Unii oameni o adora pentru savoarea sa, altii o consuma pentru a obtine acea doza de energie de care au nevoie pentru un start bun de dimineata. Cafeaua este, fara doar si poate, una dintre cele mai iubite si consumate bauturi din intreaga lume, motiv pentru care, in jurul ei, se invart o multitudine de informatii. Multe dintre aceste informatii sunt adevarate, in timp ce altele sunt simple zvonuri sau mituri.

Iata, in randurile ce urmeaza, cateva dintre cele mai comune mituri legate de consumul de cafea.

Mit: Cafeaua de dupa-amiaza poate cauza insomnie.

Adevar: Cofeina este un stimulent. Cu toate acestea, cofeina pe care o consumi in ceasca de dupa pranz este procesata prin ficat cu rapiditate, iar aproape toata (aproximativ 75%) este eliminata din corp in decurs de 4 pana la 7 ore. Asadar, daca bei cea de-a doua ceasca la ora 15:00, va trece complet inainte de culcare.

Mit: Cafeaua te deshidrateaza.

Adevar: Arunca o privire asupra cestii tale de cafea. Observi consistenta apoasa? Poti atribui aceasta caracteristica intregului continut de apa. Cantitatea de H2O din ceasca anuleaza efectele deshidratante ale cofeinei.

Mit: Cafeaua te ajuta sa slabesti.

Adevar: Nu chiar. Efectele stimulante ale cofeinei iti pot creste usor – foarte usor – metabolismul, dar nu sunt suficiente pentru a-ti determina corpul sa piarda in greutate pe termen lung. De asemenea, cofeina poate reduce dorinta de a manca pentru o perioada scurta de timp, dar nu exista suficiente dovezi care sa arate ca un consum regulat de cafea ajuta la scaderea in greutate.

Mit: Cafeaua dauneaza sanatatii.

Adevar: In general, cafeaua este chiar buna pentru sanatate. Exista o multime de dovezi care sa ateste acest lucru.

Consumul zilnic al unei cantitati moderate de cofeina (pana la 300 de miligrame sau 3 cani de cafea) nu iti va face rau. Daca ai tensiune arteriala crescuta, s-ar putea sa te confrunti cu o usoara crestere temporara a ritmului cardiac, dar nu exista nicio legatura intre cofeina si colesterolul ridicat sau bolile cardiovasculare.

Mit: Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume cafea.

Adevar: Femeilor insarcinate li se recomanda sa limiteze aportul de cofeina la doar 200 de miligrame – aproximativ o ceasca de cafea. Cofeina poate trece prin placenta si ajunge la copil. Cu toate acestea, nu exista studii concrete care sa sustina ca este daunatoare.

Spread the love

Tags