Info Sănătate
Prolactina și tulburările pe care le poate provoca: cauze, simptome, tratament

1. Rolul prolactinei în organism
la. Ce este prolactina
eu. Valorile normale ale prolactinei serice
b. Prolactina la femei
i) Care este influența prolactinei asupra fertilității?
vs. Prolactina la bărbați
2. Ce înseamnă prolactină scăzută?
la. Cauze
b) Simptome
c) Tratamentul
3. Ce înseamnă o creștere a prolactinei?
la. Cauze
b) Simptome
c) Tratament
Prolactina este un hormon numit astfel datorită contribuției sale la producția de lapte matern sau lactație la mamifere. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, prolactina are mai mult de 300 de funcții în organism, în sistemele de reproducere și metabolice, în osmoreglare (toate procesele care asigură o valoare constantă a presiunii osmotice a fluidelor corporale), precum și în reglarea anumitor funcțiile și comportamentul sistemului imunitar.
Ce este prolactina
La om, prolactina este produsă în principal în hipofiza superioară, dar și în alte zone ale corpului. Celulele lactotrofice din glanda pituitară produc prolactină, care este apoi stocată și eliberată în sânge. Prolactina umană este produsă și în uter, creier, sâni, prostată, piele, țesut gras și celule imune.
Prolactina este controlată de mai mulți factori de reglare, în principal dopamină și estrogen. Dopamina este produsă de hipotalamus, situat deasupra glandei pituitare. Dopamina limitează producția de prolactină, deci cu cât este mai mare prezența dopaminei, cu atât producția de dopamină va fi mai limitată.
Estrogenul este un alt factor de reglare important pentru prolactină, care poate crește producția de prolactină în glanda pituitară. Prin urmare, în fazele ciclului reproductiv, când nivelurile de estrogen sunt ridicate, precum și în timpul sarcinii, secreția de prolactină este mult mai mare. În plus față de dopamină și estrogen, există o serie de hormoni care pot crește și scădea cantitatea de prolactină eliberată în organism, cum ar fi oxitocina, hormonul antidiuretic sau hormonul stimulator al tiroidei.
Valorile normale ale prolactinei serice
Pentru a vă verifica nivelul seric al prolactinei, aveți nevoie de un test de sânge numit profil hormonal al prolactinei, care măsoară cantitatea de prolactină din sângele dumneavoastră. Pot fi necesare teste de prolactină pentru a identifica cauza anumitor afecțiuni, cum ar fi galactoreea, infertilitatea și disfuncția erectilă la bărbați, tulburările menstruale și infertilitatea la femei, proactinoamele (tumori care produc prolactină în exces), dar și pentru a evalua funcția și sănătatea glanda pituitară.
Valorile normale ale prolactinei serice diferă în funcție de vârstă și sex. Prin urmare, la femei, valorile normale sunt după cum urmează:
– Bebeluși între 1 și 12 luni: 4,2 – 633,8
– Copii între 1 și 4 ani: 21,2 – 360,4
– Copii între 4 și 7 ani: 33,9 – 277,7
– Copii între 7 și 10 ani: 6,3 – 273,4
– Copii între 10 și 13 ani: 40,2 – 203,5
– Adolescenți între 13 și 15 ani: 63,6 – 305,2
– Adolescenți peste 15 ani și femei de toate vârstele: 102 – 496
La bărbați, valorile normale se încadrează în următoarele limite:
– Bebeluși între 1 și 12 luni: 6,3 – 612,6
– Copii cu vârsta între 1 și 4 ani: 48,7 – 279,8
– Copii între 4 și 7 ani: 16,9 – 358,2
– Copii între 7 și 10 ani: 40,2 – 245,9
– Copii între 10 și 13 ani: 19,8 – 273,4
– Adolescenți între 13 și 15 ani: 33,9 – 351,9
– Adolescenți peste 15 ani și bărbați de toate vârstele: 86 – 324
Prolactina la femei
La femei, nivelul de proactină din sânge începe să crească odată cu debutul pubertății, când crește secreția de estrogen. Prolactina începe să scadă după menopauză, când nivelul de estrogen este mai scăzut. Prin urmare, principalul factor de reglare al prolactinei la femei este estrogenul, care poate fi endogen, adică nativ sau exogen, adică introdus în organism prin medicamente precum contraceptivele.
Ce influență are prolactina asupra fertilității și sarcinii?
Tulburarea prolactinei cunoscută sub numele de hiperprolactinemie, care este supraproducția prolactinei, poate duce la infertilitate la femei. În astfel de cazuri, prezența prolactinoamelor poate exercita o presiune excesivă asupra glandei pituitare, ducând la blocarea activității hormonale normale și la apariția hipopituitarismului.
În timpul sarcinii, nivelul de prolactină din sânge este mai mare și crește treptat, ajungând de până la zece ori mai mare decât în mod normal. După naștere, pe de altă parte, secreția de lapte este generată de scăderea nivelului de estrogen, dar și de suptul mamelonului, iar ambele fenomene stimulează secreția de prolactină, după alăptare. Deoarece episoadele de alăptare sunt frecvente și repetate, producția de prolactină este menținută la un nivel constant la femeile care alăptează. Pentru mamele care nu alăptează, nivelul de prolactină din sânge scade mult mai repede. În plus, în timpul alăptării, prolactina blochează revenirea la funcția ovariană normală, ceea ce previne o nouă sarcină.
Prolactina la bărbați
La bărbați, nivelul de proactină din sânge este de obicei mai mic decât la femei. În mod normal, nivelurile de prolactină rămân constante din copilărie până la bătrânețe. Cu toate acestea, nivelurile de prolactină pot apărea și la bărbați.
Astfel, hipopituitarismul poate apărea și la om, rezultând scăderea libidoului și pierderea părului în organism, în cantități mai mult sau mai puțin crescute.
Hipoprolactinemia sau deficitul de prolactină este o tulburare definită de un nivel scăzut de prolactină în sânge. Hipoprolactinemia se manifestă diferit la femei decât la bărbați, prin faptul că poate fi asociată cu o serie de boli specifice sexului unei persoane. Astfel, la femei, este asociat cu sindrom metabolic, anxietate și / sau disfuncție ovariană, în timp ce la bărbați, este asociat cu disfuncție erectilă arteriogenă, hipofuncție a veziculelor seminale, ejaculare. Timpurie și hipoandrogenism.
CAUZĂ
Hipoprolactinemia este o boală rară care poate apărea la persoanele cu activitate hipofizară scăzută. Alte cauze asociate cu prolactina scăzută includ sindromul Sheehan sau necroza hipofizară postpartum, anumite tulburări tiroidiene, tulburări menstruale, anumite infecții și afecțiuni precum hemocromatoza sau sarcoidoza, anumite tumori extrapituitare sau glanda pituitară.
Experții consideră că principala cauză a deficitului de prolactină este sindromul Sheehan, care se instalează de obicei imediat după naștere și blochează fluxul sanguin către glanda pituitară.
simptome
O scădere a secreției de prolactină poate duce la un aport insuficient de lapte produs după naștere la femei ca principal simptom, în timp ce la bărbați hipoprolactinemia poate avea ca simptom hipogonadismul secundar. Majoritatea persoanelor cu niveluri scăzute de prolactină nu au de obicei simptome vizibile, deși cercetările arată că pot genera răspunsuri imune reduse la infecții.
Tratament
Tratamentul variază în funcție de sex și de situația persoanei în cauză. Prin urmare, pentru femeile care nu alăptează din cauza producției insuficiente de lapte, pot fi recomandate medicamente cu efect galactogog sau suplimentarea cu formulă. Din păcate, nu există un remediu pentru deficitul de prolactină, dar pot fi utilizate tratamente medicamentoase care pot crește alăptarea la femei, cum ar fi agenții anti-dopaminergici.
Ce înseamnă o creștere a prolactinei?
Creșterea prolactinei sau hiperprolactinemiei este definită ca o creștere anormală a nivelului de prolactină din sânge. Acest fenomen poate apărea atunci când celulele lactotrofe, situate în interiorul glandei pituitare, produc mai multă prolactină decât este necesar sau când cresc peste limita normală, ducând la formarea tumorilor.
CAUZĂ
Principalele cauze ale hiperprolactinemiei includ dezvoltarea prolactinoamelor, stresul excesiv, sarcina (o perioadă în care prolactina crește în mod normal, dar scade odată cu nașterea), anumite leziuni ale sânului și utilizarea medicamentelor care stimulează producția. Hiperprolactinemia a fost, de asemenea, asociată cu anumite afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul și bolile renale.
Simptome
Hiperprolactinemia poate afecta funcția ovariană și testiculară, oferind simptome specifice, cum ar fi infertilitatea, pierderea de energie, disfuncția sexuală, modificări de comportament și bufeuri.
Creșterea prolactinei afectează, de asemenea, țesutul mamar la femei și bărbați, provocând scurgeri de lapte sau galactoree la femei și ginecomastie sau creșterea țesutului mamar la bărbați.
Tratament
Tratamentul pentru hiperprolactinemie poate fi medicamentos, chirurgical sau chiar se poate utiliza radioterapie. Poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a elimina tumorile hipofizare și radioterapia numai dacă tratamentul medicamentos și / sau chirurgical nu a avut succes. Deoarece pot apărea niveluri crescute de prolactină cu un medicament care stimulează prolactina, oprirea tratamentului poate fi suficientă pentru a restabili nivelul normal al hormonilor.
Bibliografie:
Healthline – Test de nivel de prolactină
https://www.healthline.com/health/prolactin
Hormonii dvs. – Prolactina
https://www.yourhormones.info/hormones/prolactin/
Web MD – Ce este un test de prolactină?
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test