A arunca sau a nu arunca? Aceasta este întrebarea. Indiferent dacă ar trebui să aruncați medicamentele după data de expirare sau să le păstrați rămâne un subiect larg dezbătut. Deși studiile au arătat că unele medicamente își mențin potența mult mai târziu de data expirării, pentru cele mai multe medicamente, data de expirare există pentru un motiv. Iată câteva exemple de situații în care utilizarea medicamentelor expirate ar putea face mai mult rău decât bine:

  • Unele medicamente sunt mai sensibile la mediul înconjurător decât altele.

 Factori precum temperatura, lumina soarelui și umiditatea pot cauza multe medicamente să se descompună și să-și piardă eficacitatea. De exemplu, unele medicamente sunt atât de sensibile la umezeală încât producătorul recomandă să păstrați medicamentul în recipientul original și să îl aruncați la 4 luni după deschiderea flaconului. Cu alte cuvinte, ceasul începe să ticăie pentru aceste capsule din momentul în care deschideți flaconul. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ați lua acest medicament timp de 8 sau 9 luni după ce ați deschis flaconul? Probabil că nu ar funcționa foarte bine și v-ați putea expune la riscuri.

farmacist
  • Unele condiții de sănătate necesită doze foarte specifice.

Avem aici câteva exemple- unul fiind boala tiroidiană. Gândiți-vă la tiroidă ca la un consumator de sânge: Nu-i place doza de medicament prea mare sau prea mică. Ii place doza de medicamente potrivită – si de fiecare dată, ține cont de asta. Orice doză ce nu respectă necesitățile tiroidei, o poate face foarte nefericită și va poate face să vă simțiți mai rău. Să presupunem că o sticlă expirată de medicamente tiroidiene conține 95% din ingredientul activ efectiv, în loc de suma garantată integral, dacă este utilizată până la data expirării. În timp ce s-ar putea să nu observați o diferență semnificativă în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră dacă antibioticul dumneavoastră ar fi cu cinci procente mai slab, o diferență de 5 procente în medicația tiroidiană ar putea să vă dea peste cap complet tiroida – și corpul dumneavoastră – în totalitate. Această mică diferență ar putea deraia toate eforturile depuse pentru a vă menține sănătatea.

  • Unele medicamente care sunt în mod natural mai rezistente, își pot pierde din proprietăți dacă sunt combinate cu alte substanțe.

 Să luăm în considerare vaselina cosmetică.  În timp ce aceasta din punct de vedere tehnic nu este considerată un medicament,  este uneori utilizată în unguente sau în agenți compuși. În forma sa pură, vaselina cosmetică este impermeabilă și are o durată de depozitare aproape nelimitată. Dar când adăugați alte ingrediente, cum ar fi hidrocortizonul, care atrage umiditatea, scurtează durata de viață.

Experții cer producătorilor să-și testeze medicamentele pentru stabilitate și condiții de depozitare. Companiile utilizează aceste informații pentru a afla o dată după care medicamentele își pot pierde potența. Păstrarea medicamentelor după datele de expirare ale acestora  poate fi extrem de tentantă – mai ales atunci când acestea costă atât de mult. Dar, pentru a fi 100% sigur, data viitoare întrebați-vă farmacistul sau medicul dacă unele medicamente vechi pe care le-ați folosit sunt încă bune.

Spread the love

Tags