece escara este o leziune aparuta din cauza comprimarii tesuturilor moi intre o proeminenta osoasa si un plan extern dur, precum o saltea sau un scaun cu rotile. Din fericire, preventia escarelor este mult mai simpla decat era odinioara, iar cei care ingrijesc bolnavi imobilizati trebuie sa stie cateva lucruri.

Sfaturi utile pentru preventie si ingrijire

1. Mobilizarea. Persoanele cu risc de aparitie a escarelor trebue sa fie repozitionate o data la 1, 2 ore, in asa fel incat sa fie prevenita afectarea circulatiei in zonele cu presiune;

2. Asternuturile. Fiecare detaliu conteaza, iar atunci cand vine vorba despre asternuturi, acestea trebuie sa se aseze in asa fel incat sa nu formeze cute. Sunt cateva zone cu risc crescut, cum ar fi zona sacrala, fesele sau omoplatii, coatele si genunchii.

3. Igiena. Igiena este deosebit de importanta. Toaletarea pacientului este bine sa fie facuta de mai multe ori pe zi, in conditiile in care umiditatea excesiva poate sa favorizeze aparitia escarelor.Pentru o igiena perfecta se folosesc sapunuri cu PH neutru si se evita frecarea insistenta.

4. Alimentatia. Este un alt lucru foarte important. Un pacient cu risc de aparitie a escarelor trebuie sa aiba o alimentatie cat se poate de sanatoasa, in care proteinele si lichidele sa predomine. Deshidratarea este una dintre cele mai mari probleme ale pacientilor cu escare, putand sa faciliteze aparitia leziunilor. Tocmai de aceea, este bine sa fie prevenita.

5. Inspectia zonelor. Nu in ultimul rand, trebuie sa fie inspectate frecvent zonele care prezinta risc de aparitie a acestor rani. Inrosirea pielii, formarea de vezicule sau aparitia unor zone inchise la culoare pot sa insemne inceputul formarii unei rani, ceea ce necesita ingrijire sporita.

In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe produse destinate ingrijirii escarelor sau preventiei, cum ar fi saltelele antiescare, pernele antiescare, pansamentele si diverse solutii de curatare. Tocmai de aceea, misiunea ingrijitorilor este din ce in ce mai simpla, atata vreme cat se informeaza foarte bine.

Spread the love

Tags