Obstrucția intestinului este un blocaj care împiedică alimentele și fluidele să treacă prin intestinul subțire sau intestinul gros (colon).
Lăsate netratate, părțile blocate ale intestinului pot necroza, ducând la probleme intestinale grave. Chiar și așa, cu asistență medicală acordată cât mai repede posibil, obstrucția intestinală poate fi tratată cu succes.
Pentru a evita reapariția, pacientul cu obstrucție intestinală trebuie să urmeze o dietă strictă, spun specialiștii.
Ce schimbări apar în dietă și stilul de viață pentru a preveni reapariția
Iată câteva schimbări simple în dieta și stilul de viață al unui pacient, deoarece acești pași pot ajuta la reducerea riscului de obstrucție intestinală. În același timp, aceste măsuri vor ajuta pacientul în recuperarea după un episod de obstrucție intestinală.
Îmbătrânirea este unul dintre factorii care încetinește sistemul digestiv și, ca urmare, mulți pacienți vor dori să facă anumite modificări ale dietei în a doua jumătate a vieții pentru a avea grijă de funcționarea intestinului.
Medicii sugerează modificări importante în dieta pacientului care a avut o obstrucție intestinală, cum ar fi:
- adopta portiuni mai mici de alimente, pe care pacientul ar trebui sa le manance mai des
- mâncarea trebuie mestecată foarte bine
- Evitați cantitățile mari de alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale și nucile
- reduce cantitatea de cofeină, care poate irita colonul
- evitați alimentele tari precum țelina sau carnea uscată
- fructele și legumele vor fi curățate pentru a fi mai ușor de digerat
- mâncarea va fierbe până se înmoaie
- în schimb, pacientul va mânca alimente care conțin mai multe lichide, cum ar fi preparatele de sos.
Desigur, pentru a menține sănătatea sistemului digestiv, pacientul va trebui să facă câteva mici modificări în stilul său de viață. Iată pașii care trebuie luați în considerare dacă ați avut o obstrucție intestinală:
- pentru a face mai multă mișcare
- hidrat
- încearcă să limitezi stresul
- evitați sau renunțați la fumat
- bea mai puțin alcool.
Pentru a reduce riscul de recurență, este important ca pacientul să fie atent să aleagă o dietă sănătoasă și să respecte recomandările medicului pentru a evita obstrucția intestinală suplimentară.
Amintiți-vă că unele alimente conțin cantități mari de fibre dietetice, pe care organismul nu le poate digera. Limitarea consumului de alimente pe bază de fibre poate reduce riscul ca acestea să provoace obstrucție intestinală. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de dieta dvs., întrebați-vă medicul ce vă este permis și ce nu aveți voie să mâncați.
Luați în considerare și aceste recomandări:
- Mestecați foarte bine mâncarea.
- Mănâncă într-un loc liniștit din casă și mănâncă încet.
- Consumați cantități mai mici de alimente, dar mai des în timpul zilei.
- Bea doi sau doi litri și jumătate de lichide pe zi.
- Limitați consumul de băuturi cu cofeină (cafea, ceai negru, suc de fructe) și consumul de alcool, deoarece acestea pot irita intestinele.
- La recomandarea medicului, puteți lua suplimente cu minerale sau multivitamine în fiecare zi pentru a vă asigura că organismul dvs. are nutrienții necesari.
Ce alimente și băuturi ar trebui să alegeți / să includeți mai des în dieta dvs. pentru a preveni reapariția obstrucției intestinale:
Lapte și înlocuitori de lapte: toate tipurile de lapte lichid (animal, soia, orez); iaurt simplu și aromat, brânză, brânză de vaci, supe cremă și budinci
Produse din cereale: pâine integrală de grâu, pâine albă sau de secară, brioșe, biscuiți, clătite, paste și cereale.
fructe – orice fruct proaspăt, conservat sau fiert / gătit din care s-au îndepărtat semințele și coaja; piure / sos de mere, banane, pepeni, mere, pere, piersici și prune; citrice fără membrană albă; toate sucurile de fructe.
legume – conserve de legume sau legume bine fierte (fierte), fără piele și fără semințe: sfeclă, roșii, dovlecei, morcovi, napi, dovlecei, dovleac, păstârnac, conopidă, fasole verde, dovleac, cartofi dulci, igname, broccoli, praz, fenicul, ceapă verde, usturoi, inimi de anghinare, kale; toate sucurile de legume; alte legume, cu condiția să fie bine fierte și piure (piure), fără semințe și fără piele.
Carne și înlocuitori de carne – carne, pește și păsări de curte fragede și bine gătite; ouă și produse din soia; unt cremos obținut din anumite tipuri de nuci; Hummus.
Este important să păstrați contactul cu medicul dumneavoastră, care vă va explica în detaliu pe ce se va baza dieta dvs. pentru a preveni recurența obstrucției intestinului.
Bibliografie:
Sursa poza: pixabay.com
https://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-eating-well-to-lower-the-risk-bowel-obstruction.pdf