Curatenia este esentiala pentru protejarea sanatatii noastre acasa, la scoala si la locul de munca. Cu toate acestea, produsele de uz casnic si de curatare – inclusiv sapunurile, solutiile de curatare a geamurilor, toaletelor si suprafetelor – includ adesea substante chimice daunatoare. Unele dintre acestea pot fi chiar inflamabile sau corozive.

Din fericire, poti limita expunerea la aceste riscuri. Ai posibilitatea de a opta pentru folosirea unor produse bio pentru casa, care sa contina doar substante naturale. Acestea se gasesc in magazinele de specialitate cu produse bio si chiar in unele hipermarketuri. Sau poti alege sa prepari chiar tu, in propria bucatarie, detergentii pe care sa ii folosesti pentru curatarea casei.

Cum pot detergentii chimici sa iti afecteze sanatatea?

Multe produse de curatenie sau de uz casnic pot irita ochii sau gatul si pot provoca dureri de cap, dar si alte probleme grave de sanatate, inclusiv cancer. Unele produse elibereaza substante chimice periculoase, cum ar fi compusi organici volatili. Alte ingrediente daunatoare ce sunt eliberate si inhalate in timpul utilizarii detergentilor chimici sunt amoniacul si clorul. Chiar si unele parfumuri naturale, cum ar fi citricele, pot reactiona in asa fel incat sa produca poluanti periculosi in interior.

Compusii organici volatili si alte substante chimice eliberate in timpul folosirii produselor de curatenie declanseaza sau contribuie la dezvoltarea problemelor respiratorii cronice, reactiilor alergice si durerilor de cap. In momentul de fata sunt in desfasurare mai multe studii stiintifice care evalueaza modul in care aceste substante chimice afecteaza persoanele care sufera de astm si alte boli respiratorii.

Compusii organici volatili si alte substante toxice din produsele de curatenie se gasesc, de obicei, in:

  • produse de tip spray cu aerosoli;
  • odorizante;
  • produse inalbitoare cu clor;
  • detergenti de spalat vase;
  • produse chimice pentru curatarea chimica;
  • detergenti pentru covoare si tapiterii;
  • detergenti de toaleta;
  • detergenti pentru mobilier din lemn si parchet;
  • detergenti de curatat cuptoare.

Este foarte important sa nu amesteci niciodata inalbitor sau orice produs care contine clor cu un detergent care are in componenta amoniac. Gazele create din aceasta combinatie pot duce la probleme de respiratie cronice si chiar la moarte. De asemenea, cercetarile recente au constatat ca pana si parfumurile naturale din produsele de curatenie sunt uneori periculoase, deoarece pot reactiona cu niveluri ridicate de ozon pentru a forma formaldehida, un cancerigen cunoscut. Ozonul este un gaz daunator, invizibil, care agraveaza astmul si alte boli pulmonare.

Spread the love

Tags