pastarnac

Pastarnacul a fost domesticit in Marea Mediterana si in zona inconjuratoare din cele mai vechi timpuri romane. El este ruda cu morcovul si napul.

Pastarnacul este una din legumele lunii noiembrie si una din legumele pe care le poti folosi toata iarna. Pastarnacul este insa si o leguma extrem de sanatoasa, plina de minerale si nutrienti valorosi, dar prea putin folosita, pentru cate beneficii are.

Radacina de pastarnac este bogata in vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, saruri minerale precum potasiu, fosfor si calciu, hidrati de carbon, proteine, fibre alimentare.

pastarnac

Frunzele si lastarii tineri se folosesc la aromatizarea ciorbelor si supelor  de legume. Radacina de pastarnac se foloseste in ciorbe, dar si ca garnitura langa preparatele de carne. Intra, de asemenea, in componenta multor retete de ghiveciuri de legume sau muraturi, avand un gust usor picant. Pastarnacul proaspat se poate adauga – ras sau taiat felii foarte subtiri – la salate.

Pastarnacul curata sangele, este un excelent drenor al ficatului si rinichilor, tonic pentru inima si plamani. Sucul preparat din radacina de pastarnac regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si diuretica, analgezica, tonifianta, este indicat in tratamentul afectiunilor cardiace si in nevroze.

Pastarnacul are proprietati diuretice, depurative, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, vindeca reumatismul si regleaza ciclul menstrual. Se recomanda in curele de slabit, contra anemiei si asteniei, cat si persoanelor aflate in perioada de convalescenta, datorita proprietatilor sale nutritive. (Sursa)

Pastarnacul te ajuta sa slabesti sanatos deoarece contine o cantitate generoasa de fibre insolubile, care imbunatesc digestia, combat tulburarile digestive, curata ficatul si rinichii de toxine si te ajuta sa dobandesti rapid senzatia de satietate.

Proprietatile curative ale pastarnacului sunt recunoscute si de medicina alopata. Din radacinile de pastarnac se prepara pastinatin si beroxan. Primul preparat are actiune spasmolitica si este folosit la tratarea anghinei pectorale, a nevrozelor cardiace, a afectiunilor tractului gastrointestinal si ale cailor biliare. Beroxanul, in asociere cu alte preparate, este recomandat in cazurile unor boli de piele cum ar fi vitiligo. (Sursa)

Pastarnacul este si o sursa buna de proteine, adica de substante nutritive care hranesc muschii, accelereaza procesul de ardere a grasimilor si cresc masa musculara, deci este recomandat pentru o viata sanatoasa.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *