Hipertensiunea-arteriala

Nu poti vedea tensiunea arteriala crescuta, numita si hipertensiune. Si, de cele mai multe ori, nu poti nici sa o simti. Dar daca te numeri printre cei 7,4 milioane de romani cu hipertensiune sau daca esti predispus la aceasta conditie, este important sa intelegi efectele sale asupra sanatatii sale si sa iei masuri cat mai devreme pentru a-ti mentine valorile tensiunii arteriale la niveluri normale.

Tensiunea arteriala reprezinta forta sangelui impotriva peretilor interiori ai arterelor. Are fluctuatii normale pe tot parcursul zilei – scade cand esti relaxat sau adormit, creste natural dimineata si creste temporar cand esti stresat, entuziasmat sau cand faci miscare. Dar cand nivelul tensiunii arteriale in repaus creste prea mult, aceasta poate rigidiza si/sau slabi vasele de sange. Acest efect creste riscul de infarct, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boli oculare, probleme cu rinichii, dementa si probleme de circulatie a sangelui. Mai mult, hipertensiunea arteriala slabeste oasele din organism si contribuie la disfunctia erectila la barbati.

Cum poti preveni hipertensiunea arteriala?

Mentinerea unui stil de viata sanatos reprezinta cel mai bun scut impotriva hipertensiunii arteriale si a efectelor sale daunatoare.

Daca esti supraponderal, incearca sa slabesti.

Excesul de greutate – in special excesul de grasime depozitat in zona abdomenului – poate creste tensiunea arteriala prin marirea volumului de sange si prin modificarea echilibrului hormonilor de reglare a tensiunii.

Reduce consumul de alcool.

Moderarea consumului de alcool este foarte importanta. Conform cercetatorilor, atat barbatii, cat si femeile, ar trebui sa se rezume la un singur pahar de bautura alcoolica pe zi. Desi alcoolul poate relaxa arterele, prea mult alcool pare sa aiba efectul opus.

Misca-te mai mult.

Exercitiile fizice de orice fel ajuta la mentinerea arterelor flexibile si, de asemenea, la reducerea activitatii in sistemul nervos simpatic, care poate comprima vasele de sange si creste tensiunea arteriala.

Mananca mai sanatos.

Mineralele, calciul, magneziul si potasiul (care se gasesc in produsele lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi laptele si iaurtul, precum si in fasolea uscata) iti vor ajuta organismul sa isi regleze tensiunea arteriala. De evitat cantitatile mari de sodiu (care se gasesc in multe alimente procesate), deoarece acestea stimuleaza corpul sa retina apa (ceea ce mareste volumul de sange si contracta vasele de sange mici). Grasimile saturate (care se gasesc in carne, branza, unt, lactate cu continut ridicat de grasimi si multe alimente procesate) pot si ele sa creasca tensiunea arteriala.

Incearca sa te relaxezi.

Un lucru este cert: cand este supus la stres, corpul elibereaza hormoni care cresc temporar tensiunea arteriala. Asadar, incearca sa stai cat mai departe de stres si sa practici in mod regulat tehnici de calmare, cum ar fi exercitiile de respiratie, meditatia si sportul.

Spread the love

De

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *