Senzația unui nod în gât nu este neobișnuită. Mulți oameni experimentează această senzație nedureroasă cel puțin o dată în viață. Poate fi simțită fără ca aceasta să existe și se numește senzația unui glob sau a unui glob faringian.

Distincția dintre un nod în gât și alte probleme este dată de impactul asupra înghițirii. Dacă aveți probleme la înghițire, motivul poate fi mai grav. Dacă aveți o bucată în gât fără dificultăți la înghițire, este o senzație de balon.

Aflați ce cauzează o durere în gât și ce puteți face pentru a o îmbunătăți.

Cauzele unui nod în gât

Cercetătorii nu sunt tocmai siguri de ce cauzează un nod în gât. Acest fenomen poate afecta persoanele de toate vârstele și sexele și poate apărea de mai multe ori pe parcursul vieții unei persoane. Condițiile sau problemele asociate cu această senzație includ:

1. Tensiunea musculară

Atunci când nu este utilizat pentru înghițire sau vorbire, mușchii gâtului sunt de obicei relaxați. Cu toate acestea, dacă nu vă relaxați corect, este posibil să simțiți o tensiune, care se poate manifesta ca o bucată în gât.

2. Lipsa coordonării musculare

Mușchii gâtului sunt programați să se relaxeze și să se contracte sincron. Această acțiune permite mâncării să fie înghițite corect. Cu toate acestea, dacă mușchii își pierd simțul coordonării, este posibil să experimentați o senzație de tensiune musculară atunci când nu ar trebui. Este posibil să o observați cel mai ușor atunci când încercați să înghițiți saliva, dacă nu puteți înghiți normal.

3. Boala de reflux gastroesofagian

Acidul stomacal care ajunge la esofag poate provoca o senzație de tensiune musculară care poate arăta ca o bucată sau blocaj în gât.

4. Excesul de mucus

Excesul de mucus din nas și sinusuri se poate acumula și în gât, ceea ce poate face ca gâtul să se simtă nodulos sau blocat.

5. Anumite reacții emoționale

Stresul, durerea sau anxietatea sunt sentimente intense care pot declanșa o bucată în gât. La fel se poate întâmpla și atunci când ești extrem de obosit.

Când să mergi la doctor?

Este important să ne amintim că senzația balonului nu este periculoasă și nu provoacă complicații. Prin urmare, nu este nevoie să mergeți la medic dacă aveți o bucată în gât. Cu toate acestea, senzația poate fi confundată cu alte tulburări care necesită asistență medicală. Deci, dacă senzația nu dispare în câteva zile sau dacă apar alte simptome, este recomandat să mergeți la medic. De exemplu, dificultatea de a înghiți poate semnala o problemă mai gravă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda o consultație ORL.

Care sunt complicațiile asociate cu o durere în gât?

După cum am menționat, senzația de balon este benignă, ceea ce înseamnă că nu este o boală gravă și nu va oferi alte complicații. Cu toate acestea, unele condiții pot avea un nod în gât. Cu alte cuvinte, primele simptome ale unei boli pot apărea ca o senzație de balonare, dar mai târziu vor apărea alte semne.

Aveți grijă la orice simptome suplimentare dacă aveți în mod repetat o bucată în gât. În majoritatea cazurilor, senzația de balon nu semnalează nimic grav, dar este bine să fii atent la alte simptome care apar în același timp sau la scurt timp după aceea. Simptomele care pot apărea cu un nod în gât includ durere, dificultăți la înghițire, sufocare, un nod sau nodul care poate fi simțit la atingere, febră, scădere în greutate și slăbiciune musculară.

Forme de tratament

Senzația balonului nu necesită tratament, mai ales că specialiștii nu cunosc cauzele exacte și senzația de obicei dispare repede. Este bine de știut, totuși, că aceasta este o senzație comună pe care majoritatea oamenilor o experimentează cel puțin o dată în viață.

Unele afecțiuni sau probleme asociate cu o bucată în gât au forme de tratament disponibile, inclusiv următoarele.

1. Terapia musculară

Dacă senzația unui nod în gât se datorează tensiunii musculare, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un specialist în terapie musculară, care vă poate învăța tehnici de relaxare a mușchilor gâtului pentru ameliorarea simptomelor.

2. Sprayuri nazale

Sprayurile nazale pot rezolva problema excesului de mucus și astfel pot reduce frecvența nodului în gât.

3. Terapia psihologică

Depresia, anxietatea, dolul sau anumite tulburări mentale pot face uneori gâtul să se simtă ca o bucată. Consilierea psihologică poate fi de ajutor în acest sens. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, tratament suplimentar pentru o mai bună gestionare emoțională.

4. Medicamente antiacide

Medicamentele antiacide pentru boala de reflux gastroesofagian pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unui nod în gât.

5. Mestecați

Dacă mâncați ceva sau mestecați gumă, senzația de nod în gât va dispărea mai ușor.

Cum puteți evita senzația de nod în gât?

Deoarece experții nu știu ce cauzează nodul în gât, este greu de înțeles cum poate fi prevenit. O metodă de prevenire care se poate dovedi utilă este să acordați atenție proceselor care au loc în gât și mușchi în acea zonă a corpului. Iată câteva sfaturi în acest sens.

1. Bea multă apă

Hidratarea corectă este bună pentru multe procese corporale și poate chiar ajuta la eliminarea sau prevenirea senzației de nod în gât.

2. Nu mai fuma

Gâtul, sinusurile și gura sunt profund afectate de consumul de tutun și produse de nicotină. Renunțând la fumat, puteți preveni apariția multor boli, inclusiv a cancerului.

3. Odihnește-ți vocea când ești bolnav

Dacă aveți o răceală, o infecție respiratorie sau laringită, cel mai bine este să vă folosiți gâtul cât mai puțin posibil. Mușchii gâtului sunt deja inflamați de boală și au nevoie de odihnă și recuperare, la fel ca întregul corp.

4. Evitați să strigi sau să vorbești prea tare

Dacă vă aflați frecvent adresându-vă unui grup mare de oameni sau lucrând într-un mediu zgomotos, evitați să strigați sau să vorbiți prea tare cât mai mult posibil. Dacă este posibil, utilizați un microfon pentru a reduce stresul asupra corzilor vocale și a mușchilor gâtului.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline – Ce cauzează un nod în gât?
https://www.healthline.com/health/lump-in-throatSpread the love