Poate ca ai mancat niste inghetata sau ai baut rapid apa foarte rece ca sa iti stingi setea. Ce s-a intamplat imediat? Ai simtit o durere scurta, dar acuta in zona dintilor si ai avut impresia ca iti ingheata creierul. Ei bine, cam asta presupune sensibilitatea dentara.

De ce apare sensibilitatea dentara si cum poate fi prevenita?

Exista mai multe cauze ale sensibilitatii dentare, toate putand fi evitate intr-o oarecare masura. Cauza efectiva care sta la baza acestei probleme este defalcarea smaltului, partea exterioara a dintelui, care acopera nervii si toate partile interioare delicate. Compromiterea smaltului dentar poate fi rezultatul unei carii sau a unui traumatism al dintelui.

In cele mai multe cazuri, distrugerea smaltului dentar poate fi evitata cu o igiena orala corecta si cu o alimentatie corespunzatoare. Nefolosirea in mod regulat a atei dentare poate duce la afectiuni ale gingiilor. Aceste afectiuni presupun, de multe ori, indepartarea gingiilor de pe dinti si expunerea nervilor acestora. Acesta este unul dintre cazurile des intalnite in care exista sensibilitate dentara. De asemenea, periajul prea puternic sau folosirea unei periute de dinti cu peri prea tari poate duce la deteriorarea dintilor, cauzand inlaturarea straturilor de smalt dentar si expunand astfel nervii dintilor. Dietele care constau in consum ridicat de bauturi zaharoase si carbogazoase pot duce si ele la compromiterea smaltului dentar si la aparitia cariilor dentare.

Alte cauze ale afectarii smaltului dentar si ale aparitiei cariilor dentare sunt evitarea controalelor regulate la stomatolog (fiecare om, indiferent ca are sau nu probleme dentare, trebuie sa mearga de doua ori pe an la un control stomatologic de rutina) si accidentele care au ca rezultat traumatisme ale dintilor.

Unii pacienti au o afectiune dentara numita bruxism, care presupune o inclestare involuntara a dintilor. In timpul acestei inclestari, dintii se freaca puternic intre ei si, in timp, ajung sa se macine. Macinarea excesiva si presiunea pusa pe dinti cauzeaza si ele sensibilitate dentara.

Sensibilitatea dintilor poate fi evitata, in majoritatea cazurilor, printr-o igiena orala buna si cu o dieta sanatoasa. Zilnic trebuie sa ne periem dintii atat diminteata cat si seara, iar ata dentara trebuie sa o utilizam macar o data pe zi pentru a preveni cariile si bolile gingivale. Se recomanda ca periuta sa fie schimbata o data la trei luni.

Vizitele regulate la dentist sunt, de asemenea, o parte importanta a bunei igiene orale. Verificarile si curatarea profesionala a dintilor la fiecare sase luni pot ajuta pacientii sa fie proactivi in ceea ce priveste sanatatea gingiilor si a dintilor prin prevenirea sau tratamentul precoce al problemelor dentare. Prin controale si examinari dentare obisnuite, pacientii care au bruxism pot fi invatati sa poarte gutiere pentru a-si proteja dintii.

O dieta sanatoasa compusa din fructe, legume, cereale integrale si carne neprocesata impreuna cu cel putin 2 litri de apa pe zi pot ajuta la mentinerea unei cavitati orale puternice in fata bolilor. Dieta sanatoasa si nutritiva este, de asemenea, benefica pentru sanatatea fizica si mentala.

Spread the love