Un pahar de vin rosu poate fi de mare ajutor pentru unele persoane care au probleme sa adoarma. Cu toate acestea, pentru cei care doresc sa aiba un somn de calitate, o odihna profunda si sa se simta plini de energie a doua zi, consumul de alcool poate fi, de fapt, contraproductiv. Cercetarile sugereaza ca alcoolul consumat inainte de culcare are ca rezultat un somn mai perturbat pe tot parcursul noptii si o durata mai scurta a somnului profund.

Desi consumul de bauturi alcoolice scurteaza latenta somnului, care este descrisa ca fiind timpul necesar pentru trecerea de la starea de veghe la starea de somn, acesta vine cu un cost. Prezenta alcoolului in organism duce la intreruperea somnului de mai multe ori pe timp de noapte si reduce perioada somnului adanc, care este crucial in asigurarea functionarii memoriei cognitive.

Acestea fiind spuse, este esentiala evitarea consumului de alcool inainte de culcare daca ne dorim un somn cu adevarat odihnitor, neperturbat si care sa nu fie deloc intrerupt pana la sunarea ceasului desteptator.

Alcoolul impiedica recuperarea organismului prin somn

Cercetatorii au descoperit ca ciclul de somn trece prin mai multe etape la un interval de 90 de minute si ca somnul profund apare in a doua jumatate a ciclului de somn. Din nefericire, procesul de filtrare si de expulzare a alcoolului din organism se confrunta tocmai cu aparitia somnului profund. Atunci cand organismul este insarcinat cu eliberarea toxinelor excesive, afecteaza in mod semnificativ capacitatea sa de a se odihni prin somn.

Deoarece alcoolul este un sedativ al sistemului nervos central (SNC), acesta are capacitatea de a incetini functionarea celulelor nervoase. Aceasta proprietate a alcoolului poate fi observata atunci cand o persoana se dezlantuie si isi pierde controlul asupra abilitatilor sale motorii mai fine la scurt timp dupa consumul de alcool.

Pentru ca sedativii SNC diminueaza stresul si induc o stare de calm, indivizii care sufera de stres cronic sau de anxietate sunt mai susceptibili sa consume alcool in mod frecvent. Acest lucru, insa, nu numai ca reduce calitatea somnului lor, dar le si agraveaza simptomele psihiatrice pe termen lung.

Organismul initiaza procesul de eliminare a alcoolului la circa doua ore dupa prima bautura. Din aceasta cauza, este recomandat ca, in cazul in care consumi un pahar sau doua de alcool pe timp de seara, sa o faci cu cel putin doua ore inainte de a te pune la somn. In acest fel, somnul tau va fi mai lin, mai odihnitor, iar organismul tau va fi mai puternic si mai energic a doua zi.

Spread the love