Accesibil pana in urma cu cativa ani doar sub denumirea de “laser dentistry“, in conditiile in care in Romania nu era prezent, laserul stomatologic a reusit sa cucereasca din ce in ce mai multi stomatologi prin eficienta de care da dovada in tratamente.

Aceasta noua modalitate de tratament este cautata de un numar in crestere de pacienti, deoarece are o reputatie excelenta. Unul dintre avantajele promovate foarte des de medicii stomatologi este faptul ca tratamentele cu laser pot opri caderea dintilor. Lista poate sa continue, insa.

Imagini pentru laser dentistry

Care sunt avantajele laserului in stomatologie?

1. Elimina durerea. Este adevarat ca si in cazul tratamentelor cu laser se poate simti un disconfort, insa anumite operatii se pot face fara a mai fi nevoie de anestezie.

2. Elimina freza dentara. Multi oameni se tem de freza dentara, care a devenit subiectul unei adevarate fobii. Tratamentele cu laser par a fi mai usor de suportat, iar zgomotoasa freza poate fi eliminata in totalitate.

3. Reduce sangerarile din timpul interventiilor chirurgicale. In cazul unei extractii, spre exemplu, sangerarile sunt masive. Daca acea extractie este realizata cu ajutorul laserului, cantitatea de sange scurs poate sa fie mult mai mica, datorita cauterizarii instantanee a vaselor de sange.

4. Asigura o recuperare mult mai rapida dupa operatiile grele. Statisticile arata ca timpul de recuperare dupa o interventie cu laser este mult mai mic decat cel necesar dupa o interventie cu bisturiul.

5. Poate steriliza campul operator, ceea ce scade foarte mult riscul de infectii bacteriene.

Exista si dezavantaje ale laserului in stomatologie?

Evident, ca orice alt produs, laserul are limitele sale. Acesta nu poate fi folosit chiar pentru orice procedura, deoarece nu este eficient tot timpul. Spre exemplu, nu se poate folosi tratamentul cu laser pentru curatarea cariilor dintre dinti. De asemenea, finisarea obturatiilor trebuie sa se faca tot cu ajutorul unui instrument rotativ conventional.

Din pacate, un alt avantaj este costul. Tratamentele cu laser sunt destul de costisitoare, ceea ce le face inaccesibile pentru multi pacienti. Un dispozitiv care permite tratarea cu laser poate sa aiba un cost de pana la 10 ori mai mare decat unul cu turbina dentara, ceea ce creste considerabil costul tratamentului.

Partea buna este ca tratamentele cu laser sunt din ce in ce mai populare, iar acest lucru inseamna, de cele mai multe ori, ca totul se va ieftini iar in viitor ne vom bucura de tratamente fara durere si riscuri.

Spread the love

Etichete